logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacja grzejników, mała różnica miedzy zasilaniem i powro

Nieczytelny 08 Sty 2010 22:09 22430 5
REKLAMA
  • #1 7506528
    Nieczytelny
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    To juz będzie czwarty sezon grzewczy mojej instalacji, ale dopiero niedawno znalazłem to forum i zauważyłem tutaj sporo ciekawych informacji no i po pierwsze doświadczonych forumowiczów.
    W skrócie opis mojego systemu: kocioł Beretta Compact Green 16s esi (kondensat) z zasobnikiem c.w.u. Beretta Idra M60 z podłączoną sondą NTC. Piec działa z automatyką pogodową wg. krzywej grzewczej i termostatem pokojowym ustawionym na 20C w dzień i 16C w nocy. W jednym obiegu działa 7 grzejników (Starmax, typ 22 z dolnym zasilaniem) z głowicami termostatycznymi i jedna drabinka w łazience. Trzy grzejniki na 1 piętrze, reszta na parterze. Powierchnia do grzania to łącznie 114 m2 podłogi z czego użytkowej (pow 2,2m) jest kolo 80m2. Do tego wszytkiego jest kominek (bez płaszcza) z wyprowadzeniem ciepłego powietrza na 1 piętro. Kominek używany jest niezbyt często, ale jednak - jest w pokoju z 2 grzejnikami. Generalnie wszystko działa i temperatura wewnątrz jest OK.
    I teraz problem:
    Na forum piszecie, że różnica temperatur na zasilaniu i powrocie powinna być około 20C. Patrzyłem na moj kocioł a tam (przy -1C na zewn) zasilanie 46C, powrót 40C. Wszystkie kaloryfery ciepłe na calej powierchni. Pompka obiegowa (w kotle) CO na 2gim biegu (75W).
    Pytań jest kilka:

1. Skoro temperatura w domu jest OK czy cokolwiek zmieniać??

2. Przy kondensacie, który no przy 10C na zewnątrz ma ~37C na zasilaniu raczej nie zejdę 20C na powrocie bo by było zimniej niz w domu. Nawet przy 45C na zasilaniu na powrocie musiały by być 25C. Czy zatem reguła 20C stosuje się do kondensatów, które z zasady działają na niższych temperaturach??

3. Czy jeśli poprzymykam kaloryfery (wkładki zaworowe w kaloryferach mają możliwość "kryzowania", wszystkei sa na 6-max) i uda mi się zmniejszyć przepływ to znacząco spadnie moc grzewcza kaloryferów?? cztaj. będzie chłodniej = podniesienie temp na kotle = mniejsza sprawność = większy zyzycie gazu ????

4. Praktycznie nie używam głowic temost. bo przy przymykaniu szumią/piszczą. A było by to wskazane, bo przy kominku w większości pomieszczeń nie trzeba dogrzewać. Czy kryzowanie zmniejszy szumu działania głowic?

5. Zmniejszyć moc pompki na 1 czy kryzować kaloryfery?? A może jedno i drugie??
  • REKLAMA
  • #2 7506711
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 609
    Przełącz pompę na najniższy bieg i zmniejsz dławienie na zaworach.
  • REKLAMA
  • #3 7511457
    ol_an
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 130
    Nieczytelny napisał:

Na forum piszecie, że różnica temperatur na zasilaniu i powrocie powinna być około 20C. Patrzyłem na moj kocioł a tam (przy -1C na zewn) zasilanie 46C, powrót 40C.

Owe 20 stopni to założenia do obliczeń mocy grzejników przy zasilaniu 70 stopni na powrocie 50. Przy takich parametrach na grzejnikach mamy określoną moc umieszczaną potem w katalogach. Przy ogrzewaniu niskotemperaturowym grzejniki należy trochę przewymiarować lub lepiej poszukać takich katalogów gdzie moc jest podana także w niższych temperaturach zasilania i powrotu.
    William Bonawentura napisał:
    Przełącz pompę na najniższy bieg i zmniejsz dławienie na zaworach.

Czyli spowolnić przepływ wody przez grzejniki. Trzeba dać wodzie grzewczej czas na oddanie ciepła do otoczenia. Wtedy powrót będzie chłodniejszy, lepsza kondensacja zatem wyższa sprawność układu.
  • REKLAMA
  • #4 7511495
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 7514202
    Nieczytelny
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dziękuję za wyczerpujące i rzetelne odpowiedzi.
    Jak tylko znajdę trochę czasu przełączę pompę (wymaga "otwarcia" kotła) na 1szy bieg a potem postaram się doświadczalnie pobawić kryzowaniem kaloryferów. No chyba, że pompa załatwi problem.
  • #6 7737852
    tomtomej
    Poziom 1  
    Nieczytelny napisał:
    Dziękuję za wyczerpujące i rzetelne odpowiedzi.
    Jak tylko znajdę trochę czasu przełączę pompę (wymaga "otwarcia" kotła) na 1szy bieg a potem postaram się doświadczalnie pobawić kryzowaniem kaloryferów. No chyba, że pompa załatwi problem.

Hej. A jaka jest Twoja opinia o tym kotle? Czy jesteś ogólnie zadowolony i czy dużo pali?

Biorę pod uwagę kocioł Junkers Cerapur Spmart ZSB 14-3C, ale właśnie wpadła mi w oko ta Beretta i zacząłem się zastanawiać czy jest ok...

Pzdr
REKLAMA