logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zasilacz CHIEFTEC 400W wytrzyma obciążenie z Gigabyte GA-MA790X-UD3P?

SirBufor 11 Gru 2009 20:16 1871 23
REKLAMA
  • #1 7375818
    SirBufor
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam
    Niepokoi mnie czy mój zasilacz wytrzyma przez ok 1 rok takie obciązenie:
    Płyta główna: Gigabyte GA-MA790X-UD3P
    Procesor: AMD Athlon X2 6000+ 3.0 GHz
    Karta graficzna: Zotac 9600GSO 1GB
    Pamięć: Kingston DualChanel 2x512mb (za tydzień będzie 4GB HyperX)
    Dysk: Segate SATA 160GB i Samsung 80GB ATA (w kieszeni)
    DVD Litle-On
    Windows XP SP3
    W biosie PC-ta wszystko na default nic nie podkręcane
    ZASILACZ CHIEWTEC 400W.
    Za ok rok mam zamiar kupić jakiegoś nowego OCZ-a

Komputer ma tydzień.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7375921
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Cytat:
    ZASILACZ CHIEWTEC 400W.
    Z tego co wiem (bo mam), ta marka nazywa się Chieftec ! No chyba że masz jakoś podróbkę ?
    Cytat:
    Komputer ma tydzień.
    No to trzeba się było pytać 2-3 tygodnie temu i nie kupować zbyt słabego - teraz to się baw z tym co masz ! Zrób pomiary napięć (przynajmniej +5/+12V) na luzie i w stresie, to zobaczysz czy zasilacz jest przeciążony czy nie.
  • #3 7376696
    SirBufor
    Poziom 12  
    Mam oryginał Chieftec pomyliłem się.
    Nie potrafię przeprowadzić pomiaru napięć.
  • Pomocny post
    #4 7376855
    Lzep
    Poziom 39  
    SirBufor napisał:
    To czego oczekujesz od nas ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 7376973
    XaFFaX
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    SirBufor napisał:

To nie jest takie trudne ;). Można zainwestować w miernik uniwersalny (najtańsze kosztują ok. 20 zł) nie są super jakości, ale do tego celu wystarczy taki w zupełności. A sam pomiar jest prostszy niż budowa cepa - podłączyć zgodnie z oznaczeniami sondy do miernika (to mogą w sklepie nawet powiedzieć), ustawić miernik na pomiar napięcia, i wtedy czarną sondę do czarnego przewodu Molexa (zakładam, że wiadomo co to Molex :), jak nie to to ta taśma zasilająca czterożyłowa, którą się podłącza do dysku, albo napędu optycznego), a czerwona do kolorowego (mówię kolorowego, bo jest żółty przewód i czerwony), wtedy się patrzy na wyświetlacz i jak podaje +5V (jak podłączysz sondy do czarnego i czerwonego) i +12V (czarny i żółty) to jest ok (powiedzmy +/- 0.3V), jak jest większa różnica niż te +/- 0.3V to można zacząć się zastanawiać. Jak ten opis nie wystarczy, to zostaje pomoc kogoś kto wie do czego woltomierz służy i takowy posiada ;).
  • Pomocny post
    #6 7377098
    Brutus3
    Poziom 15  
    Mierzenie napięcia jeśli nigdy się tego nie robiło wcale takie proste nie jest proste.
    Należy wiedzieć i zawsze pamiętać jeśli mamy mierzyć napięcie na wszelki wypadek ustawiamy pomiar na wyższe napięcie np. mamy zamiar dokonać pomiaru 5V ustawiamy miernik na 10/20V to samo przy innych napięciach. Jeśli chodzi o wykonanie pomiaru napięć to w tym przypadku przewód w koszulce koloru czarnego z reguły jest masą, przewód czerwony ma napięcie 5V, żółty ma napięcie 12V. Masz na płycie głównej główne gniazdo zasilania 20 pin i 4 pin, wkładasz sondę w kolorze czarnym od góry do czarnego przewodu w gnieździe, bez jego wypinania z płyty. Jeśli w stresie masz +12,10V lub 12,15V lub jeszcze więcej to zasilacz masz wystarczający. Ale jak masz 12,05 lub równe 12V zasilacz masz na styk i dołożenie dodatkowego odbiornika (np.pamięci RAM) spowoduje że zasilacz zacznie się grzać i szybko ulegnie uszkodzeniu. Jeśli w stresie pomiar napięć wykaże że jest spadek napięcia z 12V na 11,95V lub więcej należy go natychmiast wymienić na sprawniejszy nie koniecznie o większej mocy wystarczy jeśli będzie to zasilacz markowy o dużej sprawności.

Pamiętaj najważniejszy pomiar to pomiar w stresie czyli przy pełnym obciążeniu pracą komputera, wszystkich jego urządzeń.

Moderowany przez jankolo:

Za udzielenie szkodliwej porady, która mogła narazić pytającego na niepotrzebny wydatek (nieuzasadniony zakup nowego zasilacza) karzę kolegę ostrzeżeniem

• #7 7377475
    SirBufor
    Poziom 12  
    A czy w evereście nie są wyświetlane pobory napięcia??
  • Pomocny post
    #8 7377485
    Xylometazolin!
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 856
    W Evereście nie są wyświetlane "pobory napięcia", napięcia nie da się pobrać ;)
    Co do wskazów Everesta...

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1184180.html

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html

Lecz zasilacz powinien bez problemu 'ciągnąć' wyżej wymienioną konfigurację.
    Mam bardzo podobny zestaw (różnica procesora i to nieznaczna) i Pentagram 430W napięcia trzyma bez jakichkolwiek wahań. Oczywiście zmierzenie napięć nie zaszkodzi, ale raczej nie masz się o co bać.
  • Pomocny post
    #9 7377489
    leven
    Poziom 37  
    Ocena: 94
    Sa w evrescie wyswietlane napiecia, ale to jest robione w spoczynku.
    Tutaj potrzeba zaprzegnac komputer pod cos wymagajacego i wtedy sprawdzic jakie sa napiecia.

Jak nie masz miernika, to sciagnij programik occt i uruchom go jako "power supply".
    Program maxymalnie obciazy podzespoly a przy okazji jest tam monitoring. Po wylaczeniu testu generowane sa logi. Wlasnie te logi po 30 minutowym tescie pokaz na forum.

http://www.programosy.pl/program,occt-perestroika.html
  • #10 7377969
    SirBufor
    Poziom 12  
    Oto wyniki

Czy zasilacz CHIEFTEC 400W wytrzyma obciążenie z Gigabyte GA-MA790X-UD3P? Czy zasilacz CHIEFTEC 400W wytrzyma obciążenie z Gigabyte GA-MA790X-UD3P? Czy zasilacz CHIEFTEC 400W wytrzyma obciążenie z Gigabyte GA-MA790X-UD3P? Czy zasilacz CHIEFTEC 400W wytrzyma obciążenie z Gigabyte GA-MA790X-UD3P? Czy zasilacz CHIEFTEC 400W wytrzyma obciążenie z Gigabyte GA-MA790X-UD3P?
    Czy zasilacz CHIEFTEC 400W wytrzyma obciążenie z Gigabyte GA-MA790X-UD3P? Czy zasilacz CHIEFTEC 400W wytrzyma obciążenie z Gigabyte GA-MA790X-UD3P?
  • Pomocny post
    #11 7378040
    dipol
    Poziom 34  
    Ocena: 259
    Do tego co warty jest zasilacz proponuję sztuczne obciążenia tak to się prawidłowo sprawdza.Ja wszystkie naprawiane zasilacze tak sprawdzam i śmiało daje 2lata gwarancji na wykonana usługę.
    Wykonane w obudowie po zasilaczu impulsowym .
    Czy zasilacz CHIEFTEC 400W wytrzyma obciążenie z Gigabyte GA-MA790X-UD3P?
    73!
  • #12 7378096
    SirBufor
    Poziom 12  
    Nie chodzi mi o dożywotnie używanie tego zasilacza. Tylko czy wytrzyma maxymalnie rok. Jedyne co mnie niepokoi to V12 a mam 11,97 jak się na to zapatrujecie Panowie.

W tym momencie napięcie skacze mi między 11.97, a 12,03
  • REKLAMA
  • #13 7378823
    Brutus3
    Poziom 15  
    To masz wyżej odpowiedź linia 12V nie trzyma napięcia, będziesz miał problem jak dołożysz jeszcze pamięć RAM, wtedy skoki w dół będą większe, w końcu zasilacz nie wytrzyma i ulegnie uszkodzeniu. Wynik pomiaru wskazuje ci jednoznacznie, że należy zapatrzyć się w mocniejszy zasilacz.
  • Pomocny post
    #15 7378901
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 559
    Takie wahania są ok. Zawsze jakieś będą. Jakby spadało do 11,3V albo rosło do 12,5V to by było nie dobrze, ale ty masz różnicę na poziomie setnych wolta!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #16 7378940
    XaFFaX
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    Brutus3 napisał:
    To masz wyżej odpowiedź linia 12V nie trzyma napięcia, będziesz miał problem jak dołożysz jeszcze pamięć RAM, wtedy skoki w dół będą większe, w końcu zasilacz nie wytrzyma i ulegnie uszkodzeniu. Wynik pomiaru wskazuje ci jednoznacznie, że należy zapatrzyć się w mocniejszy zasilacz.

Podobnie jak przedmówca również się z tym nie zgadzam, moim zdaniem napięcia są idealne, jakie powinny być, jak się zmieniają o setne wolta przy obciążeniu to to nic nie znaczy. Poza tym to jest praktycznie w granicach błędu pomiaru (używając niedrogiego woltomierza, przy zakresie 20V setne wolta to ostatnia cyfra znacząca).
  • Pomocny post
    #17 7379832
    stroggo81717
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    Brutus3 napisał:

Najpierw radzę to przeczytać...:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html
    ...a nie wprowadzać innych w błąd. Przez tą poradę autor mógłby stracić pieniądze na nowy zasilacz.
  • #18 7380155
    SirBufor
    Poziom 12  
    Pomiar robiłem programem OCCT Mam zamiar kupić 2 kości ramu po 2GB kingstona. Teraz mam pewność że zasilacz wytrzyma mi chociaż rok dziękuję za pomoc dla wszystkich Pomógł. Pozdrawiam
  • #19 7381919
    dipol
    Poziom 34  
    Ocena: 259
    Kolega który opisuje jak się robi pomiary zasilacza impulsowego to jest nieporozumienie.Powtarzam zawsze pomiary wykonujemy ze sztucznym obciążeniem!! Część zasilaczy potrafi pracować i poprawne napięcia pokazuje bez obciążenia. Po podłączeniu do płyty zasilacz nie startuje i nie wystartuje ze sztucznym obciążeniem! Kol. Strogonowy tak się nie sprawdza zasilaczy impulsowych.Zawsze obciążamy zasilacz żeby pracował przynajmniej z 300W obciążeniem wtedy wszystkie jego "słabości"dadzą znać. Z moje skromnej praktyki co 2-3 lata wywalamy kondensatory elektrolityczne i mamy spokój z zasilaczem dotyczy to wszelkiego sprzętu RTV,komputerów itd. Żaden program do pomiarów nie da odpowiedzi co warty jest zasilacz to jest tylko bajer dla użytkownika a przez ponad 20 lat użerania się z nimi (od profesjonalnych do radarów i siłowni telekomunikacyjnych)coś tam widziałem.Najszybszym bezpiecznikiem zawsze jest tranzystor,90% zasilaczy ma sprawne bezpieczniki a za nimi demolka hi.
    Pozdrawiam kolegów !
    73!
  • #20 7382087
    stroggo81717
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    To nie jest mój poradnik, tylko innego użytkownika. Czy widzisz gdzieś mój nick jako autor poradnika?

Nie życzę sobie przekręcania mojego nicka.
  • #21 7382286
    SirBufor
    Poziom 12  
    A jak utworzę sztuczne obciążenie mierząc miernikiem. Proszę tylko o prostą odpowiedź czy wytrzyma ok roku. Moje pytanie nie brzmiało jak się mierzy miernikiem bo to już jest w FAQ.
  • #22 7389850
    SirBufor
    Poziom 12  
    Wojtek(KeFir) to mnie uspokoiłeś bo jak przeczytałem post wyżej tao chyba bardziej mi było gorąco niż w zasilaczu. Na tan moment mam w domu jeszcze 2 letnią 400W Qoltec. A Chieftec ma już 1,5 tygodnia więc nie wiem co lepsze.
  • #23 7391235
    Brutus3
    Poziom 15  
    Jak dodasz tylko 2GB RAM (co na razie w zupełności starczy), to zasilacz na styk ale wytrzyma, byle byś miał, dobre chłodzenie obudowy, z reguły wszystkie zasilacze wdmuchują ogrzane powietrze z swego wnętrza do wewnątrz obudowy komputera.
    Gdyby nie ta karta graficzna z 1GB RAM, było by dobrze, o ile wiem to karty mające ponad 512MB RAM działają tak samo jak karty z pamięcią 512MB RAM-u. Ta karta w tej chwili pobiera ci więcej mocy niż pozostałe części komputera, a efekt taki sam jakbyś miał kartę z 512MB RAM-u.
    To już ta karta jest lepsza bo ma szybsze RAM-y :Grafika PCIex POWERCOLOR HD 4730 512 MB DDR5, 128 bit, BOX ( AX4730 512MD5-PH ).

Moderowany przez jankolo:

Za kolejną nieprawdziwą sugestię (kierunek rucho powietrza przez zasilacz) udzielę koledze urlopu od konieczności pisania postów na forum. Proszę o tym pamiętać.

• #24 7391270
    Lzep
    Poziom 39  
    Brutus3 napisał:
    z reguły wszystkie zasilacze wdmuchują ogrzane powietrze z swego wnętrza do wewnątrz obudowy komputera.
    Jest dokładnie na odwrót - zasilacze wydmuchują ciepłe powietrze na zewnątrz obudowy !
    Kolega wstawia tu szkodliwe porady - radzę się zastanowić nad sobą - a posty w/w polecam moderatorom (nawet w tym wątku jeden juz został "doceniony").

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące wytrzymałości zasilacza CHIEFTEC 400W przy obciążeniu zestawu komputerowego z płytą główną Gigabyte GA-MA790X-UD3P, procesorem AMD Athlon X2 6000+ oraz kartą graficzną Zotac 9600GSO. W odpowiedziach podano, że zasilacz powinien być w stanie obsłużyć ten zestaw, ale zalecano przeprowadzenie pomiarów napięć, aby upewnić się, że nie są one zbyt niskie. Użytkownik zauważył, że napięcie na linii 12V waha się między 11,97V a 12,03V, co budziło obawy o stabilność zasilacza. Wiele osób sugerowało, że takie wahania są akceptowalne, ale dodanie dodatkowej pamięci RAM mogłoby spowodować problemy. Ostatecznie użytkownik uzyskał pewność, że zasilacz powinien wytrzymać przynajmniej rok, ale planuje zakup mocniejszego modelu w przyszłości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA