logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4 2000 1.9TDI - dziwny zapach jakby palona guma podczas jazdy

opelastra1992 26 Gru 2009 08:33 8817 9
REKLAMA
  • #1 7436321
    opelastra1992
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam mam problem z samochodem który kupiłem 5dni temu, mianowicie jest to audi a4 rok 2000 silnik ten1.9TDI 115KM lub 116 nie wiem dokładnie 85kW czasami podczas jazdy występuje taki smród w środku jakby coś się paliło to nie jest zapach kabli wygląda jak przepalony olej albo jakaś guma jakby się paliła ale dosłownie kilka sekund i nic nie czuć. Trochę mnie to niepokoi może ktoś się z takim czymś wcześniej spotkał co wiem to troszkę inaczej śmierdzi ale podobny jest zapach tylko bardziej jakby jakaś guma czy coś :(( proszę o odp
  • REKLAMA
  • #2 7436435
    Piotr520
    Poziom 24  
    Ocena: 242
    Zerknij pod maske.Pewnie olej kapie na kolektor wydechowy.To maże być uszczelka pokrywy zaworów.
  • REKLAMA
  • #3 7436450
    opelastra1992
    Poziom 11  
    no ale gdyby to był olej to cały czas bym to czuł a ja to czuje tylko czasami

Dodano po 13 [minuty]:

no może i masz racje bo silnik troche jest mokry gdzie niegdzie ale żeby to czasem było czuć??
  • #4 7436560
    sluchasz
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    ja na twoim miejscu wziął bym posprawdzał wszystkie płyny(na zimnym silniku za równym podłożu) i jakoś sobie je poznaczył i jeździł za jakiś czas (ok 5000km) sprawdził ponownie i może się coś wyjawi, ja milem podobny problem tylko inny zapach okazało się że borygo ciekło do środka z nagrzewnicy a gdy zrobiło się większe ciśnienie w układzie chłodzenia to sączyło się po karoserii i kapało na rurę wydechową
  • REKLAMA
  • #5 7437252
    am2310
    Poziom 18  
    Ocena: 167
    proponuje jeszcze umyc silnik i obserwacje skąd leci
  • #6 7441288
    opelastra1992
    Poziom 11  
    popuszczona była opaska od węża co idzie olejowy do turbiny tutaj pod zderzakiem prawie z przodu ale to raczej nie było opcji żeby aż tam olej dolatywał żeby siadał na wydechu????
  • #7 7441612
    Sztomel
    Poziom 35  
    Ocena: 1233
    Sprawdź czy czasem poprzedni właściciel nie wypiął wężyka odmy z dolotu i nie puścił go pod silnik, wyziewy ze skrzyni korbowej, zwłaszcza przy pałowaniu silnika mają taki swąd, wężyk odmy to ten, który wychodzi z pokrywy zaworów, oryginalnie powinien być podłączony do rury powietrza idącej z filtra do turbosprężarki.
  • REKLAMA
  • #8 7445500
    opelastra1992
    Poziom 11  
    a po co miałby to odłączać??? czyżby silnik był wykończony??na mrozie odpala elegancko moc też ma więc nie wiem :((
  • #9 7445507
    Sztomel
    Poziom 35  
    Ocena: 1233
    opelastra1992 napisał:
    a po co miałby to odłączać??? czyżby silnik był wykończony??na mrozie odpala elegancko moc też ma więc nie wiem :((

po to by dolot powietrza doładowanego nie syfił się olejem i nie zapychał nagarem kolektor ssący wraz z wnętrzem obudowy zaworu EGR zwłaszcza jeśli EGR nie jest zaślepiony oraz aby pozbyć się ewentualnych wycieków oleju z obudowy zaworu EGR w silniku AJM lub ATJ, który posiadasz.
  • #10 7445682
    opelastra1992
    Poziom 11  
    ale to groźne nie jest jeśli byłoby to ściągnięte z odmy?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Audi A4 z 2000 roku, silnik 1.9TDI, polegający na występowaniu dziwnego zapachu przypominającego paloną gumę lub olej podczas jazdy. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak wyciek oleju na kolektor wydechowy, uszkodzona uszczelka pokrywy zaworów, a także sprawdzenie wężyka odmy, który mógł zostać odłączony. Użytkownik zauważa, że zapach pojawia się sporadycznie, co budzi jego wątpliwości co do źródła problemu. Inni użytkownicy radzą również sprawdzić płyny w silniku oraz umyć silnik w celu zidentyfikowania źródła wycieku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA