logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6210 - opóźnione włączanie i problemy z zasięgiem, brak możliwości flashowania

edziu 10 Lip 2004 20:46 2637 18
REKLAMA
  • #1 735998
    edziu
    Poziom 29  
    Ocena: 181
    Mam problem z nokia otórz pierszy raz spotytam sie z takim uszkodzeniem jak wciśne power w telefonie na 2 sec i nic a po około 8sec włacza sie telefon obecie telefon cieżko chodzi nie moze złapać zasiegu pojawi sie na kika sec i zaraz znika nie mogę go fleszować
    czy ktos spotkał sie z takim uszkodzeniem i wie co morze być uszkodzone
    z góry dziekuije za info
  • REKLAMA
  • #2 736023
    jack10026
    Poziom 2  
    Witam

Jeżeli nie wiesz o co chodzi to oddaj telefon komuś co zna sie na rzeczy.
  • #3 736028
    cin666
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    jack10026 jak miałeś tak pomóc to mogłeś wogóle nic nie pisać :?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 736046
    jack10026
    Poziom 2  
    cin666 napisał:
    Cytat:
    jack10026 jak miałeś tak pomóc to mogłeś wogóle nic nie pisać
    Pozdrawiam

To popatrzcie się na odpowiedzi kolegi edziu w dziale Radia samochodowe.
  • #5 736091
    FranekDolas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Pytanie Edi'ego może i jest nieco lamerskie ale nie upoważnia cię kolego do takich rzeczy.Lepiej przemilczeć niż takie złośliwe odpowiedzi pisać.
  • #6 736348
    edziu
    Poziom 29  
    czy nikt nie spotkał sie z tym problemem
    a panu :arrow: jack10026 podziekujemy za cenne info
    ale nigdzie nie znalazłem podobnego problemu wiec jak moze to niech ktos napisze w czym problem.

ps.napisano 4 posty a zaden nie na temat
    kazdy ma swój fach i robi to co umie

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 736640
    Snap
    Poziom 21  
    Ocena: 2
    Witam
    Sprubuj mu wgrac virgin eeprom-a i wklep mu orginalny imei i zrób mu wszystkie resety w knok-u. :)

Pozdro. :)
  • #8 736764
    edziu
    Poziom 29  
    jak juz wspominałem telefon nie daje sie fleszować
    kable ok i bateria na fuul żadnych resetów nie daje sie zrobić imei jest ok (oryginał) nie idzie Update Faid (Flash authority update failed)
    podejżewam usterke w sprzecie
    Załączniki:
    • Nokia 6210 - opóźnione włączanie i problemy z zasięgiem, brak możliwości flashowania kom.jpg (55.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 736788
    ul1111
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Sprawdź linie mbus od gniazdka aż do procesora,być może masz pzreżarte styki od gniazdka.Dopiero po zagowaniu zauważyłem zdjecie które dołączyłeś.Spróbój zrobić rebaling flasha ew wymień go na nowy.
  • #10 738021
    dodo22
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Proponuje wyczyscic dobrze plytke (moze byc po wilgoci)... a z tym flaschowaniem to musisz probowac bo rolis lubi wywalac dziwne bledy. Dzisiaj mialem ten sam komunikat a po nastepym wlaczeni flashowania poszlo spoko... posprawdzaj dokladnie wszystkie styki na polaczeniach kabli PC->fon
  • #11 738291
    edziu
    Poziom 29  
    zmieniłem kompa
    wyglada na to że pamieć padła
    przy próbie odczytu eepromu

------------------* Nokia Mobile Info *---------------------------
    SoftWare & HW : V 05.56.25-01-02.NPE-3.(c) NMP.
    Flash ID : 00898896,Intel 28F320B3-T, size 32Mb
    -----------------------------------------------------------------------
    MCU SW CHK test ............................ Too less flash dump.
    MCU PPM CHK test ........................... Too less flash dump.
    String "EEPROM" not found
    String "EEPROM" not found

i wyskakuje komunikat

Readed flash image checksums are bad.
    After write back, you wiil get "Contact Service"
    Check cable,battery,delay in setup ...etc.
    Save anyway?

a przy wgrywaniu nowego wyskakuje bład

Flash erasing error (battery Voltage is too low)

i zauwarzyłem jeszcze jedden dziwny objaw jak wykasuje wiadomości z telefonu (skrzynka odbiorcza) włacze telefon ponownie to wiadomości znowu sie pojawiły :?
  • #12 738962
    501238975
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Spróbuj wrzucić telefon do wanienki ultradzwiękowej i dokłądnie go wyczyść. Wcześniej pisałeś że telefon gubi zasięg - być może całą przyczyną tych usterek jest uszkodzona PA ? Miałem kilka przypadków dziwnie zachowujących się 62 i 82, po wymianie końcówek sytuacja się stabilizowała - próbuj, nie masz nic do stracenia.
  • #13 739106
    roman85
    Poziom 13  
    Też proponuje najpierw solidne plukanie płyty, potem z umiarem ją wygrzać. Jeżeli to nie pomoże to spróbuj wylutować PA i przetestować telefon bez PA. Uszkodzone PA potrafi czasem robić różne "sztosy" z telefonem.
  • #14 739954
    gutek44
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    ja bym na poczatek przy takim komunikacie przelutował conta
  • REKLAMA
  • #15 1051399
    DJ_Laptop
    Poziom 11  
    W takim przypadku proponuje naładować baterie na innym telefonie na fula. Jeśli pokazuje Chek Vpp to powinna być kwestaia baterii
  • #16 1051437
    lackyluck
    Poziom 21  
    ja proponuje kupic nowego mbusa i dejana i dopiero po flaszowaniu brac sioe za hw....
  • #17 1057545
    Paszczak2003
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    ja mam tez ten problem z bateria ale na 3210 kable na kazdym innym tel. działają ok.. i o co tu chodzi ?? a jak by się podało wyższe napięcie na złącze bateri.. nie 2.4 tylko 3.6 V ????
  • #18 1795870
    DJ_Laptop
    Poziom 11  
    z wyższym napięciem lepiej nie kombinuj jak nie chcesz stracić fona jak ma być 2.4 v to niech tak będzie ale oprócz woltarzu bateria musi mieć jeszcze moc. sprawdź połączenia na stykach baterii i kabelków
  • #19 1885261
    grabaz1982
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.:) Sem tu nowy ale ja miałem podobny przypadek że Rolis wyrzucał mi takie cuda, że bateria za słaba, że w ogóle coś tam źle. Wszystko to zaczęło mi sie robić od momentu wgrania jakiegos zmodyfikowanego flasha (prawdopodobnie był trafiony:/ ) No ale udało mi sie go zrobic w programie " Knok Phoenix PL". Skasowałem cały flash i wgrałem mu oryginalny i poszedł bez problemu. Aha. I flashowałem go również w Knok-u.
    Pozdrawiam. :))
    <alem sie rozpisał :P >

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telefonu Nokia 6210, który uruchamia się z opóźnieniem po naciśnięciu przycisku power, ma trudności z utrzymaniem zasięgu oraz nie pozwala na flashowanie (błąd Flash authority update failed). Próby resetów i wgrywania oryginalnego IMEI nie przynoszą efektu. Diagnostyka wskazuje na możliwe uszkodzenie sprzętowe, w szczególności pamięci EEPROM lub układu flash, co potwierdzają błędy podczas odczytu i zapisu pamięci. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana linii mbus, przelutowanie kontaktów, czyszczenie płyty głównej (np. w kąpieli ultradźwiękowej) oraz testowanie i wymiana modułu PA (Power Amplifier), który może powodować niestabilności zasięgu i inne anomalie. Wskazane jest także użycie innego komputera i kabla do flashowania oraz pełne naładowanie baterii. W przypadku problemów z baterią sugerowano ładowanie jej w innym telefonie. Ostatecznie, jeśli flashowanie jest niemożliwe, może być konieczna wymiana pamięci lub innych elementów sprzętowych. Użytkownicy polecają program Knok Phoenix PL do flashowania i resetów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA