logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Focus MK I - tylne lampy led - samodzielna budowa.

mcm211 25 Gru 2009 21:06 4720 7
REKLAMA
  • #1 7435281
    mcm211
    Poziom 11  
    Witam!

Planuję zamienić tradycyjne żarówki w Fordzie Focusie MK 1 sedanie na diody typu super flux.

Do tego celu chciałbym przeznaczyć 50 sztuk tego typu flux'ów.

Moje pytanie brzmi, jakie diody najlepiej wykorzystać i jaką powinny mieć jasność?!

Na początek wybrałem KTL76AC - S, 2800mcd. Co Wy na to?

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 7435857
    tomrom1985
    Poziom 30  
    Ocena: 641
    Jeśli się nie mylę to tylne lampy leed nie mają homologacji więc, mandat, zabranie dowodu rej. i jeśli gliniarz się uprze to auto na lawetę bo zagraża w ruchu
  • REKLAMA
  • #3 7435974
    15darekvw
    Poziom 28  
    Ocena: 568
    Nieproponuje zadnych zmian kolega tomekromanik ma racje w 100% , bedziesz miał same problemy :!::!::!:
  • #4 7436302
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3612
    Pytanie jest w zasadzie "jak to zrobić" a nie "jakie będą kłopoty" - ale potwierdzam: nawet jak będzie wypadek (np. nie z Twojej winy ktoś Ci zdemoluje tył) - to istnieje realna szansa, że nie dostaniesz odszkodowania. Auto nie spełnia warunków technicznych do poruszania się na drodze!
    Jeżeli już chcesz koniecznie mieć lampy LED - to proponuję zakup gotowych na Allegro lub e-bayu (takich z homologacją)
    Zresztą zrobisz jak chcesz - to Twoje auto. Jesteś dużym chłopcem i ponosisz odpowiedzialność za swoje czyny ;)
  • #5 7443886
    mcm211
    Poziom 11  
    Allegro i Ebay puste - nie ma takich okazów dla mojego auta. Jeśli chodzi o przepisy...

Jest sprecyzowany kolor oświetlenia, czyli czerwony z tyłu i jasność (w lumenach)... Na wybranych diodach spełniam te wymogi.

A może znacie typ jakichś innych ledów stosowanych fabrycznie w nowych autach, jak Audi?

Dzięki i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #6 7443983
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3623
    Ale lampy są homologowane wraz z określonym źródłem światła. A ty zmieniając je, łamiesz warunki homologacji. Czyli lampy stają się nielegalne. Koniec. Kropka. Dalsza dyskusja w temacie nie ma sensu. Regulamin pkt 1. Dla swojego własnego dobra odpuść ten pomysł.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1523599.html
  • #7 7444254
    pioart
    Poziom 38  
    Ocena: 1471
    Witam
    Kolego Błażej to co piszesz to nie jest do końca prawdą , bo homologacja wydawana jest na kompletną lampę ze źródłami światła ale w specyfikacji nic nie ma o rodzaju źródeł światła , określa to producent / chociaż tego nie rozumiem / , ale jakakolwiek ingerencja w konstrukcję lampy powoduje utratę homologacji . / co ma miejsce np. w adaptacji reflektorów na Xenon / [
    Mcm211 Poczekaj /chyba do marca / z tymi lampami pojawi się na pewno wiele homologowanych lamp I źródeł światła led na rynek Europejski i pewnie do Twojego auta też i nie będą to „chińczyki” , wielu producentów kończy prace nad tym typem oświetlenia , a póki co daj sobie spokój , bo jak już koledzy napisali nie jest to zbytnio dozwolone , a Twoje pobożne życzenia co do jasności to idea Fix i jest nie zgodna z przepisami KD jak wiele innych lamp made In China i innych Xenono podobnych wynalazków z którymi mam nadzieję ktoś zrobi w końcu porządek od przyszłego roku i w końcu oszołomy z Wiejskim Tiuning-iem przestaną nas oślepiać .
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 7444445
    mcm211
    Poziom 11  
    Dzięki pioart.

Dostałem za swoje. Na pewno macie racje, warto jest zaczekać, ni jeżeli polemizować co jest legalne - co legalne nie jest i maskować się pod nagiętymi przepisami.

Dzięki!

Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje wymienić tradycyjne żarówki w tylnych lampach Forda Focusa MK I na diody LED typu super flux, proponując model KTL76AC - S o jasności 2800mcd. W odpowiedziach podkreślono, że zmiana źródła światła w lampach może prowadzić do utraty homologacji, co wiąże się z konsekwencjami prawnymi, takimi jak mandaty czy problemy z ubezpieczeniem. Użytkownicy sugerują, aby rozważyć zakup gotowych lamp LED z homologacją, dostępnych na platformach takich jak Allegro czy eBay, jednak autor zauważa, że nie znalazł takich opcji dla swojego modelu. W dyskusji pojawiły się również ostrzeżenia o nadchodzących regulacjach dotyczących oświetlenia LED w Europie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA