logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić trafopowielacz? Demontaż i montaż przyssawki krok po kroku

LiutenetMaria 06 Gru 2009 15:59 3016 15
REKLAMA
  • #1 7352692
    LiutenetMaria
    Poziom 28  
    Ocena: 210
    Czy ktoś mógłby powiedzieć mi jak krok po kroku wymienić trafopowielacz? Szczególnie chodzi o przyssawkę. Jak zdemontować starą, jak założyć nową, czym wyczyścić zabezpieczyć?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7352918
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1991
    1. Wyłączyć TV.
    2. Poczekać trochę. W międzyczasie przygotować sobie przewód od miernika.
    3. Jeden koniec przewodu zewrzeć z opaską metalową na kineskopie, drugi, ten ostry, włożyć ostrożnie pod kapturek. Będzie bum, pstryk czy jak tam zwał. Jeszcze raz dokładnie rozładować kineskop przewodem.
    4. Podwinąć kapturek i przyjrzeć się jak skonstruowane złącze anodowe. Docisnąć, podważyć, wyjąć.
    5. Przemyć brud czymś zwilżonym denaturatem lub innym szybko odparowującym alkoholem.

Przewód przed rozładowaniem można ewentualnie doposażyć w jakiś szeregowy rezystor dużej wartości jak ktoś chce.

Montaż ponowny chyba nie wymaga komentarza.

Jeśli oryginalnie pod kapturkiem była pasta silikonowa to warto ją dać, szczególnie w przypadku takich "delikatniejszych" kapturków. Ich jakość i szczelność zależy od producenta.
  • REKLAMA
  • #3 7353000
    LiutenetMaria
    Poziom 28  
    A jaka pasta? Można prosić o jakiś konkretny typ? A szczytem (nie wiem czego) okazała by się prośba o filmik z tą czynnością? Było by miło gdyby taki powstał i został umieszczony na forum. Byłby to chyba pierwszy taki filmik.. przynajmniej nie spotkałem podobnego..
  • #4 7353110
    mirex
    Poziom 43  
    Taaak, pokolenie obrazkowe. Słowo powiedziane lub napisane to za mało aby wszystko było jasne. Zacznijcie trochę czytać bo wasze dzieci książki będą w muzeach oglądać i docelowo ludzkość powróci do pisma obrazkowego sprzed tysiącleci.
    Następny poprosi o ilustrowany podręcznik używania wkrętaka.
  • #5 7353250
    LiutenetMaria
    Poziom 28  
    Przepraszam, ale najpierw powinien Pan spytać z jakiego pokolenia jestem, i co moje dzieci potrafią:) I z całym szacunkiem nie podejrzewam, że uczył Pan się z książek bez obrazków.... Już widzę np. opis symbolu diody itd.
    Z wkrętakami nie przesadzajmy...
    A z trafopowielaczem to inna sprawa bo gdy ktoś chce pierwszy raz wymienić i nie uszkodzić TV (bo np naprawia komuś), to ciężko eksperymentować. Film to rzeczywiście może przesada, ale np zdjęcie w jaki sposób ta przyssawka jest przymocowana....

Wydaje mi się też, że dobrze by było dla tego forum, aby powstało kilka tematów instruktażowych, chociażby jak ten, z dokładnym opisem, zdjęciami itd... Przecież nie powstawało by wtedy wiele podobnie brzmiących tematów, dotyczących tak elementarnych rzeczy. Wymiana trafopowielacza zapewne jest banalna dla kogoś kto robił już to parę razy, lub ma na czym poeksperymentować. Gdyby powstała taka instrukcja była by źródłem wiedzy i uprościła funkcjonowanie forum. Chyba że ci co wiedzą nie chcą się podzielić ta wiedzą z innymi...

Wzorem prawidłowego funkcjonowania może być forum komputerowe searchengines gdzie jest mnóstwo instruktażowych tematów, wyjaśniających podstawowe sprawy (a nawet nieco bardziej zaawansowane). Nie tzreba wtedy opisywać jednej i tej samej czynności po kilka razy, jedynie dać odnośnik i zająć się prawdziwym problemem.
  • REKLAMA
  • #6 7353269
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 554
    Kolega mirex tak dokładnie wszystko opisał że nie ma co tutaj więcej dodać.
    A co do pasty to silikonowa np. H przezroczysta do kupienia w każdym sklepie z częściami.
  • #7 7353347
    gonzo180
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Witam. Odbiornik telewizyjny nie składa się tylko z trafopowielacza. Bez wiedzy w tym temacie można sobie zrobić kuku

Moderowany przez mirex:

Idąc po najprostszym nawet chodniku - również. Dłubiąc w nosie lub uchu takoż.
    Jak ma kolega coś sensownego do dodania to proszę. Inaczej lepiej powstrzymać się przed podobnymi wypowiedziami.

• #8 7353366
    mirex
    Poziom 43  
    Cytat:
    Film to rzeczywiście może przesada, ale np zdjęcie w jaki sposób ta przyssawka jest przymocowana....

A ja Cię zapewniam, że Twój wzrok i umiejętność myślenia znaczy więcej niż najlepsze zdjęcie. Zajrzyj pod kapturek - jak rozładowałeś i jeszcze się boisz, rozładuj ponownie. Jak zajrzysz to zrozumiesz.
  • #9 7354669
    radsat
    Moderator
    Ocena: 209
    mirko. napisał:
    Przepraszam, że się wtrącam, ale to są teksty świętomikołajowe.

Skoro już o tekstach mikołajowych mowa, to dołożę że przed zajrzeniem pod kapturek możesz włożyć okulary takie właśnie duże mikołajowe, tak na wszelki wypadek, no i brodę. Ale ogólnie to nie bój się, też się bałem pierwszego razu :D teraz idzie jak po maśle.
  • #10 7357240
    pożeracz kartofli
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Cytat:
    jak rozładowałeś i jeszcze się boisz, rozładuj ponownie

Wiecie ?? Ja to się do tej pory boję.
    Został mi uraz po tym jak kiedyś mnie tak trzepło, że przez moment widziałem światło na końcu tunelu.
    A mojemu qmplowi ujarało kawał nosa, bo też był taki ciekawski i zaglądał pod kapturek.
  • REKLAMA
  • #12 7357499
    alvin
    Poziom 25  
    Ocena: 44
    Witam
    No, bez przesady. Mirex, naprodukowałeś się. Nie wiem, czy ktokolwiek, będąc chorym, chciałby mieć takiego lekarza jak LiutenetMaria. Jeżeli jest problem z demontażem/montażem złącza WN, to co z dalszymi czynnościami związanymi z wymianą trafopowielacza, czyli regulacją WN, napięcia żarzenia, US2, ostrości, EW i geometrii ogólnie pojętej. Poza tym ważne jest chyba też własne bezpieczeństwo. Już kiedyś pisałem; są odpowiedni ludzie od tych spraw.
  • #13 7357510
    irek19
    Poziom 33  
    Ocena: 275
    Jedność jest taka że może Cie trochę popieścić. Zastosuj się do powyższych wskazówek i nie peniaj.
  • #14 7358440
    pożeracz kartofli
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    alvin napisał:
    Mirex, naprodukowałeś się.

Bo mirex wiedział, że tego tematu nie przepuszczę, zrobił to z premedytacją :D
    Chyba w ten sposób się ze mną droczy:)

Ej i nie namawiajcie go do zdejmowania tego kapturka, to jest naprawdę bardzo niebezpieczne :)
  • #15 7358497
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 209
    LiutenetMaria napisał:
    czyżby mi się wydawało czy nie ma jedności co do tego tematu?

Jeszcze żyje kolega, nie jest źle.
    pożeracz kartofli napisał:

Wiecie ?? Ja to się do tej pory boję.
    Został mi uraz po tym jak kiedyś mnie tak trzepło, że przez moment widziałem światło na końcu tunelu.
    A mojemu qmplowi ujarało kawał nosa, bo też był taki ciekawski i zaglądał pod kapturek.

Witek nie strasz ... ;-)
  • #16 7360213
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 532
    Temat zamykam - uznaję za wyczerpany.
    Proszę nie zakładać podobnych - na forum nie uczymy podstaw. Tutaj ich wymagamy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wymiana trafopowielacza w telewizorze wymaga kilku kroków. Należy najpierw wyłączyć urządzenie i odczekać, aby rozładować kineskop, co można zrobić za pomocą przewodu miernika. Następnie należy zdemontować złącze anodowe, przemyć je denaturatem lub innym szybko odparowującym alkoholem, a przy ponownym montażu zastosować silikonową pastę, jeśli była używana wcześniej. Użytkownicy podkreślają, że wymiana trafopowielacza może być niebezpieczna, dlatego zaleca się ostrożność i posiadanie odpowiedniej wiedzy. Wskazówki dotyczące demontażu i montażu są istotne, a niektórzy użytkownicy sugerują stworzenie instrukcji wizualnych dla lepszego zrozumienia procesu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA