logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Toledo 1.9 TDI - niestabilna temperatura silnika przy mrozach i klimatyzacji

mariusz619 22 Gru 2009 18:42 4336 3
REKLAMA
  • #1 7423444
    mariusz619
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    witam,w moim seacie 1,9 tdi zauważyłam że ostatnio dziwie zachowuje się wskaznik od temperatury czego nigdy wczesniej nie robił tzn.przez ostatnie 3 dni z rzedu w czasie jazdy zauważyłem że temperatura BARDZO powoli rosnie nie byłoby w tym nic dziwnego bo jezdziłem wieczorami(temperatura powietrza ok -15 st.) ale zatrzymywał mi sie wskaznik na 80 st.,(zaznaczam że robie odcinki ok 20 km) dopiero po wyłączeniu klimatronika temperatura osiagała 90. Jednak po ponownym włączeniu nawiewu nawet na minimum potrafiła mi spaść do 70 st.więc znowu postanowiłem wyłączyc nawiew ale na ok 15 min.temperatura doszła do 90 i trzymała się bez względu na poziom min. czy max. nawiewu-czy takie zachowanie przy duzych mrozach to norma?czy moze jest cos nie tak??
  • REKLAMA
  • #2 7424722
    lejkovski
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    mnie wydaje się to normalne, zwłaszcza przy ekstremalnych temperaturach.

1. Silnik TDI nie nagrzewa zbyt mocno cieczy chłodzącej, bo jest mocno ograniczony energetycznie - ma być ekonomiczny.

Teoretycznie w zależności od modelu było elektryczne dogrzewanie wody na króćcu węża chłodniczego za pomocą 3 grzałek. ( nie wiem jak tutaj) to pomagało silnikowi TDI szybciej się nagrzać. Twój TDI ma podgrzewanie? sprawne?

2. termostat nie reaguje idealnie, są opóźnienia w reakcji (to tylko mechaniczna część) - gdy wpuści za dużo płynu schłodzonego do -15 to silnik nie nagrzeje go za szybko.

Jeśli termostat byłby uszkodzony to nie osiągnął byś temperatury 90 stopni przy -15 na zewnątrz.
  • REKLAMA
  • #3 7425553
    tssiwy
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    potwierdzam to jak kolega powyzej. tylko co do termostatu to najlatwiej sprawdzic tak ze jak rozgrzeje sie auto do 90. to rusz w droge i jak zacznie spadac to napewno puszcze zawczesnie termostat.ogolnie podczas jazdy jak juz sie zagrzeje to powinna temp sie utrzymywac , na postoju czadsmi moze spadac ze wzgledy na slabe rozgrzewanie silnika.
  • #4 7456873
    wazzie
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Ja dorzuciłbym tu jeszcze odpowietrzenie układu. Ale tak jak wyżej napisane, zcy w tdi jest to usterka, to już dyskusyjne
REKLAMA