logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

cmos checksum error po nieudanej aktualizacji biosu

gello1 05 Gru 2009 22:56 3446 23
REKLAMA
  • #1 7350253
    gello1
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Witam ja mam podobny problem z płytą występuje komunikat, niżej podaję zdjęcie:
    cmos checksum error po nieudanej aktualizacji biosu
    Problem ten wystąpił gdy próbowałem uaktualnić bios przez windowsa(programem gigabyte'a @bios). Bios sie aktualizował ale tylko do 50% i wywalał błąd. Więc myślałem ,że po restarcie będzie dobrze aż tu własnie taki ekran mi się ukazał co na zdjeciu. Napisze ze próbowałem już wszystkiego czyli resetowania (zworką,wyjmowanie baterii nawet na 1 dzień) i sytuacja sie nie zmieniła. Dodam tylko, że u mnie klawiatura funkcjonuje ale niestety po wciśnięciu F1 to contiune albo DEL żeby wejść do biosu to po nacisnięciu któregokolwiek przycisku miga tylko kursor biały na czarnym tle i tak już zostaje.Próbowałem odpinać wszystko co jest na płycie i nic się nie zmienia.
    Moja płyta to GIGABYTE GA-K8NF-9 Rev.1.0
    Miałem bios F2 a chciałem wgrać F12
    Przypuszczam,że chodzi o wgranie biosu,bo napewno się uszkodził. Niestety kość jest wlutowana(a nie wkładana). Bios AWARD'a
    foto:
    cmos checksum error po nieudanej aktualizacji biosu.
    Czy istnieje jakaś metoda wgrania biosu za pomocą dyskietki(posiadam kopię starego)
    Jeśli istnieją to proszę o jakieś cenne wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 7350360
    pioart
    Poziom 38  
    Ocena: 1473
    A przeprowadziłeś konfigurację biosu? Bo jak by BIOS padł to pewnie by komp się nie odezwał a z tego co widzę to nadal masz co ustawiać .
  • #4 7350400
    agiless
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Jeśli masz dyskietkę ze starym biosem to możesz, jeśli jakimś cudem stacja dyskietek ruszy a Ty będziesz mógł korzystać z klawiatury. Opis masz tutaj http://ocforum.pl/showthread.php?t=10313 Pamiętaj, że BIOS, który masz na dyskietce musi być dokładnie do Twojej płyty. Jeśli nie da się tego zrobić to czeka Cię niestety wizyta w serwisie.
  • #5 7350401
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Jest taki dział "Komputery FAQ", a w nim pełno poradników, np. taki -> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1354874.html
    Najwyższy czas tam zaglądnąć i podszkolić się ! I lepiej usuń swoje posty z poprzedniego wątku (co ja już zrobiłem), bo się dublujesz !
  • #6 7350426
    gello1
    Poziom 11  
    Niestety koledzy agiless i Lzep juz dawno próbowałem porad z waszych linków ale żadnych reakcji. Po pierwsze jak mam zbootować dyskietkę jak nie mogę wejść w ustawienia biosu żeby ustawić start z fdd. Więc zostaje tylko przeprogramowanie kości. Jak to właśnie wygląda czy trzeba wylutowywać kość czy wystarczy zewrzeć piny na specjalnej podstawce?????
  • #7 7350454
    Lzep
    Poziom 39  
    Chyba nic nie zrozumiałeś z tego co czytałeś. Nikt Ci nie każe wchodzić do biosu ! Przygotowuje się specjalną dyskietkę i jeśli tylko nie jest uszkodzony bootblock to bios się sam wczyta, dla biosów AMI dodatkowo Ctrl + Home i tyle.
    Robiłem kilka razy reanimację uszkodzonego biosu i w ok. 70-80 % były sukcesy.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #9 7350501
    agiless
    Poziom 13  
    Przy ustawieniach default'owych Bios sam ustawi się na botowanie z FDD
  • #11 7350523
    agiless
    Poziom 13  
    A kto Cię prosi żebyś wchodził do biosu. Zrób dyskietkę dokładnie wg wskazówek, włóż do stacji FDD, włącz komputer i czekaj co będzie dalej.
  • REKLAMA
  • #13 7350557
    Lzep
    Poziom 39  
    gello1 napisał:
    agiless napisał:
    Przy ustawieniach default'owych Bios sam ustawi się na botowanie z FDD
    problem w tym że nie mogę wejść do biosu:P
    Tak dla jasności - ustawienia default'owe uzyskuje się poprzez Clear CMOS lub wyciągnięcie bateryjki :D, wiec nie ma żadnej potrzeby wchodzenia do biosu !
  • #14 7350610
    gello1
    Poziom 11  
    no więc robię tak:
    bios award
    Dyskietka zawiera:
    nazwa biosu:nazwa_pliku_BIOS.bin
    plik autoexec.bat zawiera:"awdflash.exe nazwa_pliku_BIOS.BIN /py /sn /R,"
    program flashujący awdflash 8.64
    i wkładam dyskietkę i zero reakcji jak było tak komunikat występuje,
    Co wy na to?????
  • #15 7350712
    agiless
    Poziom 13  
    Jak dla mnie, mało zawiera dyskietka. Czytaj uważnie! Dostałeś linki jak wgrać bios, więc stosuj się do nich. Zanim umieścisz na dyskietce bios do wgrania i program awdflash musisz z dyskietki utworzyć dyskietkę startową. Skopiuj zawartość dyskietki na HDD (dysk), zrób dyskietkę startową, skopiuj z HDD na dyskietkę bios i awdflash i wtedy zacznij działać.
  • #19 7352232
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10454
    Zostaje Ci wylutowanie kosci i wgranie biosu przy pomocy programatora.
  • #20 7353660
    Lzep
    Poziom 39  
    Cytat:
    nazwa biosu:nazwa_pliku_BIOS.bin
    plik autoexec.bat zawiera:"awdflash.exe nazwa_pliku_BIOS.BIN /py /sn /R,"
    Pytanie podstawowe - czy zmieniłeś wpis do autoexec.bat na właściwą nazwę biosu, bo to raczej nie tak powinno wyglądać -> "nazwa_pliku_BIOS.BIN" ?
    I pytanie drugie - czy miałeś na pewno bootowalną dyskietkę - czym zrobioną ?
  • #21 7355218
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10454
    Skoro stacja sie nie odzywa to raczej nie ma to znaczenia czy nazwa jest poprawna ;-)
  • #22 7355870
    mpn105
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Koledzy mówią o źle wgranym biosie. A ja bym poszedł trochę w inną stronę.
    Powiedz mi najpierw co się dzieje jak wciśniesz F1 przy tym komunikacie ?

Odłącz wszystkie napędy od płyty. zostaw tylko zasilacz i nic więcej. Żadnego dysku ani stacji dyskietek. Włącz komputer i zobacz jaki będzie efekt. Pierwsze uruchomienie powinno być takie samo z komunikatem o błędzie. Spróbuj wejść do biosu, powinno się udać. Jeśli będzie kursor migał poczekaj dłuższą chwilę. 10 minut powinno być czasem maksymalnym przed pokazaniem się menu biosu. Jeśli nie uda się do niego dostać to fakt tylko flash. Jeśli się uda to ja bym stawiał na problem z bateryjką cmos. ;) Daj znać jak efekty
  • #23 7355967
    Yabu69
    Poziom 11  
    Moderator usunął mój post z sugestią żeby podłączyć dysk na IDE pata z zainstalowanym windowsem z innego komputera do kosza.
    Koszt fleszowania biosu programatorem to minimum 30 zł ,proponuje kupić na allegro kartę diagnostyczą z opisem (lub od kogoś pożyczyć jak jest taka możliwość) kodów ok.20zł .Wychodzi taniej i dowiesz się co biosowi (płycie) dolega.
  • #24 15159522
    djkaczor
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Czy watek zostal rozwiazany? Jednostka oparta na tej samej plycie po update z F2 do F12 w @bios przy 50% wywalilo, ponawialem probe z F9 oraz powrot na F2.. z tym samym skutkiem. Do momentu restartu dzialalo, skonczylo sie jak u kolegi.. stoi na kursorze _ znajduje urzadzenia, lecz nie reaguje na jakiekolwiek dzialania...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z płytą główną GIGABYTE GA-K8NF-9 Rev.1.0, który wystąpił po nieudanej aktualizacji BIOS-u za pomocą programu @BIOS. Po 50% aktualizacji pojawił się komunikat o błędzie CMOS checksum. Użytkownik próbował różnych metod, w tym resetowania BIOS-u przez zworkę i wyjmowanie baterii, ale nie udało mu się uzyskać dostępu do BIOS-u. Inni uczestnicy dyskusji sugerują stworzenie bootowalnej dyskietki z odpowiednim BIOS-em oraz programem awdflash, aby spróbować przywrócić system. W przypadku braku reakcji z dyskietki, zalecają wylutowanie kości BIOS-u i użycie programatora do jej reprogramowania. Pojawiają się również sugestie dotyczące sprawdzenia stanu baterii CMOS oraz podłączenia innych urządzeń do płyty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA