logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką wybrać kartę sieciową WLAN na duże odległości?

łuki88 04 Sty 2010 02:43 2766 13
REKLAMA
  • #1 7481929
    łuki88
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Witam.
    Mam u siebie w domu liveboxa. Chciałbym zakupić do laptopa kartę sięciową WLAN pod USB lub PCMCIA, tak abym mógł korzystać z internetu w innym budynku oddalonym od liveboxa o jakieś 300-400m w linii prostej (na drodze stoją drzewa).
    Jest w ogóle taka możliwość?
    Z góry dzięki i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 7482184
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Możliwość jest, ale bez dodatkowej anteny umocowanej na zewnątrz budynku połączenie jest praktycznie nierealne.
  • REKLAMA
  • #3 7482654
    łuki88
    Poziom 24  
    Hmm... A mógłbyś podac przykładowy osprzęt jaki by był mi potrzebny do takiego połączenia i jak to podłączyć? Najlepiej dobry i tani :)
    Rozumiem, że antena byłaby nie przy moim domu lecz w tym oddalonym o 400m zgadza się?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 7483207
    jaromisz
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    prawdopodobnie możesz sobie darować wifi z LB jeśli nie masz w nim wyjścia na zewnętrzną antenę. Kup sobie jakiś najprostrzy Access Point + antenę Yagę i tak udostępniaj sygnał. W domu u Cibie jakakolwiek karta z taką samą anteną Yagą.
    Urządzenia Linksys lub TP-Link
  • #5 7483315
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Ocena: 392
    Generalnie w UE nie powinieneś używać urządzeń generujących w paśmie 2,4GHz większego wzmocnienia niż +20dBi. Więc najlepiej kupić jakąś kartę sieciową 18 - 20dbi i dokupić do niej antenkę patykową 9-12dbi. Wtedy zysk wypadkowy ci się sumuje. Ja osobiście proponuję Ci kartę sieciową USB Edimax'a. Są b. czułe - nawet do -91dbi (1mbit/s) na scalaku Realtek'a. Ale uwaga, nie zawsze duże wzmocnienie zestawu daje pozytywne efekty, czasem lepiej zmniejszyć moc nadawania a uzyska się lepsze efekty pracy i zasięgu.
  • #6 7483611
    łuki88
    Poziom 24  
    Aha czyli zewnetrzna antene muszę mieć w obydwu budynkach... A jeszcze takie pytanko pomijając poprzednie. Aby używać netu np. w garażu oddalonego od domu o jakieś 15m wystarczy mi taki Edimax z antenką? Lub TP link z antenką czy może nawet bez?
  • #7 7483703
    jaromisz
    Poziom 18  
    To zależy od tego jakie masz ściany. Trzeba to sprawdzić doświadczalnie - wzoru na to skutecznego nie znajdziesz.
    Generalnie powinno działać na standardowych antenkach ale nie chciałbym żebyś mnie później klął jak sygnał będzie za słaby.

Jeśli potrzebujesz netu w 3 miejscach, to postaw u siebie w domu urządzenie w trybie AP, potem w garażu APC i u koleżanki APC.
  • #8 7485161
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Dla 400 m. odległości nie musisz mieć anten zenętrznych nawet jak masz komputery w budynkach. Wystarczy jak kupisz np. dwie takie katy jak Ci pisałem i dwie antenki jak Ci pisałem. To wystaczy - będziesz miał zysk ok. 20 + 12 =32dbi. Ważne jest zby wybrać jeszcze jakiś najmniej zakłócony kanał WiFi.
  • REKLAMA
  • #9 7485349
    łuki88
    Poziom 24  
    Aha no w porządku. Teraz podsumowanie :)
    Czyli jeśli chciałbym mieć internet w garażu to kupuje Edimaxa i starcza mi standardowa antenka.
    A jeśli chciałbym mieć internet w budynku oddalonym o te 400m to również kupuje Edimaxa + do tego lepszą antenke.
    Dodam, że nie chodzi mi o to aby mieć 2 kompy podłączone na raz tylko o to aby liveboxa zostawić w domu, wziąc laptopa na ramię i iśc 400m dalej i również mieć internet oczywiście w budynku.

Teraz opcja nr 2 :)
    Czyli jak kolega jaromisz pisze, to do tego połączenia potrzebowałbym np.
    TP-Link TL-WR340G WiFi WDS i 2x Access Point TP-Link TL-WA501G AP Client WDS ??
    Nazwy brałem z allegro.

Dodano po 34 [minuty]:

Zmierzyłem dokładniej (wg zumi) odległość miedzy dwoma budynkami. Niestety jest to jakieś 650m w linii prostej :( Na dodatek pokoje w którym byłby livebox i komp nie posiadają okna w okno tylko są po stronie zewnętrznej. Czy któraś z ww opcji ogarnie ten temat czy pozostaje opcja z anteną zewnętrzną na dachu?
  • #10 7486656
    jaromisz
    Poziom 18  
    Według mnie pozostaje jedynie rozwiązanie z anteną na zewnatrz - nie koniecznie na dachu, wystarczy na ściane balkonie czymkolwiek. Na 650m boję się że antenka dookólna 13dbi może nie dać rady przez drzewo, dojdzie kabel, końcówki, liście...

Trochę namieszałem z tym garażem, zrozumiałem że dom i garaż są koło siebie w jednym miejscu, a sygnał jest z innego domu oddalonego gdzie stoi LB. Jeśli tak jest, to możesz postawić w domu z LB urządzenie APC, zaś w domu odbierającym albo w garażu koło niego postawić AP, do którego potem z domu/garażu powinno się dać podłączyć zwykłą antenką.

Jeśli jest inaczej, czyli dom i garaż są koło siebie i tam jest LB, a ty z lapkiem chcesz iść do sąsiada, to wtedy w domu stawiasz AP, na garażu APC z małą antenką, a do lapka albo kartę z większą anteną albo APC z większą anteną. Na AP oczywiście też większa antena.
  • #11 7487268
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    650 m. to jednak troszkę za dużo już, do 400m nie byłoby problemu.
  • #12 7489051
    łuki88
    Poziom 24  
    W takim razie Panowie olewamy tą sprawe z netem w budynku oddalonym o 650m, za dużo zachodu myślałem że da rade zrobić to mniejszym nakładem. Trudno...
    Co do tematu garażu sprawa wygląda ta,k że jest on oddalony od domu o jakies 15m i po prostu chciałbym wziąc laptopa do garażu i mieć neta a LB zostawić w domu.
    Taki Edimax ze standardową antenką +3dbi ogarnie temat? Czy nawet TP link z antenką?

Nie wiem czemu ale nie mam możliwości wystawienia "pomógł", wogóle nie mam tej opcji na Waszych postach :/
  • #13 7489476
    jaromisz
    Poziom 18  
    Ma to szanse działać na LB ale to zależy gdzie go postawisz - ile ścian po drodze, może jakaś blacha na garażu itp...
  • #14 7489582
    łuki88
    Poziom 24  
    LB stałby w pokoju z oknem na garaż a garaż nie posiada blachy na dachu. Internetu w garażu używałbym raczej w ciepłe dni, a więc i drzwi były by otwarte i okno w domu uchylone.
    W takim razie dzięki wielkie za pomoc. W przyszłym tyg. zdam relacje z otrzymanego wyniku :)
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje karty sieciowej WLAN do laptopa, aby uzyskać dostęp do internetu w budynku oddalonym o 300-400 m od liveboxa, z przeszkodami w postaci drzew. Odpowiedzi sugerują, że do osiągnięcia stabilnego połączenia konieczne jest użycie zewnętrznej anteny. Proponowane rozwiązania obejmują zakup Access Pointa oraz anteny Yagi, a także karty sieciowej USB, takiej jak Edimax, która charakteryzuje się wysoką czułością. W przypadku większych odległości (650 m) zaleca się zainstalowanie anteny na zewnątrz, aby zminimalizować zakłócenia. Użytkownik rozważa również użycie TP-Linka jako alternatywy. W kontekście garażu oddalonego o 15 m, standardowa antena powinna wystarczyć, pod warunkiem odpowiedniego umiejscowienia liveboxa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA