logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja programatora USB AVR ze zdjęcia – jakie sterowniki do Windows?

KKK14 07 Lut 2013 18:06 1818 16
REKLAMA
  • #1 11901818
    KKK14
    Poziom 9  

Posiadam widoczny na rysunku programator USB do uc Avr. Dostałem go i nie wiem co to jest za układ. Ktoś może wie jakie sterowniki lub co trzeba zrobić aby możliwe było przez niego programowanie. Narazie to komputer znajduje nowe urzadzenie USB ale nie jest wstanie znaleźć sterowników do niego.
  • REKLAMA
  • #3 11901921
    KKK14
    Poziom 9  
    szczurek_1990 napisał:
    Jaki system?

Windows XP
  • REKLAMA
  • #5 11902044
    KKK14
    Poziom 9  
    Dziękuje za poświęcony czas, ale dalej mam problem. Jaki plik jest instalacyjny ? installer_x64 ? installer_x86 ? uruchamiając ten pierwszy wyskakuje bład "installer_x64 nie jest prawidłową aplikacja systemu Win32" natomiast uruchamiając installer_x86 nic się nie dzieje.
  • #6 11902063
    piotrva
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 735
    Pokaż screen menadżera urządzeń.
  • #8 11902109
    netotron
    Poziom 26  
    Ocena: 57
    Czym, jakim programem będziesz programował?
    To screen przy włączonym USBasp?
  • REKLAMA
  • #9 11902120
    piotrva
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 735
    A prog jest wogóle gdzieś widoczny? System powinien pytać o sterowniki podczas pierwszego podłączenia programatora - wtedy powinieneś wskazać katalog z nimi do wyszukania sterownika.
  • #10 11902122
    KKK14
    Poziom 9  
    netotron napisał:
    Czym, jakim programem będziesz programował?

PonyProg2000

Dodano po 9 [minuty]:

piotrva napisał:
    A prog jest wogóle gdzieś widoczny? System powinien pytać o sterowniki podczas pierwszego podłączenia programatora - wtedy powinieneś wskazać katalog z nimi do wyszukania sterownika.

Spytał, wybrałem jeden z folderów, które były w wysłanym pliku ze sterownikami jako lokalizacje i faktycznie zainstalował, wyświetlił sie komunikat, że zainstalowano porwanie, ale niestety dalej nie działa.
  • #11 11902200
    netotron
    Poziom 26  
    Sprawdź PW, instrukcja co prawda jest do innego egzemplarza, ale sposób postępowania taki sam.
  • REKLAMA
  • #12 11902442
    KKK14
    Poziom 9  
    netotron napisał:
    Sprawdź PW, instrukcja co prawda jest do innego egzemplarza, ale sposób postępowania taki sam.

postąpiłem zgodnie z instrukcja i dalej nie działa. korzystam z Ponyprog-a2000 może w nim też coś trzeba ustawić aby móc programować przez USB ? Dotychczas używałem programatora LPT
  • #14 11903242
    netotron
    Poziom 26  
    W menadżer urządzeń masz USBasp?
  • #15 11903628
    KKK14
    Poziom 9  
    Tak mam. Dziękuje za odzew.
    Problem udało się rozwiązać używając MkAvrcalculator. Za jego pomocą spokojnie zapisuje program do pamięci Flash uc. Ciekawa sprawa jest natomiast z odczytem pamięci Flash, który tylko czasami jest skuteczny, musi być jakiś problem na tej linii chociaż eprom i fuse bity spokojnie odczytuje.
  • #17 11903756
    netotron
    Poziom 26  
    Możesz też sprawdzić, czy działa w BASCOM Demo.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada programator USB do mikrokontrolerów AVR, który nie jest wykrywany przez system Windows XP. Po zainstalowaniu sterowników z podanego linku, użytkownik napotkał problemy z instalacją, nie wiedząc, który plik wybrać. Po kilku próbach i wskazaniu folderu ze sterownikami, programator został zainstalowany, ale nadal nie działał poprawnie. Użytkownik korzystał z programu PonyProg2000 do programowania. Ostatecznie problem został rozwiązany przy użyciu programu MkAvrCalculator, który umożliwił zapis do pamięci Flash, chociaż odczyt pamięci Flash był sporadycznie skuteczny. Użytkownik został również ostrzeżony o możliwych problemach z chińskimi programatorami oraz o konieczności sprawdzenia połączeń ISP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA