logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic Nv-J35. Nie ma przewijania do przodu i do tyłu po założeniu kół.

Piotr Jeremski 05 Gru 2004 18:33 1965 12
REKLAMA
  • #1 1038668
    Piotr Jeremski
    Poziom 10  
    Złożyłem koła zębate według instrukcji tzn: otworki do znaczników,
    ale po uruchomieniu magnetowidu nie mam przewijania do przodu i do
    tyłu. Może ktoś ma jakiś pomysł, bo ja ma już tego dość.
    Wszystkiego próbowałem, składania według schematów serwisowych,
    może ktoś ma szczegółowy schemat techniczny, mechaniki tego
    magnetowidu NV-J35.
  • REKLAMA
  • #2 1039272
    kdom
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    jeżeli mechanika złożona prawidłowo to zostaje tylko switch-mode
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1041676
    TELERADIOMECHANIKA

Poziom 30  
    Ocena: 204
    Szukaj w bazie schematów tam też chyba powinna byc rozrysowana mechanika,niemniej jednak jak rozbierałeś to trzeba zapamiętać gdzie i co było,żeby nie było na drugi magnetwowid.Popatrz dobrze na znaczniki na kołach muszą pasować do siebie.Zacznij od prowadnic taśmy na dysk wizyjny a potem w kierunku koła rodzaju pracy aż do koła zębatego windy kończąc na ślimaku od rolki dociskowej.Na końcu zakładaj windę-na ten temat masz posty-wpisz w wyszukiwarce j35 i tam znajdziesz.A najlepiej przygotuj kawałek gwoździa tak aby przeszedł przez otwory i płytę metalową-jest to położenie początkowe i wtedy zakładaj kolejne zębatki.
    Konto firmowe:
    TELERADIOMECHANIKA SERWIS ELEKTRONIKI
    Szwejka, Lublin, 20-713
  • #6 1118853
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Nie wymaga żadnych przeróbek.
  • REKLAMA
  • #7 1120252
    Piotr Jeremski
    Poziom 10  
    ""Ktoś powiedział że zasilacz od panasonica NV-J35 będzie pasował do
    NV-P2U,jest to nie prawda,po wymianie gniazd podłączyłem i nic,
    napięcia sprawdziłem są wporządku oprucz 1 gdzie mam 40V.""
    ""Mam pytanie, czy na wyjściu napięcia ~na 1~ musi być napięcie 40V - czy 45V bo mam 40V --- NV-J35.""
    ""W zasilaczu od NV-P2U wymieniłem kondensatory, i w dalszym ciągu nie mam obrazu.Głowice wizyjne oczyściłem.Obraz pokazuje się dopiero po
    kilku minutach i jest zniekrztałcony,tak jakby coś musiało się naładować
    w nim.""
    Pomocy, bo trace cierpliwość.
    Piotr
  • #9 1121374
    Piotr Jeremski
    Poziom 10  
    Już zasilacz zrobiłem,kondensatory były zwalone.
    Już otwarza mi dobrze,ale gdy biore przewijanie na podglądzie do przodu
    to mi przyszpierza i niknie obraz,i gdy próbuje nagrywać to nagrywa około
    3 -5 sekund i wyłącza się.To panasonic NV-J35
    Pomocy
    Piotr
  • #11 1124701
    Piotr Jeremski
    Poziom 10  
    Luty poprawiłem wszędzie gdzie było można,ale jest to samo tzn:
    odtwarza mi dobrze,ale gdy biorę przewijanie na podglądzie do przodu
    to mi przyszpierza i niknie obraz,i gdy próbuję nagrywać, to nagrywa
    3 -5 sekund i wyłącza się.To panasonic NV-J35
    Na wyjściu z zasilacza mam napięcie "1" 40V zamiast 45V tak jak na schemacie, co to może być ?.
    Pomocy
    Piotr
  • Pomocny post
    #12 1125106
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Regułą jest ze w tej przetwornicy sypia sie elektrolity. Zwłaszcza 1u/400V po stronie pierwotnej. Ale w twoim przypadku to raczej nie to. A co z sygnalem "tachujacym" z glowicy audio?
  • #13 1125836
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Scalono sześć tematów dotyczących tego samego sprzętu. Zgodnie z regulaminem autor otrzymał ostrzeżenie.
    Ps.
    Piotr Jeremski napisał:
    Ktoś powiedział że zasilacz od panasonica NV-J35 będzie pasował do NV-P2U,jest to nie prawda,po wymianie gniazd podłączyłem i nic

Nie udzielam niesprawdzonych porad.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy magnetowidu Panasonic NV-J35, w którym po prawidłowym złożeniu kół zębatych według instrukcji nie działa przewijanie do przodu i do tyłu. Dyskusja sugeruje, że jeśli mechanika jest poprawnie złożona, problem może leżeć w switch-mode lub w sygnale tachującym z głowicy audio. Zalecane jest dokładne dopasowanie znaczników na kołach zębatych oraz stosowanie techniki ustawiania pozycji początkowej za pomocą gwoździa przechodzącego przez otwory i płytę metalową. Wątki dotyczą także problemów z zasilaczem NV-J35 i jego kompatybilnością z modelem NV-P2U, gdzie wymiana kondensatorów i poprawa zimnych lutów na płycie głównej oraz w okolicy zasilania są kluczowe. Napięcie na wyjściu zasilacza powinno wynosić około 45V, a nie 40V, co może wpływać na stabilność pracy urządzenia, objawiającą się zanikiem obrazu podczas przewijania i krótkim czasem nagrywania. Wskazano na konieczność wymiany elektrolitów w przetwornicy, zwłaszcza kondensatora 1uF/400V po stronie pierwotnej, choć w tym przypadku problem może mieć inne źródło. W dyskusji pojawiły się również uwagi o scaleniu tematów i ostrzeżeniu dla autora zgodnie z regulaminem forum.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA