logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak udostępnić internet z Liveboxa domowi oddalonemu o 200m

kilogram 06 Sty 2015 16:36 1083 10
REKLAMA
  • #1 14299636
    kilogram
    Poziom 1  
    Witam wszystkich,
    Szukam przystępnego rozwiązania, które zapewni bezprzewodowy dostęp do internetu w sąsiednim domu oddalonym od Liveboxa o około 200 metrów (domy stoją naprzeciwko siebie). Innymi słowy, chciałbym zbudować bezprzewodowe połączenie między dwoma domami (przyjmijmy A i B), które zapewni lokalizacji B bezprzewodowy dostęp do internetu z Liveboxa działającego w lokalizacji A.
    Dom B jest na granicy zasięgu sieci Wi-Fi domu A - jestem w nim w stanie ją prowizorycznie odebrać i bezprzewodowo udostępnić za pomocą Range Extendera NetGear WN3000RP, ale jest to rozwiązanie zawodne i niestabilne (sygnał Wi-Fi Liveboxa ma w tym miejscu według Netgeara 5-10%).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14299890
    bryko
    Poziom 22  
    Ocena: 103
    dwie Ubiquiti Nanostation i stawiasz most WDS. Na znanym portalu aukcyjnym można kupić używki po przebudowach sieci za rozsądne pieniądze. Instalujesz i masz spokój.
  • #3 14299922
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2682
    Dokładnie można a nawet trzeba to zrobić w postaci mostu bezprzewodowego, tak jak pisał kolega wyżej. Sprzęt Ubiquiti, TP-Link czy Mikrotik - Link
  • REKLAMA
  • #4 14299926
    oXyDiuS
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Mikrotik: RouterBoard SXT 5nDr2 (http://routerboard.com/RBSXT5nDr2) taniej niż Ubnt działa bdb.
  • #5 14299981
    jurtur
    Poziom 20  
    Ocena: 82
    Jeżeli domy się "widzą" to do Liveboxa można podpiąć przewodem TL-WA5210G i skierować go na dom B. W domu B bez dodatkowego routera powinno być wszędzie wi-fi. O prawidłowym zakodowani sieci nie będę przypominał.
  • REKLAMA
  • #6 14300018
    bryko
    Poziom 22  
    Ocena: 103
    jurtur napisał:
    Jeżeli domy się "widzą" to do Liveboxa można podpiąć przewodem TL-WA5210G i skierować go na dom B. W domu B bez dodatkowego routera powinno być wszędzie wi-fi. O prawidłowym zakodowani sieci nie będę przypominał.

WiFi będzie, ale przy ścianie od strony nadajnika :). Pewne rozwiązanie to most + AP lub router w drugim domu.
  • REKLAMA
  • #7 14300057
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2682
    jurtur napisał:

Pamiętaj że wifi to transmisja dwukierunkowa. Rozwiązanie budżetowe które zapewni autorowi wiele niestabilności. Nie polecam.
  • #8 14300713
    jurtur
    Poziom 20  
    Ocena: 82
    Zgadzam się z kolegami że zaproponowane rozwiązanie jest trochę wbrew sztuce bo zasada że
    "wifi to transmisja dwukierunkowa" jest zasada nadrzędną. Ale ponieważ sam się bujałem z identycznym problemem (dwa domy oddalone o 100m) i zbudowany most z dwóch TL-WA5219G i dwóch ruterów nie spełnił oczekiwań. Raz chodziło raz nie chodziło. Niezależnie od żadnych czynników.Np miesiąc wszystko o.k i tydzień brak połączenia. Zacząłem podejrzewać radar z pobliskiego lotniska albo "ciekawą" awarię sprzętu. Pomijam samą konfigurację tych 4 urządzeń, która nie jest prosta. Zaprosiłem kiedyś kolegów speców żeby sprawdzili cały układ, stwierdzili że wszystko jest w porządku. System nie działał, błędu nie znaleźliśmy. Przypadek sprawił, że przy takim połączeniu jak opisałem wyżej wszystko hula. Jedyne wyjaśnienie jakie mi się nasuwa, jest takie, że do sterowania tym TP-Linkiem jest potrzebny dużo słabszy sygnał niż nam się wydawało.
    Może komuś się przyda.
  • #9 14300763
    Bonius
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Co do TP-Linka TL-WA5210G muszę przyznać, też miałem nie miłe doświadczenia w postaci niestabilnego linku.
    Odkąd zmieniłem na Ubnt NanoStation i Bulleta, sytuacja znacznie się poprawiła.
    Nie potrafię powiedzieć czy to tylko mój TP-Link miał takie problemy...

Ps.
    Czy to normalne, że zimową porą wieczorami siła sygnału znacznie maleje... ?:p
  • #10 14301449
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 743
    Na takich dystansach trzeba zjechać z mocą nadajników.
  • #11 14308418
    Bonius
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Przy niższej mocy było jeszcze gorzej, ustaliłem pewien kompromis :p Mimo wszystko wieczorami siła sygnału spada... Jakby powietrze stawało się gęstsze :p

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na bezprzewodowe udostępnienie internetu z Liveboxa do sąsiedniego domu oddalonego o 200 metrów. Wskazano, że domy są w zasięgu Wi-Fi, ale sygnał jest zbyt słaby, aby zapewnić stabilne połączenie. Proponowane rozwiązania obejmują użycie mostów bezprzewodowych, takich jak Ubiquiti Nanostation, TP-Link TL-WA5210G oraz Mikrotik RouterBoard SXT 5nDr2. Użytkownicy podkreślają, że stabilność połączenia może być problematyczna, a niektóre urządzenia, jak TP-Link, mogą nie spełniać oczekiwań. Wskazano również na konieczność odpowiedniego ustawienia mocy nadajników oraz na wpływ warunków atmosferycznych na jakość sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA