logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Compaq NX7000 - HDD 20GB działa OK, a 100GB 'muli'

Peterson1 09 Sty 2010 20:18 2385 11
REKLAMA
  • #1 7511023
    Peterson1
    Poziom 18  
    Ocena: 82
    Witam
    Laptop HP NX7000 ma założony dysk 100GB 5400 i strasznie muli . Postawiłem system na 20 GB dysku i śmiga aż miło. Czy można ten problem załatwić w jakiś sposób?
    Może modernizacja Biosa lub jakiś driver ? Proszę o jakieś wskazówki
  • REKLAMA
  • #2 7511040
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Bios zostaw w spokoju. Podłącz dysk 100GB i sprawdź w menadżerze urządzeń tryb transferu. Uruchom HDTune i wklej screena z benchmarka.
  • REKLAMA
  • #3 7511105
    Peterson1
    Poziom 18  
    Podstawowy kanał IDE - ULTRA DMA tryb 5 . Zainstaluję HDTune i odpiszę.

Dodano po 19 [minuty]:

Oto test dysku

• #4 7512142
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 526
    Tragiczny pokaż zakładke Health z tego programu.
  • #5 7513006
    Peterson1
    Poziom 18  
    Na co zwrócić uwagę w tym teście. Są jakieś wyniki i wykres ale nie wiem co do czego. Jeśli mógłbym prosić o krótkie wytłumaczenie to byłbym wdzięczny.

A oto zakładka Health

• REKLAMA
  • #7 7515044
    Peterson1
    Poziom 18  
    Czyli dysk do kosza!? Czy coś z tym da się zrobić? Może to wina samego laptopa że tak się zachowuje ten dysk
  • REKLAMA
  • #8 7515373
    jarewa
    Poziom 35  
    Teoretycznie mozna zerować dysk. Ale czy się poprawi to mało prawdopodobnie. Nie można mówić o winie notebooka bo jak pisałeś na innym dysku masz ok. Najlepiej to obrazuje test Viktoria chodzi o to że mimo że smart pokazuje jeszcze bez bad sektorów to mimo tego parenaście jest juz z bardzo dużym czasem odczytu. I stąd te mulenie dysku jak i przy twoim bechmarku z hdtune zobacz na wykres jak spada wydajność w odczycie. A spadek stąd że włąśnie duży czas odczytu pewnych sektorów. Które mogą później przeobraźić sie bad sektory.
  • #9 7517424
    Peterson1
    Poziom 18  
    Co ciekawe dysk 100 GB zachowuje się tak od nowości. Ten 20 GB strasznie już głośno pracuje a mimo to uzyskuje lepsze parametry.
    Czy mam się obawiać o dane z tego dysku? Czy jego koniec może być bliski?
  • #10 7517608
    jarewa
    Poziom 35  
    Może pochodzić jeszcze bardzo długo tak jak i krótko tego nikt nie jest w stanie powiedzieć. Chyba że wróżka.

To mogło się stać od upadku od zmieniania gwałtownej pozycji podczas pracy itp.

Pytanie gdzie kupywałeś?
  • #11 7529043
    Peterson1
    Poziom 18  
    Dysk kupowałem nowy w sklepie. Jednak czas gwarancyjny upłynął.
    To jest komputer żony i zawsze myślałem że to sprawa systemu że dysk tak pracuje. Jednak system doczekał się na reinstalację i wyszło że to nie jego wina lecz dysku. Dlatego zacząłem szukać jakiegoś rozwiązania.
    Teraz to nie wiem czy pakować się w dysk większy czy mniejszy do tego laptopa aby znowu nie było niespodzianek. Jutro będe miał innego laptopa to spróbuje go na innym sprzęcie.
  • #12 7531261
    jarewa
    Poziom 35  
    Mogłeś wtedy sie tym zainteresować to mogło jeszcze pójść na gwarancje. Pytanie ile masz pamięci RAM? do czego sie używa notebooka?

Na pewno mogę zaproponować Samsunga albo Segate obsłuży każdy na PATA.Ale w sklepie coraz mniej tych dysków. Tak że uważaj co kupujesz żebyś znów nie wpadł.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem HP Compaq NX7000, który działa wolno z dyskiem twardym 100GB, podczas gdy 20GB dysk działa płynnie. Użytkownik pyta o możliwe rozwiązania, takie jak aktualizacja BIOS-u lub sterowników. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie trybu transferu w menedżerze urządzeń oraz wykonanie testu wydajności dysku za pomocą programu HDTune. Wyniki testów wskazują na problemy z dyskiem 100GB, który może mieć długie czasy odczytu, co prowadzi do jego spowolnienia. Użytkownik rozważa wymianę dysku, ale obawia się o dane i trwałość obecnego dysku. Rekomendacje dotyczące zakupu nowego dysku obejmują marki Samsung i Seagate, które są kompatybilne z interfejsem PATA.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA