logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z utworzeniem płyty PCB na podstawie schematu ALTIUM

radkep 12 Gru 2009 15:52 3303 7
REKLAMA
  • #1 7378652
    radkep
    Poziom 10  
    Zaprojektowałem schemat ideowy układu i mam taki problem że po utworzeniu biblioteki schematu jednego scalaka + bilbioteki PCB( Footprint) i wrzuceniu go następnie do schematu z pozostałymi częściami chciałem następnie wygenerować na tej podstawie płytkę PCB poprzez wybranie z menu Tools->Update PCB Document. Niestety Altium nie widzi elementu utworzonego przeze mnie i go pomija przy tworzeniu dokumentu PCB. Gdy wybieram natomiast z poziomu schematu Tools->Annotate schematics Quitetly program generuje oznaczenia elementów ale element utworzony przeze mnie pomija. Czy ma ktoś jakiś pomysł co zrobić w takim przypadku?. Dodam tylko że piny ustawiłem w sposób prawidłowy i piny na schemacie ideowym odpowiadają pinom na płycie montażowej.
  • REKLAMA
  • #2 7379603
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Gdzie masz te biblioteki? Czy poprawnie wypełniłeś wszystkie wymagane pola podczas tworzenia elementu?
  • REKLAMA
  • #3 7380798
    radkep
    Poziom 10  
    Wszystkie bilbioteki schematów mam pododawane jako komponenty w pliku .SchLib a biblioteki footprintów analogicznie w pliku .PcbLib. Pliki te są dodane jako pliki źródłowe do projektu .PRJPCB. Wspomniane pliki znajdują się w folderze "Examples" z tym że nie ma ich fizycznie na dysku tylko Altium za każdym uruchomieniem włącza coś w stylu "folderu wirtualnego". Element, który utworzyłem ma wyprowadzone poprawnie wszystkie piny, a footprint tworzyłem za pomocą wizarda.
    W bibliotece schematu zrobiłem odwołanie do wcześniej utworzonego footprinta.
    Jedno co mnie zastanawia to to że jesli z poziomu bilbioteki wejdę w Part actions->Configure Pin swapping to wszystko jest ok, natomiast z poziomu schematu ideowego dostaję komunikat "Unable to locate component with uniqueID..".
  • REKLAMA
  • #4 7380849
    kemot55
    Poziom 31  
    Ocena: 146
    Czy utworzyłeś projekt PCB? Czy po kompilowaniu projektu zgłaszane są jakieś błędy? Czy próbowałeś zrobić "Annotate Schematic" zamiast "Annotate Schematics Quitetly" -> ECO Generator też powinien powiedzieć, że czegoś nie może lub nie chce zrobić ponieważ....
    I ostatnie pytanie czy możesz zmienić ręcznie Designator (może powinieneś zresetować Unique Id)?
  • #5 7381264
    radkep
    Poziom 10  
    kemot55 napisał:
    Czy utworzyłeś projekt PCB?

Tak utworzyłem
    kemot55 napisał:
    Czy po kompilowaniu projektu zgłaszane są jakieś błędy?

No niestety mam trochę -głównie dużo warningów + 4 errory, ale przez magistrale bus które stosuję ( bez nich projekt jest mniej czytelny)
    kemot55 napisał:
    Czy próbowałeś zrobić "Annotate Schematic" zamiast "Annotate Schematics Quitetly" -> ECO Generator też powinien powiedzieć, że czegoś nie może lub nie chce zrobić ponieważ....

Próbowałem, ale na liście elementów proponowanych nie ma mojego scalaka
    kemot55 napisał:

I ostatnie pytanie czy możesz zmienić ręcznie Designator (może powinieneś zresetować Unique Id)?

Mogę ręcznie wpisać/zresetować ID ale przy zrobieniu Update PCB ciągle go olewa.

W sumie tak zastanawiam się czy to że mam te magistrale może coś psuć w projekcie bo te magistrale to właśnie podczepione są przez Tapy do tego układu, dodatkowo stosuję Net labels ale stale mam informacje "Duplicate Net Names" i kompilator wskazuje właśnie na te magistrale. Zastanawiam się czy nie wywalic tych magistral i połączyć elementy zwykłymi kablami( chociaż wolałbym pozostać przy dotychczasowym schemacie) W załączniku przesyłam przykład połączenia, które stosuję.
    Problem z utworzeniem płyty PCB na podstawie schematu ALTIUM
  • #6 7381853
    kemot55
    Poziom 31  
    OK. Ponieważ to co robisz jest tylko podarkuszem głównego arkusza to trudno będzie coś wywnioskować (szczególnie dlaczego zgłaszane jest duplikowanie nazw sieci. A możesz podrzucić cały schemat np. na PW. Chętnie zobaczę jaki mechanizm Altium może aż tak blokować projekt. Swoją drogą to po tym wirtualnym katalogu domyślam się, że używasz najnowszej (przenośnej) wersji oprogramowania. Widziałem to przez chwilę i muszę stwierdzić, że też nie wszystko chciało działać tak jak w wersjach poprzednich, "stacjonarnych".
  • REKLAMA
  • #7 7384776
    radkep
    Poziom 10  
    Problem rozwiązany, głupio się przyznać że straciłem mnóstwo z tak banalnego powodu. Okazało się że we właściwościach bilbioteki miałem typ elementu jako Graphical( nie wiem skąd). Po zmianie na "Standard" wszystko wróciło do normy. W każdym razie dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Przy okazji czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy istnieje mozliwość w miare szybkiego przechodzenia/podglądu między dwoma warstwami płytki? Gdzie ewentualnie mogę ustalić rozmiary/kształt płytki? i jak mam przeliczać tą jednostkę "mil"?
  • #8 7386429
    kemot55
    Poziom 31  
    Jak chciałeś mieć na schemacie rysunek to go miałeś :-) Nawet mi przez myśl nie przeszło, że to mogło być powodem problemu.
    Mil to skrót od milicali. Szybkie przełączanie pomiędzy jednostkami masz pod literą Q (po prostu trzeba ją przycisnąć, żeby przełączyć jednostki). Sugeruję jednak pozostać w trybie calowym. Jeszcze większość elementów (np. rozstawy nóg) są wymiarowane w calach.
    Ja ustalanie rozmiarów płytki realizuje poprzez obwiedzenie jej linią na warstwie mechanicznej M1. Ale można też zrobić to przez Design - Board Shape (ja dalej korzystam z Define From Selected Objects, zaznaczając wcześniej obrys na warstwie mechanicznej). Z tym że ustalanie kształtu jest w zasadzie potrzebne tylko do późniejszej zabawy z dopasowaniem płytki do obudowy w trybie 3D. W większości firmy wytną płytkę na podstawie warstwy mechaniczej.
    Warstwy na szybko zmieniasz gwiazdką ( na klawiaturze numerycznej). Nie wiem czy o to Ci chodziło.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z generowaniem płytki PCB w Altium po utworzeniu schematu i biblioteki komponentów. Mimo poprawnego przypisania pinów i utworzenia footprinta, program nie widział nowego elementu podczas aktualizacji dokumentu PCB. Po wymianie informacji, okazało się, że problem wynikał z błędnego ustawienia typu elementu w bibliotece na "Graphical" zamiast "Standard". Po poprawie, użytkownik zadał dodatkowe pytania dotyczące przełączania warstw płytki oraz ustalania jej rozmiarów i kształtu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA