logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka BOSCH Silence SGI 4550/07 (S9F1B) nie grzeje

leszek2604 09 Gru 2009 14:07 2506 3
REKLAMA
  • #1 7365749
    leszek2604
    Poziom 11  
    Witam serdecznie kolegów.

Mam problem jak w tytule. Ale kilka uwag co do okoliczności powstania usterki.
    Otóż pewnego pięknego dnia energetyka majstrowała przy lini energ. i nastąpił zanik prądu na ok 10s i to w czasie kiedy moja zmywareczka realizowała sobie spokojnie program ECO55.

Po włączeniu prądu już nie można było jej załączyć tzn. po włączeniu sieci nie realizowała wybranego programu-cisza.

Zrobiłem restart programu i pomogło zaczęła normalnie zmywać. Pobierać wodę, odpompowywać itd.
    Ale już bez grzania. Efektem tego jest również to że program teraz na zimnej wodzie trwa o ok 45min. dłużej. Czy to możliwe??

Bardzo proszę o jakieś wskazówki od czego zacząć sprawdzanie. Będę bardzo wdzięczny za okazaną pomoc. Może ktoś ma jakiś pomocny schemacik

A może ktoś z okolic Nowej Soli pomógłby w naprawie?
    Wdzięczność gwarantowana!
    Pzdr.
    Leszek

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Moderowany przez mrhari:

Regulamin 14, 16.

• REKLAMA
  • #2 7365783
    kpilka
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    jeżeli nie grzeje to może to świadczyć o awarii w obwodzie grzałki, proponuję zacząć od najprostszej czynności czyli sprawdzenia grzałki oraz przewodów zasilających. Jeżeli wszystko będzie dobrze to proponuję sprawdzić przekaźnik załączający grzałkę, proponuję zasilić go z innego źródła i sprawdzić miernikiem czy następuje przełączenie styków. W sytuacji krótkotrwałego zaniku napięcia mogło dojść do uszkodzenia styków przekaźnika.
  • REKLAMA
  • #3 7365817
    leszek2604
    Poziom 11  
    Jak najprościej dostać się do grzałki?
    Czy ta grzałka ma tzw. zabezpieczenie termiczne?

Pzdr.
    Leszek
  • #4 7365949
    kpilka
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    grzałka umieszczona jest w dolnej części zmywarki i dostęp do niej jest dobry od dołu. Jeżeli jesteś z Warszawy lub okolic mogę przyjechać i sprawdzić.
REKLAMA