Witam,
Korzystam czasem z przekazywania wskaźnika do funkcji, w postaci argumentu do innej funkcji mp:
a następnie np tak:
tak więc przekazanie wskaźnika do funkcji fun jako parametru do funkcji get_kbd oraz skorzystanie z jej dobrodziejstwa jest dla mnie nieocenione.
JEDNAK ......
.... czy można taką funkcję, która jest przekazywana przez wskaźnik jako argument do innej funkcji wywołać z jakimiś parametrami ??????????
Jak próbuję w jakikolwiek sposób wstawić w jej deklaracji w miejscu argumentów zamiast void jakiś chociaż jeden argument no to już potem nie mogę jej przekazać jako wskaźnika - no i jakby lipa
np tak:
hmmm być może, albo może na pewno jest jakiś sposób zapisu tego - ale ja nie mogę dojść jakoś
Korzystam czasem z przekazywania wskaźnika do funkcji, w postaci argumentu do innej funkcji mp:
void fun(void)
{
//ciało funkcji
}a następnie np tak:
uint8_t get_kbd( uint8_t key, void (*fun)(void) )
{
if (key)
{
fun;
return 1;
}
else
{
return 0;
}
}
int main(void)
{
uint8_t a = 0;
a = get_kabd(5, fun);
if (a) zrób_coś_tam;
else zrób_coś_innego;
return 0;
}tak więc przekazanie wskaźnika do funkcji fun jako parametru do funkcji get_kbd oraz skorzystanie z jej dobrodziejstwa jest dla mnie nieocenione.
JEDNAK ......
.... czy można taką funkcję, która jest przekazywana przez wskaźnik jako argument do innej funkcji wywołać z jakimiś parametrami ??????????
Jak próbuję w jakikolwiek sposób wstawić w jej deklaracji w miejscu argumentów zamiast void jakiś chociaż jeden argument no to już potem nie mogę jej przekazać jako wskaźnika - no i jakby lipa
np tak:
Cytat:a = get_kabd(5, fun(22));
hmmm być może, albo może na pewno jest jakiś sposób zapisu tego - ale ja nie mogę dojść jakoś