Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

NV-J35 Panasonic

14 Lip 2004 00:12 2153 9
  • Poziom 20  
    Czytałem czytałem czytałem.. i nie znalazłem opisu problemu podobnego do mojego.

    Magnetowid jest po czyszczeniu głowicy i ma wymienione elektrolity [za wyjątkiem 82u/400V] w zasilaczu. Popoprawiane luty na taśmach łączących płyte z zasilaczem.

    Po wymianie elektrolitów nastąpiła znaczna poprawa w jakości obrazu ale mimo wszystko magnetowid przeciąga i zwalnia. Po włozeniu kasety pokazuje sie symbol PLAY na wyświetlaczu a wałki dociskowe widać z,e chcą ruszyc z miejsca, ale nie ruszają. Słychać chrobotanie w mechaniźmie [który chyba chce poruszyć wałki], lecz po chwili to ustaje i dysk staje w miejscu. po naciśnięciu PLAY dopiero wszystko prawidłowo zaczyna działać, lecz obraz i dźwięk są nieco spowolnione.
    Magnetowid ma wyraźne problemy przy przewijaniu.

    Gdzie szukać usterki?
  • Poziom 17  
    Miałem takich przypadków już kilka i za każdym razem była to wina elków w zasilaczu. Po stronie wtórnej zasilacza można montować większej pojemności kondziory np. zamiast 330uF-->470uF. Sprawdź oscyloskopem na którym z nich są tętnienia. I do wymiany go.
  • Poziom 20  
    Marocy napisał:
    Miałem takich przypadków już kilka i za każdym razem była to wina elków w zasilaczu. Po stronie wtórnej zasilacza można montować większej pojemności kondziory np. zamiast 330uF-->470uF. Sprawdź oscyloskopem na którym z nich są tętnienia. I do wymiany go.


    napisałem wyraźnie, ze wymieniłem wszystkie w zasilaczu, oprócz 82/400V
    jeśli uda mi się dostać zbliżony to takze go wymienie.
  • Poziom 39  
    Mam "doczesne szczątki" takiego sprzętu NV-J35 HQ poddałem się przy którejś próbie naprawy. Szkoda ze jesteś z Sieradza, oddałbym darmo.
    Może będziesz kiedyś W Poznaniu- Pozdr. J.
  • Poziom 13  
    O tym mechaniźmie to już napisano wiele, tam wystarczy mode switcha przestawić o 1 ząbek i potrafią cuda się dziać. Posprawdzaj czy wszystko jest dobrze ustawione i musi grać, jak nie chce przewijać to może slizga sprzęgło na silniku capstan ? temat rzeka ,jak raz przez pomyłkę własnie mode switcha przestawiłem o 1 ząbek to np. przewijanie włączało się dopiero po drugim naciśnięciu przycisku. Serwisówka i do roboty.
  • Poziom 20  
    właśnie.. spotkałem się z tym terminem w postach o tym magnetowidzie.. MODE SWITCH. gdzie tego szukać? Była tam mowa o tym by wymienić go na nowy lub wyczyścić, ale nie mogłem go zlokalizować.
  • Poziom 13  
    Nie chciałbym być niegrzeczny ale jak ktoś nie może znaleźć albo nie wie co to mode switch to nie powinien brać się do naprawy szczególnie tego modelu. Ale ma to być forum do wymiany doświadczeń tak więc ten przełącznik jest (patrząc od przodu na magnet.) za mechanizmem do opuszczania i dociskania rolki gumowej wygląda jak biały talerzyk z ząbkami dookoła, jest przykręcony jedną śrubką i przylutowany , można go czyścić lub wymienić koszt około 20 zeta, bardzo ważne jest jego ustawienie tak więc należy bardzo dokładnie to sobie wcześniej pooglądać. powodzenia
  • Poziom 20  
    Mode Switch to jest obrotowy przełącznik wielostykowy który przekazuje do procesora informację o położeniu mechanizmu. W tym modelu jest on patrząc od góry za kieszenią ładowania po prawej stronie. Ma białe koło zębate sprzężone z mechanizmem średnicy ok 25mm i cztery wyprowadzenia przylutowane do płytki drukowanej. Na tej płytce są jeszcze dwa oporniki chyba 47k omów SMD, które współpracują z tym przełącznikiem, musisz na to uważać. Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć że lepiej kupić nowego mode switcha -koszt kilkanaście zł, wtedy masz pewność że będzie działał długo.
    Powodzenia.
  • Poziom 20  
    dziękuje za oświecenie. znalazłem. jutro się nim zajme. czy opisane działanie może wynikać z tego własnie elementu?
    mozna by się spodziewać ,ze fakt wstrzymania odtwarzania po włozeniu kasety - tak, ale to, ze film jest spowolniony?

    ------------------------------------------------------

    wyciągnąłem ten MODE SWITCH... podobno go można oczyścić ale ja nie wiem jak go wogóle rozebrać. kupiłbym nowy ale w tym celu musze nawiedzić sąsiednie miasto..

    ------------------------------------------------------

    podłączyłem pod TV i zauwazyłem ,ze po włączeniu PLAY obraz skacze i sa duze zakłócenia lecz po kilkunastu sekundach wszystko się normuje prawie idealnie ale można wyczuć po dźwięku, ze taśma nieraz spowalnia.
    tak dzieje sie za każdym razem po naciśnieciu PLAY.
    wygląda na kondensatorowy objaw.. moze zmienie jeszcze ten 100u/400V jeśli go dostane
  • Poziom 20  
    hm... wygląda na to, ze chyba bede musiał dać to komuś mądrzejszemu... częsciowo udao sie go ożywić..ale cóż. .dziękuje za pomoc.