qbus napisał: wiecie moze jaki linuch pojdzie na pentium 166 ??
czy mozna z redhatem 8.0 probowac ?? (nie mam straszego

)
oczywiscie xy tylko dla konfiguracji potem sama konsola by chodzila ...
Jasne, ze Slackware, ja mam na P100, 32 MB ramu i chodzi

. Ale zanim się zdecydujesz to zapytam do czego: firewall, www, ftp, mail?
RH 8.0 to straszna kobyła dla kogoś kto nie wie co instalować, zresztą nie tylko RH. Ostatnio instalowałem Slacka grubo odchudzonego (mały dysk) z przeznaczeniem na Firewall i całość instalacji (potrzebnych mi pakietów) zajęła niecałe 200 MB.A dałoby się to jeszcze bardziej ochudzić

.
->elektroniczek: Linuxa najlepiej zassać z netu, czasem pojawiają się też płytki w gazetach np. Linux, Software, ...
->cymbi, ja stawiam na Slacku 8.1 i też się świtnie sprawuje, poza tym Slack jest podobno najbezpieczniejszą dystrybucją
->Daniel Kociniewski P200 i 128 Mb ramu to spoko wystarczy na pracę w X np w KDE. Na serw może być naprawdę dużo dużo mniej. I masz rację Slack jest lepszy od RH, ale ile użytkowników tyle zdań. Najlepiej jest samemu popróbować i się przekonać. Tak w ogóle to na serwer bym polecał Solarisa, ale to dość ciężkie w konfiguracji i dość cięzko się instaluje (przynajmniej wersja intelowa, Sun'oska wersja jest o wiele milsza w instalacji)
Pozdrufka. I powodzenia w stawianiu serwera. Jakbyś miał kłopoty pisz na priv śmiało