logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jaki system operacyjny na serwer w starym komputerze

rokefeler 24 Cze 2005 23:11 4085 20
REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1604988
    Maniak.M
    Poziom 16  
    Ocena: 85
    Jasne ja postawiłem na P75. Linux oczywiście. Jeśli ma być to tylko router to polecam dystrybucje jedno dyskietkowe
  • Pomocny post
    #3 1605025
    Adam Pyka
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Trustix, Slackware sobie poradzą, debian jest fajny, ale troszkę trudniejszy. Poza tym widziałem gdzieś fajną polską dystrybucję specjalnie na routery. Niestety nazwy nie pamiętam. Jak będziesz zainteresowany to daj znać - poszukam.
    Procek wydoli, tylko ile masz RAMu i twardziela?
    Pozdrawaim,
    Adam Pyka
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1605044
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 893
    popieram kolege MANIAK, też mam linuksa na dyskietce. P100 pracuje juz chyba ze 2 lata, bez monitora, tylko stara klawiatura. Raz na dwa, trzy miesiace trzeba reet zrobic a tak smiga bez zastrzerzeń.

Paweł
  • Pomocny post
    #5 1605104
    Maniak.M
    Poziom 16  
    Co do dystrybujcji 1 dyskiekowych na router to są 3 najpopularniejsze:

-Coyote 1.20 PPPoE Edition
    -Floppyfw 2.0.4 PPPoE Edition
    -Freesco 0.2.7 PPPoE Edition

Ja używałem Freesco 0.2.7 PPPoE Edition.
    To są dystrybucje przeznaczone do łączy typu Neostrada (PPPoE)
    Załączniki:
    • freesco027-pppoe.rar (1.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • floppyfw-2.0.4-1680K-pppoe.rar (1.69 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • coyote-1.20.rar (2.34 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1605444
    rokefeler
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Dziękuję za pomoc.Potzrebuję podzielić dsl.A mam tylko 32 ram i 500 m dysk.Co radzicie.Chciałbym móc w pełni kontrolować sieć tzn.przypisywanie ip kontrola mac ,ttl=1.Czy muszę jednak kupić mocnieszą maszynę?Prosze o link do jakiejśjednodyskietkowej wersji dobrego routera który podzieli łącze dsl i je zabezpieczy ( to ma być sieć wlan!)Z góry dzięki.
  • Pomocny post
    #7 1605465
    Poziom 36  
    Ocena: 413
    rokefeler napisał:
    Dziękuję za pomoc.Potzrebuję podzielić dsl.A mam tylko 32 ram i 500 m dysk.Co radzicie.Chciałbym móc w pełni kontrolować sieć tzn.przypisywanie ip kontrola mac ,ttl=1.Czy muszę jednak kupić mocnieszą maszynę?Prosze o link do jakiejśjednodyskietkowej wersji dobrego routera który podzieli łącze dsl i je zabezpieczy ( to ma być sieć wlan!)Z góry dzięki.

nazwy dystrybucji masz juz wyzej podane wpisze je w google ! jak to ma byc wlan czyli wifi? to ta maszyna napewno nie zda egzaminu , poza tym malo ramu ! kolejkowanie i ine funkcje routerowe moga zabardzo obciazac taki routerek :o nie bardziej oplaca sie kupic jakis sprzetowy ? malo energi i proste zazadzanie ceny sa przystepne !
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 1605879
    Maniak.M
    Poziom 16  
    Nie przesadzajcie!! Jeśli kolega chce rozdzielić DSL na np 3-4 osoby to ten serwerek da rade. A jak chcesz mieć nad nim władze to polecam dystrybycje Linuxa na CD która ma dostęp przez WWW do konfiguracji.

Jeśli chcesz wiedzieć więcej to zajżyj tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic110343.html
  • REKLAMA
  • #10 1605943
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Jeszcze jedna uwaga - zauważyłe, że ciagle powtarzają sie tego typu pytania. Nie dalej jak dwa dni temu ktoś pytał o dokładnie to samo na podobny sprzęt. Nie powielajcie tematów...
  • Pomocny post
    #11 1606365
    Maras_23
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Polecam OpenBSD. Standardowa instalacja ok. 250 MB, w tym kupe dodatkowych uslug. W dodatku otrzymujesz pelnowartosciowy system serwerowy, wiec w razie co nie masz problemu by uruchomic jakas skromna usluge. Poza tym, bardzo stabilny i firewall typu Packet Filter. Zdecydowanie polecam!

--
    Pozdry,
    Marek.
  • Pomocny post
    #13 1606868
    Adam Pyka
    Poziom 19  
    Ja bym zainstalował na dysku Freesco - tu masz linka: http://nnd.freesco.pl
    To jest specjalna wersja na routery. Poczytaj manuale - jest fajnie opisana instalacja i konfiguracja. Komp ci w zupełności wystarczy., ale zainstaluj na dysku, jak się coś posypie to będzie łatwiej odzyskać.
    Pozdrawiam,
    Adam Pyka
  • #14 1610122
    kiper
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    polecam unixa free bsd , super hula zajmuje niecałe 300 mb przy okrojonej wersji lub 500 full i po restarcie wchodzi na obroty bez zarzutu
  • Pomocny post
    #15 1610171
    Adam Pyka
    Poziom 19  
    kiper napisał:
    polecam unixa free bsd

Weź pod uwagę, że ne każdy się zna na Unixach, a na Linuxa jest póki co więcej dokumentacji...
    Nie wątpię, że FreeBSD jest lepszy niż powiedzmy FreeSCO, ale jest też trochę bardziej skomplikowany...
  • Pomocny post
    #16 1610849
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 616
    U mnie na p133 mam podział łącza,do tego HTB, WWW + PHP, FTP, mySQL, troche statystyk i to wszystko na 19 osób.. Tak więc nie jest żle, wykożystanie procesora ok 20%.
    Zapomniałem dodac ze to wszystko chodzi na Slacku, tylko ze roche pamięci mam więcej bo 64 MB,
  • #17 1612488
    Adam Pyka
    Poziom 19  
    Samuraj napisał:
    Tak więc nie jest żle, wykożystanie procesora ok 20%.

A znasz może jakiś skrypt, który pokazuje obciążenie przez WWW?
  • Pomocny post
    #18 1612572
    115750
    Poziom 20  
    Ocena: 67
    Zobacz Freesco. Działa z dyskietki ale możesz przenieś również na dysk. Możesz wtedy dodać masę różnych pakietów np. serwery SSH, WWW, kontrola ruchu. Domyślnie masz maskaradę i firewalla. Router bardzo ładnie działał mi na 486 133MHz. Warunek to 16 MB RAMu. Ruszy na mniejszej ilości ale może działać niestabilnie.
  • #19 1612860
    janikp80
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    popieram kipera....sam mam serwer na FREEBSD.....LAN chodzi bez zastrzezen teraz WLAN puszczam..zobaczymy jak to bedzie...

Moj brat ma siec juz ponad dwa lata i probowal ruznych routerow ale FREEBSD sie najlepiej do tego nadaje....wkoncu najwieksze portale yahoo....google i inne z tego systemu kozystaja
  • #20 1613693
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 616
    Adam Pyka napisał:
    Samuraj napisał:
    Tak więc nie jest żle, wykożystanie procesora ok 20%.

A znasz może jakiś skrypt, który pokazuje obciążenie przez WWW?

Zobacz na mojej stonie przykłady skryptów lstata www.gryfino.one.pl
  • #21 1617062
    Maras_23
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Z tego co wiem, MRTG chyba też pokazuje obciążenie CPU, a moim zdaniem jest ładniejsze od lstat'a. Co do wyboru tego systemu na serwer to jak widać każdy lubi co innego :-)

--
    Pozdry,
    Marek.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru systemu operacyjnego do uruchomienia serwera/routera na bardzo starym komputerze z procesorem 133 MHz, 32-64 MB RAM i dyskiem około 500 MB, przeznaczonego do dzielenia łącza DSL oraz zarządzania siecią WLAN. Zalecane są lekkie dystrybucje Linuksa, zwłaszcza jedno-dyskietkowe wersje takie jak Freesco, Coyote 1.20 PPPoE Edition czy Floppyfw 2.0.4 PPPoE Edition, które są zoptymalizowane pod routery i obsługę PPPoE. Alternatywnie polecany jest OpenBSD lub FreeBSD, które oferują stabilność, firewall (Packet Filter) i pełne możliwości serwerowe, choć mogą wymagać większej wiedzy. Na komputerze P133 z 64 MB RAM Slackware lub Debian również mogą działać, umożliwiając obsługę HTB, WWW, PHP, FTP, MySQL i statystyk. Wskazano, że przy 32 MB RAM i ograniczonym sprzęcie funkcje kolejkowania i zaawansowane zarządzanie mogą być obciążające, dlatego rozważane jest także użycie sprzętowego routera. Do monitorowania obciążenia CPU i ruchu sieciowego polecane są narzędzia takie jak lstat czy MRTG. Instalacja na dysku twardym jest wygodniejsza niż z dyskietki, ułatwiając odzyskiwanie systemu. Linki do dystrybucji Freesco oraz przykładowych skryptów do monitoringu zostały udostępnione.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA