logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego system XP nie wykrywa programatora ISP STK200/300?

Piotrek2234 10 Gru 2009 19:36 1539 4
REKLAMA
  • #1 7371350
    Piotrek2234
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Mam problem z programatorem ISP STK200/300 - wygląda on następująco: system (XP) nie wykrywa go (nie jest widoczny w menedżerze urządzeń), WinAVR przy próbie programowania uC zwraca następujący komunikat:

> "make.exe" program
    avrdude -p atmega8 -P lpt1 -c stk200 -U flash:w:led.hex
    avrdude: can't open device "giveio"

avrdude: failed to open parallel port "lpt1"

make.exe: *** [program] Error 1

> Process Exit Code: 2
    > Time Taken: 00:02

Po podłączeniu programatora do portu słabo świeci się zielona dioda, po podpięciu układu zapala się o wiele jaśniej, oraz świeci przez chwilę czerwona, potem gaśnie. Programator podłączony jest poprzez uniwersalną 10-żyłową taśmę ISP z wyprowadzonymi pojedynczymi końcówkami, podłączonymi do układu poprzez płytkę stykową. Całość zasilana z zasilacza ATX (12V) poprzez stabilizator 7805, napięcie 5.16V.

Próbowałem już różnego wyszukiwania poprzez "dodaj sprzęt", zmieniania w biosie trybu pracy portu pomiędzy SSP a ECP + EPP (są jeszcze dostępne ECP oraz EPP), ale takie zmiany w żaden sposób nie wpływają na widoczność sprzętu w systemie.

Gdzie powinienem szukać problemu? Czym takie zachowanie może być spowodowane?
  • REKLAMA
  • #2 7371376
    Mat_91
    Poziom 25  
    Ocena: 16
    Zainstalowałeś sterowniki portu lpt giveIO?
  • REKLAMA
  • #3 7371455
    Piotrek2234
    Poziom 11  
    Próbowałem zainstalować, jednak po zakończeniu pracy z konsolą i przejściem do menedżera urządzeń nie było giveio. Wszystkie zwracane przez konolkę wartości były jak na screenie ze strony. Korzystałem z http://www.elportal.pl/index.php?module=ContentExpress&func=display&ceid=150

Czy można pobrać giveio instalowany tak, jak inne sterowniki, czy zawsze trzeba w sposób z poradnika wyżej?

Dlaczego system XP nie wykrywa programatora ISP STK200/300? Dlaczego system XP nie wykrywa programatora ISP STK200/300?
  • REKLAMA
  • #5 7376132
    Piotrek2234
    Poziom 11  
    W menedżerze urządzeń są nie tylko P'n'P.

Dlaczego system XP nie wykrywa programatora ISP STK200/300?

Zainstalowałem ISP Programmer i przy jego pomocy pliki dają się ładować do pamięci uC, poprzez inne programy nie idzie. Z tego co czytałem na forum, to ISP Programmer instaluje własne sterowniki giveio - co zrobić, by były one dostępne dla wszystkich programów? WinAVR nadal nie wykrywa programatora.
REKLAMA