logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam programu do skanowania i zarządzania siecią LAN na Windows 7 x64

yawa86 06 Sty 2010 10:18 6964 11
REKLAMA
  • #1 7493100
    yawa86
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Tak jak w temacie czy ma ktos winde 7 x64 PL i zna jakis program ktory dziala poprawnie i skanuje siec LAN wynajdujac wszystkie kompy ich MAC oraz Nazwy i IP. A najlepiej jakby ktos znal program ktory odcina uzytkownikow od sieci tak jak to robi NetCut bo niestety niema narazie wersji NetCut'a ktora by dzialala na win7 x64.
  • REKLAMA
  • #2 7493639
    demolek20
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Languard Network scanner ... Swoja Drogą to dziwi mnie fakt , że nie boisz się używac Netcuta ?? Albo masz admina Lamera ...
  • #3 7495412
    yawa86
    Poziom 10  
    No moja siec niema admina bo to jest domek prywatny i jest w nim kilka kompow dokladnie to 6 i net 2Mb. A ze ja tylko mam passy do routera wiec potrzebuje cos zeby skanowac siec kto jest aktualnie podlaczony i zamula ogladajac cos albo sciagajac zeby go odlaczyc. Bo umowa jest taka ze nic sie nie sciaga ;)

Zainstalowalem i wogole niewiem ocb w tym programie :/ Niema nic prostrzego do obslugi? Potrzebuje tylko zeby mi wynajdywalo IP i nazwe kompa ktory aktualnie korzysta z neta nic wiecej...
  • #4 7496279
    slvestr
    Poziom 32  
    Ocena: 89
    Aby widzieć kto korzysta z netu wystarczy wejść na ruter.
  • REKLAMA
  • #5 7496954
    yawa86
    Poziom 10  
    No wlasnie gdyby to bylo takie proste to bym nie pisal tego tematu. Na moim routerze niejest pokazane kto aktualnie korzysta z internetu. Router zapamietal kompy jakie sie z nim łacza i caly czas wszystkie wyswietla a nie tylko aktywne. Router D-Link DI-524. Poza tym jest taka sprawa do glownego routera (ten ktory jest podlaczony do modemu) podlaczone 2 kompy normalnie kablami, moj switch z ktorego korzystaja 3 kompy i jeszcze jeden router pietro wyżej ktory robi tylko jako switch i do niego podlaczone sa kolejne 2 kompy. Strasznie ujowe to jest wiem ale ja tego nie robilem.

I jedyny program ktory pokazuje mi w tym mętliku wszystkie kompy ich IP, nazwy oraz MAC to jest NetCut. Niestety NetCut nie dziala na win 7 dlatego poszukuje program ktory by sie odnalazł w tym wszystkim tak jak NetCut.
  • #6 7499071
    slvestr
    Poziom 32  
    Ocena: 89
    Spróbuj look@lan
  • #7 7500767
    yawa86
    Poziom 10  
    Wreszcie znalazlem rozwiazanie. Zeby znalesc wszystkie kompy aktualnie korzystajace z internetu w sieci trzeba miec program ktory robi "ARP scan" a najlepsze jest to ze jest poprostu taka komenda w CMD "ARP -a" dzieki za pomoc :)
  • #8 7500872
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    arp -a wyswietla Ci tylko tabele adresow MAC komputerow, ktore Twoj komputer zarejestrowal, zeby nie odpytywac ich bez przerwy. nijak to sie ma do statusu wlaczony/wylaczony.
  • REKLAMA
  • #9 7501098
    yawa86
    Poziom 10  
    A jednak dziala, niewiem jestem noob w tych sprawach ale dziala i pokazuje mi kompy ktore aktualnie korzystaja z internetu... Pokazuje mi to samo co NetCut ale bez nazwy komputera jezeli tak bardzo sie myle to prosze dalej o info odnosnie tak prostego w obsludze i dzialaniu co NetCut programu ktory by dzialal na win7 x64
  • REKLAMA
  • #10 7502355
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    Wypróbuj ettercap (sniffer) oraz nmap (skaner).
    Najlepsze efekty uzyskasz, jeśli między komputery a router wepniesz huba (nie switch!), wtedy możesz podejrzeć cały ruch jaki generują te komputery.
  • #11 7502703
    kernel-panic
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Jeśli chodzi Ci o to jaki adres - jaki mac to jest darmowy program Advanced IP Scanner
  • #12 14293283
    damian1987
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Polecam R3x
    Załączniki:
    • R3x.exe (731 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje programu do skanowania i zarządzania siecią LAN na systemie Windows 7 x64, który umożliwi identyfikację podłączonych komputerów, ich adresów MAC oraz IP. Wskazano, że NetCut nie działa na tym systemie, a użytkownik potrzebuje prostego w obsłudze narzędzia. W odpowiedziach zasugerowano kilka programów, takich jak Languard Network Scanner, Look@LAN, Advanced IP Scanner, Ettercap oraz nmap. Użytkownik odkrył, że komenda "ARP -a" w CMD również pozwala na wyświetlenie aktywnych urządzeń w sieci, chociaż nie pokazuje nazw komputerów. Wskazano również, że dla lepszej analizy ruchu sieciowego warto użyć huba zamiast switcha.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA