logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DELL Latitude D610 - nie włącza się, brak ładowania baterii

buzolek 08 Gru 2009 21:23 8552 10
  • #1 7363507
    buzolek
    Poziom 11  
    Witam!
    Przeszukałem forum i nie znalazłem rozwiązania swojego problemu..
    Mam della d610 który nagle przestał działać.. Po podłączeniu zasilacza gaśnie w nim dioda, nie ładuje baterii, ale na naładowanej działa do wyczerpania. Na złączu ładowania nie ma zwarcia, bezpiecznik FL1 sprawny.. Wie ktoś co to może być? Zasilacz sprawny- próbowałem na trzech różnych..

Edit:
    Moderatorze! Temat sformułowałem w ten sposób umyślnie- chciałem uniknąć odpowiedzi typu sprawdź baterie albo na innym zasilaczu..
    Pozdrawiam
  • #2 7363932
    zales5
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Po podłączeniu zasilacza gaśnie dioda w zasilaczu?? W tych 3 pozostałych zasilaczach co próbowałeś też gaśnie dioda?
  • #3 7364000
    buzolek
    Poziom 11  
    Tak- gaśnie i pozostaje zgaszona po odłączeniu zasilacza.. Trzeba go wtedy na chwile odłączyć od sieci. Te same zasilacze podlaczam pozniej do dwóch innych laptopów i działąja już normalnie..
  • #4 7367189
    buzolek
    Poziom 11  
    Dodam jeszcze, że to samo dzieje się po wpięciu komputera w stację dokującą- nie ładuje, nie włącza się a dioda na zasilaczu gaśnie.. Jakieś pomysły?
  • #6 7481494
    buzolek
    Poziom 11  
    Masz rację tylko jak mam to sprawdzić? Wylutowywałem dzisiaj po kolei i wyszło, że:
    - gniazdo jest sprawne- bez zwarć
    - warystory rv1 i rv2 sprawne
    - bezpiecznik fl1 sprawny
    - po wylutowaniu ukłądu PQ30 (FDS6679) przestała gasnąć dioda na zasilaczu ale nadal nie ładował ani na nim nie chciał odpalać..
    Wskazuje to więc albo uszkodzony powyższy ukłąd albo zwarcie gdzies dalej.. Na razie nie mam pomysłów.. Zauważyłem też, że laptop nie odpala z baterii wlozonej w d-bay..
    Jakieś pomysły?
  • #7 7485830
    ksiezyc11
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    witam
    Według mnie jest bardzo prawdopodobne, że gdzieś w bloku przetwornicy uszkodził się kondensator ceramiczny (taki czerwony) będzie na nim zwarcie, sprawdź wszystkie większe. Zazwyczaj to są powody tego typu usterki, dodatkowo miernikiem możesz sprawdzić fety czy nie są przebite D-S
    Wskazówka: kondensator, może wyglądać jak by był pęknięty.
  • #8 7543960
    okraglaczek
    Poziom 16  
    Ocena: 66
    Kolego a twój zasilacz wyłącza się, gdy bateria siedzi w laptopie czy tez jak jest wyjęta?
  • #9 7597918
    castor44
    Poziom 2  
    Witam,

Chyba mam identyczny problem.
    Jak jest włożona bareria i podłączam zasilacz, wówczas gaśnie dioda na zasialczu i i komputer nie daje się uruchomić (DellD630).

Natomiast jak bateria jest wyjęta (i zasialcz dojdzie do siebie) to komputer uruchamia się bez problemu.

Jakieś pomysły?

Dziękuje za pomoc!
  • #10 7599722
    okraglaczek
    Poziom 16  
    Ocena: 66
    Kolego castor44 ja mialem identyczny objaw co Ty w dell inspirion 6400
    Doszedłem do tego ze plyta główna jest walnięta a mianowicie uklad od ładowania.
    Ja się poddałem bo bez schematu cieżko sie naprawia, a druga druga sprawa to nie wiadomo czy byly by czesci dostepne
  • #11 7599734
    castor44
    Poziom 2  
    No tak, masz racje kolego, ciężka sprawa.
    Chyba też sobie dam spokoj.

Mam schemat do D600, jeżeli chcesz to mogę ci wysłać.

Dzięki za odpowiedź.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z laptopem Dell Latitude D610, który nie włącza się i nie ładuje baterii. Po podłączeniu zasilacza dioda gaśnie, a laptop działa tylko na naładowanej baterii do jej wyczerpania. Użytkownik sprawdził zasilacz, gniazdo oraz bezpiecznik, które są sprawne. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w zwarciu w gałęzi zasilania 19V lub uszkodzeniu kondensatora w bloku przetwornicy. Wskazują również na możliwość uszkodzenia układu ładowania na płycie głównej. Użytkownik zauważa, że laptop nie uruchamia się z baterią włożoną w stację dokującą, co może wskazywać na szerszy problem z zasilaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA