logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Omega A 1993 C20NE - Check Engine i problemy z odpalaniem silnika

marekmisiek 10 Gru 2009 18:39 1355 6
REKLAMA
  • #1 7371077
    marekmisiek
    Poziom 11  
    opel omega a Caravan
    rok produkcji 1993
    silnik C20NE
    benzyna-brak instalacji gazowej
    1998ccm silnik (2l)
    mechaniczna skrzynia biegow
    katalizator
    ABS

ok, to sa wskrucie dane jaka posiadam omege, problem polega na tym ze raz zapali bez problemow a raz wogole nie chce zastartowac, podczas jazdy od czasu do czasu zaswieci sie kontrolka CHECK i zgasnie, krotko mowiac jezeli na CHECKU zgasze auto to juz nie odpale go, jak normalnie zgasze auto chodzi mi ze jak kontrolka CHECK sie nie pali to zastartuje bez problemu. W tej chwili to mozna powiedziec ze sie ta kontrolka nonstop swieci, zeby odpalic auto musze poluzowac sciagacz na ruze od wlotu powietrza i psiknac troche takzwanego startera spray do hamulcow czysczenia, zalozyc rore dokrecic sciskacz i odpalam. Kurde praca silnika jest nie rownomierna, po pewnym czasie mu cos odbije to kontrolka gasnie i chodzi odrazu plynniej silnik. Raz doszedlem do tego ze nawalil mi przekaznik, gdy mialem takie same poczatkowe objawy, przekaznik wyjalem i zrobilem mostek z bezpiecznikiem pozniej zamontowalem dpowiednio w tym miejscu gdzie w chodzil przekaznik pompy paliwowej i bylo ok. Kupilem nowy ten sam przekaznik o tych samych preferencjach i bylo super do zas opisanego wyzej problemu, sprawdzalem przekaznik i jest sprawny nawet mostek nie pomaga nic, i tak sie mecze do dzis z tym psikanie zeby go odpalic i jechac.

1) silnik tylko na zalaczonym zaplonie oczywiscie:
    CHECK kontrolka-bledy 31 i 48
    31- Czujnik indukcyjny - brak sygnalu o predkosci obrotowej (tylko przy wlaczonym zaplonie)
    48- Zbyt niskie napiecie zasilania
    zadnych wiecej bledow mi nie odczytuje
    dodam tez ze bezpieczniki sa wszystkie w porzadku

2) podczas rozruchu:
    iskra na swiecach jest, odstep jest prawidlowy, swiece sa czyste
    kable wysokiego napiecia sa nowe
    pompa paliwowa przesyla paliwo na silnik ( takze przyposzczenia moje byly ze nawala mi pompa paliwowa ale paliwo dochodzi odpowiednio i czasami jak pisalem silnik jak zalapie dobrze to pracuje bez problemowo rowno)

3) podczas pracy silnika:
    brak jakichkolwiec przebic na kablach wysokiego napiecia, sprawdzane w godzinach wieczornych gdy jest ciemno, lepiej widac przebicia.

mysle ze sie rospisalem poprawnie i dokladnie, oczekuje jakies porady od was zwiazane z tym problemem, mysle ze chyba wszystko napisalem zeby pomyslec nad tym.

Dziekuje za wysze podpowiedzi i rady.
  • REKLAMA
  • #2 7371925
    spox247
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    oby dwa bledy wskazuja na jakies problemy z instalacja iskrowa, poniewaz czujnik indukcyjny podlaczony jest z cewka iskrowa i wraz ze wzrostem obrotow silnika podnosi sie wskazówka od obrotomierza, natomiast zbyt niskie napiecie moze byc spowodowane ze cewka wytwarza zbyt niski prad na swiece, czasami moze dzialac dobrze ale jak jest zbyt nagrzana to traci prad (ale to tylko domysly) najlepiej zajechac z tym do elektryka samochodowego
  • REKLAMA
  • #3 7376761
    marekmisiek
    Poziom 11  
    Dzisiaj bylem u mechanika i zczytal mi bledy jakie sie ukazuja w mojej omedze, blad 31 to wykluczam z tego postu bo na zalaczonym silniku go niema, jedynie blad 48, sprawdzal miernikiem ladowanie akumulatora i mu wychodzilo niby nie zadobre, na komputerze tez mu napiecie skakalo, doradzil mi zebym wymienil regulator napiecia w alternatorze, wsumie to kupilem nowy alternator i zamontowalem go w miejsce starego i....? oczywiscie DUPA nadal ten sam problem, kable od alternatora sa wporzadku i niema zadnego przebicia itp.
  • REKLAMA
  • #4 7376789
    Krzysiek534
    Poziom 16  
    Ocena: 85
    Ciekawy sposób sprawdzania alternatora, zmień mechanika.
  • REKLAMA
  • #5 7467370
    mr_robi
    Poziom 1  
    Miałem ten sam problem w Astrze 2.0 gsi. 91r.
    Wszystkiemu był winien komputer c20ne, pod koniec eksploatacji musiał nawet dostać strzała gaśnicą rzeby odpalić.
    Po wymianie auto jeździ już 5 lat bezawaryjnie
  • #6 7469686
    Marcin B^77
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Posprawdzaj przewody masowe od aku do budy i od budy do silnika.Wyczyść połączenia.
  • #7 9371832
    marekmisiek
    Poziom 11  
    Sorki za dluzsza nie odpowiedz, temat uwazam za zakonczony, Omege sprzedalem i teraz posiadam inne autko :-) Problem nie rozwiazany. Dzieki za jakie kolwiek wskazowki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik opisuje problemy z uruchamianiem silnika w Oplu Omega A z 1993 roku, wyposażonym w silnik C20NE. Silnik czasami nie odpala, a kontrolka CHECK zapala się podczas jazdy. Po zgaszeniu silnika z kontrolką CHECK, auto nie chce ponownie wystartować. Użytkownik stosuje metodę z użyciem sprayu do hamulców, aby uruchomić silnik. W odpowiedziach sugerowane są problemy z instalacją iskrową, cewką zapłonową oraz regulatorami napięcia w alternatorze. Użytkownik wymienił alternator, ale problem nie został rozwiązany. Inni użytkownicy wskazują na konieczność sprawdzenia przewodów masowych oraz wymiany komputera silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA