logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Latitude D600 - nie wykrywa/ładuje i nie działa na baterii

Atafik 27 Lut 2012 21:36 5950 7
  • #1 10608315
    Atafik
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam,
    Kupiłem Della Latitude D600 z padniętą baterią i nieoryginalnym zasilaczem.
    Podłączyłem oryginalny zasilacz DELLA z D510 i baterie z D510.
    Zasilacz został wykryty jako 65W, ale baterii nie wykrył.
    Mignie 4 razy pomarańczowa dioda baterii i raz na zielono i tak w kółko.
    Poza tym jak odłącze zasilanie to na baterii i tak nie działa, wyłącza się.
    Bios w wersji 13. Co może mu dolegać?
  • #2 10608504
    Doser
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Czy w BIOS-ie w zakładce pokazującej stan baterii nie ma przypadkiem napisu "AC Adapter Unknown"?
  • #3 10608534
    Atafik
    Poziom 11  
    Unknown jest dla zasilacza nieoryginalnego, na oryginalnym pojawia się moc 65W.
    Ogólnie laptop działa na oryginalnym zasilaczu, tylko do niego dostałem zasilacz nieoryginalny.
  • #4 10608552
    Doser
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    W takim razie czy pod kartą mini pci (wifi) na czarnej folii nie ma przypalenia, a pod nią spalonej podwójnej diody? To bardzo częste w tym modelu.
  • #5 10609113
    Atafik
    Poziom 11  
    Raczej wszystko wygląda OK.
    Dell Latitude D600 - nie wykrywa/ładuje i nie działa na baterii
  • #6 10644218
    komandos.91
    Poziom 10  
    Żeby nie zakładać nowego wątku... Mam ten sam problem tylko że u mnie pokazuje "AC adapter: Unknown" - mam oryginalną ładowarkę. Komputer używała inna osoba i nie jestem pewien co namodziła, wcześniej wszystko działało poprawnie.
    Z góry dziękuję za jakąkolwiek chęć pomocy
  • #7 10644327
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 237
    Podłącz inny pewny zasilacz. Zobacz czy go rozpozna.
    Jeżeli nie rozpozna to płyta. Jezeli rozpozna to zasilacz albo wtyk zasilacza.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • #8 10644456
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    Doser napisał:
    W takim razie czy pod kartą mini pci (wifi) na czarnej folii nie ma przypalenia, a pod nią spalonej podwójnej diody? To bardzo częste w tym modelu.

Skoro na oryginalnym zasilaczu pokazuje w biosie 65wat to znaczy że komunikacja 1wire działa poprawnie.
    Miganie diod najczęściej oznacza uszkodzenie akumulatora. Dodatkowo często w akumulatorze świeci co druga dioda. Dla pewności sprawdź bezpiecznik przy złączu akumulatora na płycie i napięcie na tym złączu jak jest podłączony sam akumulator bez zasilacza. W windows można podejrzeć parametry akumulatora czy są odczytywane, wówczas wykluczy się wadliwą komunikację lpc z akumulatorem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z laptopem Dell Latitude D600, który nie wykrywa baterii i nie działa na zasilaniu bateryjnym. Po podłączeniu oryginalnego zasilacza z modelu D510, zasilacz został rozpoznany jako 65W, ale bateria nie była wykrywana, co objawiało się miganiem diody. Użytkownicy sugerują sprawdzenie stanu baterii, wtyku zasilacza oraz ewentualnych uszkodzeń na płycie głównej, takich jak przypalenia pod kartą mini PCI. Wskazano również na możliwość uszkodzenia akumulatora oraz konieczność sprawdzenia bezpiecznika przy złączu akumulatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA