Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Junkers WRP 250 5 KB (2000 r.) - gdzie tanio kupić części?

sebastek09 06 Dec 2009 22:02 18351 36
Wago
    sebastek09
    Level 10  
    Witam.
    Jak w temacie - mam piecyk WRP 250 5 KB - rocznik 2000.
    Ostatnio szwankował - miał problemy z zapalaniem, co jak zdążyłem poczytać tutaj jest jego utrapieniem.
    Był mechanik, poczyścił itd. i stwierdził że może szwankować cewka zaworu zapalającego, oraz może szwankować urządzenie zapłonowe (sterownik?).
    Cena cewki to ok. 100zł, cena urządzenia zapalającego to ok. 300zł.

W związku z tym mam pytanie - czy jest możliwe że to "to"? I gdzie kupić takie elementy taniej? Bo ładowanie tyle kasy w wiekowy piecyk, to mi się średnio widzi - ciut więcej dołożę i mam nowy...
    Pozdrawiam.
  • Wago
    12B
    Level 21  
    U serwisanta części trochę taniej niż piszesz - cewka ok.67, sterownik ok 233 + robota + dojazd. A ten mechanik to stwierdził że szwankują obie części czy nie jest pewny która? Coś słaba diagnoza!!!
    akwedukt
    Level 24  
    Cewka mało prawdopodobne przynajmniej nie w tym modelu.Ja stawiam na elektrodę zapłonową i jonizacyjną jakieś 40 zł.Ale najlepiej zadzwoń na infolinię junkersa tam dostaniesz telefon serwisanta.
    systemgaz
    Level 23  
    sebastek09 wrote:
    Witam.
    Ostatnio szwankował - miał problemy z zapalaniem, co jak zdążyłem poczytać tutaj jest jego utrapieniem.
    Był mechanik, poczyścił itd. i stwierdził że może szwankować cewka zaworu zapalającego, oraz może szwankować urządzenie zapłonowe (sterownik?).

W związku z tym mam pytanie - czy jest możliwe że to "to"? I gdzie kupić takie elementy taniej? Bo ładowanie tyle kasy w wiekowy piecyk, to mi się średnio widzi - ciut więcej dołożę i mam nowy...
    Pozdrawiam.

Części zamienne możesz zakupić i nie ma z tym żadnych problemów. Jeśli nie masz nikogo sensownego do naprawy lub nie wiesz gdzie kupić c.z., to napisz do mnie email
  • Wago
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    systemgaz wrote:
    Jeśli nie masz nikogo sensownego do naprawy lub nie wiesz gdzie kupić c.z., to ...

To zadzwoń: 0801 300 810 funkcjonujący od poniedziałku do soboty w godz. 8.00-20.00. Z każdego miejsca w Polsce istnieje możliwość automatycznego i bezpośredniego połączenia się z najbliższym Centrum Serwisowym Junkers.
    systemgaz
    Level 23  
    systemgaz wrote:
    sebastek09 wrote:
    Witam.
    Jak w temacie - mam piecyk WRP 250 5 KB - rocznik 2000.... gdzie kupić takie elementy taniej? Bo ładowanie tyle kasy w wiekowy piecyk, to mi się średnio widzi - ciut więcej dołożę i mam nowy...
    Pozdrawiam.

Części zamienne możesz zakupić i nie ma z tym żadnych problemów. Jeśli nie masz nikogo sensownego do naprawy lub nie wiesz gdzie kupić c.z., to napisz do mnie email

mirrzo wrote:
    systemgaz wrote:
    Jeśli nie masz nikogo sensownego do naprawy lub nie wiesz gdzie kupić c.z., to ...

To zadzwoń: 0801 300 810 funkcjonujący od poniedziałku do soboty w godz. 8.00-20.00. Z każdego miejsca w Polsce istnieje możliwość automatycznego i bezpośredniego połączenia się z najbliższym Centrum Serwisowym Junkers.

panie mirzo skoncz pan z agresywnymi zaczepkami...juz naganiał pan do RCSJ, teraz na infolinię.... daj pan sobie z tym spokój. Frustracja i niedowartościowanie powoduje rozdrażnienie postami "systemgaz"...zdrówka życzę w te dni... :)
    mirrzo

A gdzie tu agresja z mojej strony ?
    Czy podanie numeru telefonu do miejsca, gdzie części są z pierwszej ręki (najtańsze) i do tego klient otrzymuje serwisanta, który naprawi termę i odda w użytkowanie sprawne i bezpieczne, a do tego ma stosowne uprawnienia do tych prac, jest agresją ?
    Czytaj ze zrozumieniem
    gazokizior
    Level 13  
    Kolego, kupiłem w SG części do Junkersa i okazało się, że zapłaciłem tyle co chciał RCSJ. Więc gdzie tu "najtańsze"? A Uprawnienia Gazowe to nie upoważniają do prac naprawczych urządzeń gazowych?
    Coś "kolega" kręci.
    akwedukt
    Level 24  
    Nie, raczej do prac instalacyjnych.
    gazokizior
    Level 13  
    To chyba w tajnej drukarni wydrukowano na świadectwie kwalifikacyjnym:
    - urządzenia, instalacje i przubory gazowe o ciśnieniu do 5 kPa włącznie...
    - przemysłowe odbiorniki paliw gazowych o mocy powyżej 35 kW (w tym kotły 373 K).
    Nie wiem jakie kolega uprawnienia posiada ale może są różne w różnych częściach Polski.
    sebastek09
    Level 10  
    12B wrote:
    U serwisanta części trochę taniej niż piszesz - cewka ok.67, sterownik ok 233 + robota + dojazd. A ten mechanik to stwierdził że szwankują obie części czy nie jest pewny która? Coś słaba diagnoza!!!

No to nie wiem, bo ten mechanik co był, to miał na pieczątce "Junkers". I dlatego właśnie pytam - bo widzę że co rusz to inne ceny części.
    A w ogóle to chodzi o Katowice.

Wolę zapytać, żeby nie było tak jak z częścią do mojego samochodu - w serwisie firmowym zaśpiewali mi 650zł za część zamienną, 300 za niefirmowy zamiennik, a ja na allegro kupiłem zamiennik za 65zł.
    gazokizior
    Level 13  
    [quote="sebastek09]
    Wolę zapytać, żeby nie było tak jak z częścią do mojego samochodu - w serwisie firmowym zaśpiewali mi 650zł za część zamienną, 300 za niefirmowy zamiennik, a ja na allegro kupiłem zamiennik za 65zł.[/quote]
    Tylko nie zapomnij kolego, że gdy kupisz na aukcji to nie zwrócisz części jeżeli będzie niesprwna.
    akwedukt
    Level 24  
    Koledzy z rejonu gazowniczego posiadają uprawnienia dużo lepsze od ciebie i nadają się jedynie do zakładania gazomierzy.Nie o to chodzi,dzisiaj zdać uprawnienia gazownicze to mały pikuś.Jestem pewien że 99 procent termogrzebaczy na tym forum (za wyjątkiem serwisantów) nie wytrzymałoby 10 minut weryfikacji w Junkersie.
    mirrzo

gazokizior wrote:
    - przemysłowe odbiorniki paliw gazowych o mocy powyżej 35 kW (w tym kotły 373 K).
    Nie wiem jakie kolega uprawnienia posiada ale może są różne w różnych częściach Polski.

To są uprawnienia eksploatacyjne, które zezwalają Ci do instalowania urządzeń i posiadają je również serwisanci.
    Jednak do naprawy urządzeń, niezbędny jest certyfikat producenta (serwis), bo tu o naprawach mówimy.
    sebastek09
    Level 10  
    gazokizior wrote:
    sebastek09 wrote:

Wolę zapytać, żeby nie było tak jak z częścią do mojego samochodu - w serwisie firmowym zaśpiewali mi 650zł za część zamienną, 300 za niefirmowy zamiennik, a ja na allegro kupiłem zamiennik za 65zł.

Tylko nie zapomnij kolego, że gdy kupisz na aukcji to nie zwrócisz części jeżeli będzie niesprwna.

Kupuję tylko z "kup teraz" i nówki a nie używki, więc nie ma problemu. A jak już się decyduję na używkę tom świadom ryzyka :)
    gazokizior
    Level 13  
    akwedukt wrote:
    Koledzy z rejonu gazowniczego posiadają uprawnienia dużo lepsze od ciebie i nadają się jedynie do zakładania gazomierzy.Nie o to chodzi,dzisiaj zdać uprawnienia gazownicze to mały pikuś.Jestem pewien że 99 procent termogrzebaczy na tym forum (za wyjątkiem serwisantów) nie wytrzymałoby 10 minut weryfikacji w Junkersie.

Weryfikacja w Junkersie to nic takiego. Wiele krzyku o nic. Żadne aj waj.
    Jeszcze, żeby był to egzamin państwowy dający jakieś konkretne prawa to byłoby coś. A tak to byle dupek z ulicy przejdzie szkolenie i jest "serwsant Junkersa". Nie ma czym się chwalić.
    akwedukt
    Level 24  
    Pojechałeś zdrowo i dlatego stać cię tylko na uprawnienia gazownicze.Ale jak tak mówisz to proszę w Junkersie drzwi otwarte.Uprawnienia masz na pięć lat a certyfikat producenta na rok.
    mirrzo

gazokizior wrote:
    A tak to byle dupek z ulicy przejdzie szkolenie...

To postaraj się być tym byle dupkiem. Powodzenia życzę. Wiele wody musi upłynąć... :D a Ty wiele nauczyć.
    gazokizior
    Level 13  
    akwedukt wrote:
    Pojechałeś zdrowo i dlatego stać cię tylko na uprawnienia gazownicze.Ale jak tak mówisz to proszę w Junkersie drzwi otwarte.Uprawnienia masz na pięć lat a certyfikat producenta na rok.

A skąd wiesz, że stać mnie tylko na uprawnienia gazowe? Wernyhorą jesteś czy co? Tak piszesz jakbyśmy znali się długo i zjedli beczkę soli. Ale ja od takich „fachowców”, „serwisantów Junkersa (pożal się boże)” trzymam się z daleka. Tacy jak ty tylko robią krecią robotę i na innych wylewają tony szamba. Jako lepszy (serwisant Junkersa) powinieneś mieć odrobinę pokory, a nie olbrzymią dawkę buty.
    W związku z tym uważam, że dalsza dyskusja z „panem” jest stratą mojego czasu i dobrego smaku.
    sebastek09
    Level 10  
    No ładnie mi zaspamowaliście wątek :) A ja dalej nic nie wiem :)
    gazokizior
    Level 13  
    mirrzo wrote:
    gazokizior wrote:
    A tak to byle dupek z ulicy przejdzie szkolenie...

To postaraj się być tym byle dupkiem. Powodzenia życzę. Wiele wody musi upłynąć... :D a Ty wiele nauczyć.

Usunąłem EMOCJE
    mirrzo

Dodano po 9 [minuty]:

sebastek09 wrote:
    Witam.

Pozdrawiam.

Najtaniej można kupić na Allegro. Tylko nie od serwisantów bo ceny biorą sobie z księżyca. W ostateczności możesz kupiś w JCSJ lub innej Warszawskiej firmie .
    gazokizior
    Level 13  
    I dowiedz się w Warszawie. Mają sporo części.
    mirrzo

gazokizior wrote:

Najtaniej można kupić na Allegro. Tylko nie od serwisantów bo ceny biorą sobie z księżyca.

Najtaniej w allegro? Porównaj ceny.
    Serwisanci biorą ceny z aktualnego cennika, nie z księżyca. Jeżeli znasz inne zwyczaje, to zgłoś problem do "centrali"

sebastek09, poproś innego serwisanta. Na wymienione części i robotę otrzymasz protokół naprawy, który jest jednocześnie gwarancją. Nie przypuszczam, żeby serwisant podał ceny inne niż w cenniku. Masz do niego prawo wglądu i skorzystaj z tego. Ten, który był, raczej nie był prawdziwym, tylko przebierańcem.
    Na stronie http://www.junkers.com/pl/pl/kontakt_2/kontakt_3.html wybierz swoje miasto i zadzwoń
    akwedukt
    Level 24  
    Mam trochę więcej kultury bo nie nazywam nikogo ,,byle dupkiem,,.A co do cen to serwisanci mają te same ceny co RCSJ.Zastanawiam się co na forum o godzinie 11;20 robi taki fachowiec jak ,,Gazokizior,,.
    gazokizior
    Level 13  
    akwedukt wrote:
    Mam trochę więcej kultury bo nie nazywam nikogo ,,byle dupkiem,,.A co do cen to serwisanci mają te same ceny co RCSJ.Zastanawiam się co na forum o godzinie 11;20 robi taki fachowiec jak ,,Gazokizior,,.

Myśl, może będziesz trochę mądrzejszy.

Moderated By serwisant73:

Pomimo napomnień moderatorów , kolega dalej swoje prywatne frustracje demonstruje na forum i narusza tym samym regulamin w p.10.8.Za powyższe udzielam ostrzeżenia.

sebastek09
    Level 10  
    mirrzo wrote:
    gazokizior wrote:

Najtaniej można kupić na Allegro. Tylko nie od serwisantów bo ceny biorą sobie z księżyca.

Najtaniej w allegro? Porównaj ceny.
    Serwisanci biorą ceny z aktualnego cennika, nie z księżyca. Jeżeli znasz inne zwyczaje, to zgłoś problem do "centrali"

sebastek09, poproś innego serwisanta. Na wymienione części i robotę otrzymasz protokół naprawy, który jest jednocześnie gwarancją. Nie przypuszczam, żeby serwisant podał ceny inne niż w cenniku. Masz do niego prawo wglądu i skorzystaj z tego. Ten, który był, raczej nie był prawdziwym, tylko przebierańcem.
    Na stronie http://www.junkers.com/pl/pl/kontakt_2/kontakt_3.html wybierz swoje miasto i zadzwoń

Heh, ciekawa ta lista serwisantów w województwie śląskim... :)
    http://www.junkers.com/pl/media/system/html/layoutimages/delicate_arch.jpg
    . Ale spróbuje z instalatorami...
    Uranus
    Level 2  
    No nie, ponoć serwis wg. akwedukta i mirrzo jest najlepszy na świecie i co roku weryfikowany przez najlepszych z najlepszych. I tylko tuzy (dla serwisu wiadomość - asy) ponoć je przechodzą. Z doświadczenia powiem: Boże chroń przed serwisantami z Junkersa bo z awarią sam sobie poradzę".
    bak987
    Level 10  
    mirrzo wrote:
    A gdzie tu agresja z mojej strony ?
    Czy podanie numeru telefonu do miejsca, gdzie części są z pierwszej ręki (najtańsze) i do tego klient otrzymuje serwisanta, który naprawi termę i odda w użytkowanie sprawne i bezpieczne, a do tego ma stosowne uprawnienia do tych prac, jest agresją ?
    Czytaj ze zrozumieniem

Chyba mija się pan z prawdą nt. "...części są z pierwszej ręki (najtańsze)"... Jest wolny rynek i części zamienne do Junkersa są dostępne w sieci Junkers ale również w tych samych cenach z ta samą gwarancją w warszawskiej firmie. Oczywiście nie napiszę nazwy tej firmy...
    Panu jak widać wolno reklamować sklepy Junkersa, a o tej firmie która ma części zamienne w cenach katalogowych Junkersa nie wolno tu pisać...bo pan to usuwa.
    Jeszcze pan nie może zrozumieć, że klienci mają prawo (ustawa GVO z 1997r.) kupić, a firmy producenci nie mogą im odmówić?

mirrzo wrote:
    gazokizior wrote:

To są uprawnienia eksploatacyjne, które zezwalają Ci do instalowania urządzeń i posiadają je również serwisanci.
    Jednak do naprawy urządzeń, niezbędny jest certyfikat producenta (serwis), bo tu o naprawach mówimy.

W dodatku podważa pan zakres kwalifikacji uprawnień gazowych pomocny będzie odpis aktu prawnego http://www.mg.gov.pl/NR/rdonlyres/F705CB79-27FB-43B0-86AC-388B0BFF4F5B/48010/kwalifik.pdf

Do napraw urzadzeń gazowych nie jest wymagany "certyfikat producenta - serwis" Naprawiać może każdy posiadający odpowiednie uprawnienia gazowe. Proszę nie wprowadzać forumowiczów w błąd.
    mirrzo

bak987 wrote:
    ...ale również w tych samych cenach z ta samą gwarancją w warszawskiej firmie.

Do napraw urzadzeń gazowych nie jest wymagany "certyfikat producenta - serwis" Naprawiać może każdy posiadający odpowiednie uprawnienia gazowe...

Czy ta firma udziela gwarancji każdemu z ulicy?
    Naprawiać może każdy naprawiacz, jednak dla uprawnień gwarancyjnych tylko serwis. A tylko serwis konkretnej firmy jest jego ręką w tym temacie.
    Spróbuj uruchomić urządzenie grzewcze i niech się ono popsuje w okresie trwania gwarancji. Co powiesz teraz?