Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Thomson ST546 - przekierowanie portu 80 do serwera, firmware

kitor 06 Gru 2009 11:08 2072 2
  • #1 06 Gru 2009 11:08
    kitor
    Poziom 34  

    Postawiłem sobie w domu serwer (nie wnikając w sprzęt jest tam Debian, apache2, ip wewnętrzne 192.168.0.150). Wchodząc po adresie IP ładnie wyświetla mi się strona znajdująca się na nim. Kłopoty zaczynają się dalej.

    Kiedy korzystam z innego routera/modemu - Linksys WAG54G v2, wszystko jest OK - ustawiam w Applications and Gaming przekierowanie portu 80 na IP serwera, można normalnie wejść na stronę. Ale że Linksys piszczy (standardowy objaw tego modelu) to używam na co dzień z Thomsona Speedtouch 546. I tu zaczynają się schody.

    Zawsze opcję przekierowania portów utożsamiałem z Applications and Gaming bądź Virtual Server. Tutaj na taką opcję wygląda NAPT, zresztą rozwinięcie tego skrótu pasuje. No więc zadeklarowałem sobie przekierowanie z 192.168.0.150 portu 80... i klapa. Tutaj zrzut:
    Thomson ST546 - przekierowanie portu 80 do serwera, firmware

    Port 4662 widoczny na nim przekierowany jest dla uTorrenta, i to działa - port checker pokazuje że port jest otwarty a uT po chwili od otwarcia zmienia ikonkę na zieloną.

    Szukając w internecie rozwiązania problemu zawsze natrafiałem na rozwiązania, które nijak pasowały do panelu konfiguracyjnego mojego Thomsona. Aż w końcu trafiłem na instrukcję obsługi i trochę się zdziwiłem. Otóż oprogramowanie wygląda tam tak:

    Thomson ST546 - przekierowanie portu 80 do serwera, firmware

    I faktycznie posiada opcję Applications and Gaming
    a u mnie wygląda tak:

    Thomson ST546 - przekierowanie portu 80 do serwera, firmware

    Co w tej sytuacji zrobić? Mam jakąś dziwną wersję sprzętu, czy może kwestia zmiany firmware? A może da się przekierować porty tak żeby to działało, a nie zmieniając firmware?

    0 2
  • #2 06 Gru 2009 12:44
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Przez interfejs cli wyłącz natloopback.

    0
  • #3 06 Gru 2009 13:01
    kitor
    Poziom 34  

    Code:
    ip config natloopback=enabled


    Znalazłem na google takie coś, niestety nie działa. W configu ip mam:

    Code:
    [ip]=>config
    
    Forwarding on
    Firewalling on
    Sendredirects on
    Sourcerouting off
    NetBroadcasts off
    Default TTL 64
    Fraglimit 64 fragments
    Fragcount currently  0 fragments
    Defragment mode : always
    Address checks : dynamic
    Mss Clamping : on


    Edit: Zmieniłem firmware na najnowszy, od tego momentu urządzenie się synchronizuje, ale nie loguje. Nie da się ustawić VCI na 35, jest 0.38, 1.50, 8.35...

    Edit: Ok, firmware było UK, znalazłem starszą wersję worldwide i jest OK.

    Działa przekierowanie portu 80, poza tym jest współpraca z serwisami typu NoIP czy DynDNS, czego brakowało w poprzednim.

    0