logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć serwer na słabym komputerze? Jaki software wybrać?

przemek.tomala 07 Sty 2003 19:49 31243 84
Najlepsze odpowiedzi

Jak stworzyć serwer na słabym komputerze i jaki software wybrać?

Jeśli chcesz postawić prosty serwer WWW i pocztę na słabszym komputerze, najłatwiej zacząć od Linuksa, np. Red Hata, podczas instalacji zaznaczając usługi WWW i pocztową; do WWW standardowo polecano Apache, a jako alternatywę także Slackware lub Debiana [#78657][#78265][#78840] Jeśli komputer ma głównie robić za router/bramę dla SDI, forumowicze najczęściej polecali FREESCO i nawet bardzo stare maszyny, np. 486 z 16 MB RAM, do tego wystarczają [#77733] Nie trzeba tego nigdzie rejestrować [#77733]
REKLAMA
  • #1 77557
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Jestem w tym kompletnie zielony. Wiem że wystarczy nawet słaby komp. Ale co dalej. Jaki soft? Czy gdzieś to trzeba rejestrować?
  • REKLAMA
  • #2 77577
    Darekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    Zależy jakiego ;) Na pewno nie WWW, ani FTP :)
    Jeżeli chodzi o router sieciowy można nawet postawić na 80386 40MHz (sprawdzone praktycznie).
  • #3 77591
    Damian22
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    ja mialem swoj 1 server zrobiony na sarym kompie 486 dx100 bez uzycia dysku tylko stacja dyskietek linux takzwana pigulka zajmuje az 1 dyskietke o rozpakowywuje sie na tak zwanym ramdysku wiec nie trzeba wydawac pieniedzy na dysk wystarczy 8MB RAM wiecej info znajdziesz tu http://www.liap.eu.org/ powinno starczyc
  • #4 77601
    qbus
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    ja mam na freesco - POLECAM taka konfiguracje :)

8 MB wystrczy niby ale ja bym polecil min 32 - zrozumiesz jak juz go uruchomisz ...

polecam http://www.lanpl.cstnet.pl/forum/ - tylko nie pytaj od razu na forum bo cie zbluzgaja !! przeczytaj cale archiwum !! i wszystko co sie na stronie znajduje ...
  • REKLAMA
  • #5 77702
    Pele
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    Jestem za. FREESCO to jest to. Prosta konfiguracja i spore możliwości.
    Ja też mam swój serwer na tym można wpakować jakiegoś twardziela i uruchomić usługi typu FTP, www itp.
  • #6 77733
    Daniel Kociniewski
    Poziom 16  
    Ale jakie łącze chcesz udostępnić?? Nie trzeba tego nigdzie rejestrować :) Jeśli to SDI to zdecydowanie FREESCO z 16MB, już to mówiłem, że optymalnie jest zastosować kompa z prędkościa portu 115200 (starsze miały 96000, nie pamiętam dobrze ale chyba 486 też tyle miały...) najlepiej, radzę nie uruchamiać dodatkowych usług typu TELNET,WWW, FTP o ile to możliwe
  • REKLAMA
  • #7 77865
    Carnage
    Poziom 11  
    Heh jesli masz neo+ to zrub jak ja. Postawilem serwerek na p150 z 64 mr ramu do tego wszystko na dyskietkowej wersji linuxa (dystrybucja coyote linux). Swietna i prosta wersja linuxa dzialajaca z pppoe oraz ppp. Pieknie dzieli lacze...i zajmuje jedna dyskietke dzieki czemu nie potrzeba zadnego HDD'ka. Polecam dzialam juz na tym od paru miesiecy jak narazie na nic nie narzekam.
  • #8 77894
    felu
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Jezeli chodzi o SDI to ja mam postawiony na FREESCO i smiga bez problemu.Polecam!!!!
    Co do sprzetu to mam 486 DX 100 Intela i 16 MB RAMu. Najlepiej jakbys mial plyte z kontrolerem HDD,FDD,COM1,COM2,LPT na plycie.Te plyty mialy porty COM o predkosci 115200. Kontrolery wkladane w ISE moga byc wolniejsze(zalezy od zastosowanego scalaka do obslugi kontrolera).Niestety nie powiem Ci teraz jakie oznaczenia maja te wolniejsze, ani te szybsze, ale moze ktos bedzie wiedzial.
    Jezeli chcesz skorzystac z FREESCO to polecam stronke
    www.freesco.arx.pl - tam jest wszystko.
  • #9 77902
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    u nas P166/96 ramu okazuje się za małe na konta www/e-mail... po za tym strasznie go nimdy atakują, kopiują się bardzo dziwne pliki do otoczenia sieciowego lepiej nie udostępniać do końca bo albo pojawi się plik EML emaila z jakimśśmieciem albo jakiś rar z dziwnym wnętrzem...

całe szczęście że mi wirusiarze jeszcze światłem w domu nie sterują
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 77910
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Komputery wyżej opisane nadają się świetnie na routery. Jeżeli jednak zamierzasz mieć serwer www, czy ftp to może być to za mało (no chyba, że tylko ty będziesz swój serwer odwiedzał), a jeżeli www ma obsługiwać php czy jakąś bazę *SQL to tym bardziej.
    Dokumentacja Apache'a mówi, by wybrać sprzęt "wystarczający" ( tj. oparty na wynikach własnych eksperymentów). Tak więc do www to na początek przynajmniej jakiś Pentium (niekoniecznie PII, i nie zaraz 233MHz, wystarczy zwykły P133 z powiedzmy 64MB pamięci, jak będzie za mało dodasz) i możliwe dużo pamięci.
    Co do ftp, to raczej pobodnie. No i oczywiście jakiś *n*x albo OpenBSD (ciężki w zarządzaniu, ale wydajny)

Jako mój znajomy używa P166, 16MB oraz płyta z zepsutymi COM'ami i LPT. :) . Bez dysku ale z FreeSCO
  • #11 78208
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    Chodzio mi o WWW i może mail. Więc ten komputerek będzie za słaby? Jaki soft?
  • #12 78265
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Co do oprogramowania, proponuję:

Linux (lub *BSD) + Apache (lub Zope także ciekawy "kombajn").
    Pocztą się nie zajmuję więc nie poradzę.
  • #13 78269
    qbus
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    wiecie moze jaki linuch pojdzie na pentium 166 ??
    czy mozna z redhatem 8.0 probowac ?? (nie mam straszego :( )

oczywiscie xy tylko dla konfiguracji potem sama konsola by chodzila ...
  • #14 78271
    Daniel Kociniewski
    Poziom 16  
    PENTIUM 200 z dużą ilością pamięci RAM np. 128MB, jako system w grę powinien wchodzić tylko LINUX np. Red Hat 7.2 lub nowszy (niektórzy nierekomendują RED HAT-a na serwer, nie wiem dlacego. Proponują SLACKWARE, pewnie lepszy ale nigdy się z nim nie spotkałem) Można by się pokusić o PLD bo jest polski, ale decyzja należy do Ciebie.
  • #15 78275
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    ja robię serwerki na red hat 7.0 i nie narzekam bardzo prosta maskarada na ipchains komp który wstawiłem to P66, 16RAM, 850 HDD. działa wyœmienicie
  • #16 78282
    deliberabundus
    Poziom 23  
    W PLD są prawie same nowsze wersje (tyle że wszystko w wersjach beta). Taki system szybko się sypie. :D

Z linuksów RedHat jest dobry na serwer. Slackware jeszcze lepszy.
  • #17 78362
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    A Linux Corel moźe być. Nie znam się na Linuxach ale mam ładną pudełkową wersję niemiecką.
  • #18 78369
    nieznajoma
    Poziom 13  
    Ja polecam FREESCO jeśli sie nieznasz na linuxie to to jest najlepsze rozwiązanie na początek wszystko zrobisz (prawie) co na zwykłym linuxie a z konfiguracją no problem (moge pomóc uruchomić i zainstalować jakies pakiety itp) Wszelkie info. znajdziesz na www.freesco.arx.pl (chwilowo chyba wyłączona strona)
  • #19 78386
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    elektroniczek napisz po co ci ten serwer, jakie bedziesz miał łącze, ile przestrzeni dyskowej dla WWW, czy ma być PHP,SQL itp
  • REKLAMA
  • #20 78638
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    No więc tak. Jestem harcerzem i mam zrobić stronke drużyny. Myślałem o zrobieniu serwera, aby każdy z nas miał maila i żebyśmy mieli łatwy adres. Łącze to z TP SDI. Ma zewnętrzne IP. Wiem że z tym krótkim adresem to jest np prv, ale mam kompa, mam chęć to zrobić. A i nie musi odsługiwać PHP i tego innego ale jeżeli nie ma zbyt dużo problemu to jakieś rady też by się przydały. Przestrzeń na dysku: 1 GB starczy spokojnie na stronke, może i ze 3 i maile dla jakiś 20-30 osób
  • #21 78657
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Napiszę tak. Na początek fajnie mieć coś łatwego. Jako system RedHat (przt instalacji wybierz serwer WWW i pocztowy). Dzięki temu zaraz po zainstalowaniu będziesz miał www i pocztę, tylko pozakładać konta. Weź też jakieś niewymagające (sprzętowo) środowisko graficzne np.WindowMaker, będziesz mógł użyć linuxconf'a (potem uznasz, że jest beznadziejne ale na poczatek w sam raz :D ). No i jakoś będzie działało. Pozostanie ci tylko czytać i czytać i poprawiać konfigurację.
  • #22 78757
    nieznajoma
    Poziom 13  
    każdy ma racje, każdy ma swój pogląd na tą sprawę. Mi sie wydaje że najlepszym rozwiązaniem na początek jest mimo wszystko Freesco. Jest tak bardzo powszechcne że wwszędzie znajdzie rozwiązanie każdego problemu. Fakt że nie wszystko da sie na tym zrobić ale prawie wszystko zainstaluje i kazda prawie usluge udostepni. Ja jak narazie jedynie z tego co mi potrzeba nie zrobiłem dynamicznego łącza (chyba tak to sie nazywa) czyli jeśli jest 1 uzytkownik ma cale lacze dla siebie a jak jest 2 to juz dzielone jest lacze na nich i dostaja jednakowy transfer itp.
    P.S.
    Nawet kaze 2.0.2. zablokowałem szczelnie i mój ulubiony kazowicz ma problem a ja mam problem z głowy :D
  • #23 78810
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    No dobra a czy tego Freesco można z netu ściągnąć. Jak tak to gdzie. To samo z Linuxem
  • #24 78821
    Pele
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    Strona www.freesco.arx.pl nie działa i nie wiadomo czy będzie chodziła.
    Jak chcesz to mogę wrzucić obraz dyskietki i programik do zapisu na dyskietkę na mój serwerek też na FREESCO wraz z opisem konfiguracji.
    Ewentualnie mogę wysłać na forum.
  • #25 78825
    elektryk
    Poziom 42  
    Elektroniczek najlepiej powinieneś poszukać jakiegoś znajomego unix`owca który za 2 piwka by ci zaistalował i skonfigurował system. Tak będzie dla ciebie najlepiej ponieważ zrobi ci on dokladnie to co będziesz chciał oraz będzie wiedział dokładnie co jak działa w danej dystrybucji. Wbrew pozorom nie ma lepszy ani gorszy dystrybucji są poprostu ludzie którzy mają swoje ulubione dystrybucje i się ich trzymają.
    kilka linków:
    (tylko wybrane kolejność losowa)
    http://www.redhat.com/
    http://www.slackware.com/ (to jest moja ulubiona)
    http://www.debian.org/
    http://www.suse.com/

http://www.freesco.org/

kilka małych dystrybucji
    http://www.fokus.gmd.de/linux/linux-distrib-small.html

płyty z linuxem można ściagnąć z serwera ftp sunsite.icm.edu.pl (jeśli nie masz szybkiego łącza to może trwać troche) lub zakupić z jakąś gazetką LinuxPlus/Chip/Enter czasem są jako specjalne dodatki.
  • #26 78837
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    Ale każda nadaje się na serwer? Wydaje mi się że Redhat ma poprostu wbudowane programy do obsługo serwera
  • #27 78840
    elektryk
    Poziom 42  
    Każda dystrybucja (z tych NIE jedno dyskietkowych) ma funkcje serwera www i email (ma tez wiele innych samba/ftp/shell .....). Różnić się jedynie mogą dostarczonymi narzędziami do administracji (w innych trzeba je najczęsciej instalować ze źródeł ale nie jest to niemożliwe)
  • #28 78849
    scss
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    qbus napisał:
    wiecie moze jaki linuch pojdzie na pentium 166 ??
    czy mozna z redhatem 8.0 probowac ?? (nie mam straszego :( )

oczywiscie xy tylko dla konfiguracji potem sama konsola by chodzila ...

Jasne, ze Slackware, ja mam na P100, 32 MB ramu i chodzi :-). Ale zanim się zdecydujesz to zapytam do czego: firewall, www, ftp, mail?
    RH 8.0 to straszna kobyła dla kogoś kto nie wie co instalować, zresztą nie tylko RH. Ostatnio instalowałem Slacka grubo odchudzonego (mały dysk) z przeznaczeniem na Firewall i całość instalacji (potrzebnych mi pakietów) zajęła niecałe 200 MB.A dałoby się to jeszcze bardziej ochudzić :-).

->elektroniczek: Linuxa najlepiej zassać z netu, czasem pojawiają się też płytki w gazetach np. Linux, Software, ...

->cymbi, ja stawiam na Slacku 8.1 i też się świtnie sprawuje, poza tym Slack jest podobno najbezpieczniejszą dystrybucją :-)

->Daniel Kociniewski P200 i 128 Mb ramu to spoko wystarczy na pracę w X np w KDE. Na serw może być naprawdę dużo dużo mniej. I masz rację Slack jest lepszy od RH, ale ile użytkowników tyle zdań. Najlepiej jest samemu popróbować i się przekonać. Tak w ogóle to na serwer bym polecał Solarisa, ale to dość ciężkie w konfiguracji i dość cięzko się instaluje (przynajmniej wersja intelowa, Sun'oska wersja jest o wiele milsza w instalacji)

Pozdrufka. I powodzenia w stawianiu serwera. Jakbyś miał kłopoty pisz na priv śmiało ;-)
  • #29 78853
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    A słyszał ktoś o Linuxie Corel. Mam taką 3 płyty i dyskietka. W wersji niemieckiej(Sciągnięta z kompem z niemczech). Będzie się nadawać? No bo po co mam szukać daleko skoro w szafce mam pełną wersję. Jak się konfiguruje tego linuxa
  • #30 78893
    Darekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    Corela, z własnych doświadczeń, raczej nie polecam.
    U Nas działaja chyba z 10 sieci opartych na FreeSco (specjalnym dla SDI).
    Na paru są nawet uruchomione usługi poczty, ftp.
    Nie wiecie kiedy www.freesco.arx.pl powróci?
    Dość ciekawe porady tam były.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy tworzenia serwera na słabym komputerze, głównie z wykorzystaniem łącza TP SDI i sprzętu klasy 486 lub Pentium z ograniczoną pamięcią RAM (8-64 MB). Najczęściej polecanym oprogramowaniem jest FREESCO – minimalistyczny system routerowy działający z małymi zasobami sprzętowymi, umożliwiający uruchomienie usług takich jak FTP, WWW i poczta, bez konieczności posiadania dysku twardego (działa z dyskietki i RAM-dysku). Alternatywnie rekomendowane są dystrybucje Linuxa (Red Hat 7.x, Slackware, Debian, Suse) oraz BSD, które pozwalają na bardziej rozbudowane usługi, w tym Apache, PHP, MySQL i serwery pocztowe. Wymagania sprzętowe dla serwera WWW i poczty to minimum Pentium 133 MHz z 32-64 MB RAM, a dla prostych routerów i usług sieciowych nawet 386/486 z 8-16 MB RAM. Konfiguracja sieci wymaga ustawienia tras routingu (polecenie route) i uwzględnienia ewentualnych ograniczeń na MAC adresy kart sieciowych. Instalacja systemów Linux wymaga nagrania obrazu ISO na płytę lub obrazu IMG na dyskietkę (w przypadku FREESCO). Do zarządzania serwerem początkującym użytkownikom polecane są proste środowiska graficzne (np. WindowMaker) lub narzędzia takie jak linuxconf. W przypadku serwera WWW z PHP i bazą danych (np. PHP-Nuke) konieczne jest zainstalowanie i uruchomienie Apache, MySQL oraz odpowiedniej konfiguracji. Wskazano również liczne źródła do pobrania dystrybucji Linuxa oraz fora tematyczne z poradami dotyczącymi konfiguracji i instalacji.
REKLAMA