logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat 126p ELX gaśnie po nagrzaniu - co może być przyczyną?

matewn782 10 Sty 2010 19:20 1557 7
REKLAMA
  • #1 7516004
    matewn782
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    mam problem z maluszkiem chodzi dopóki sie dobrze nie nagrzeje czyli jakieś 15km później zaczyna przerywać szarpać aż zgaśnie i nie da sie go odpalić dopiero jak wystygnie czyli po 2 godzinach maluszek chodzi jak nowy dopóki sie nie nagrzeje
    podpowiedzcie co to może być bo nie mam już do niego siły
  • REKLAMA
  • #2 7516148
    pawel16150
    Poziom 30  
    Ocena: 640
    Spróbuj podmienić cewkę zapłonową i moduł załonowy
  • REKLAMA
  • #3 7516230
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1005
    Przyjacielu może byś tak zajrzał do zaworów i prawidłowo ustawił luz na zaworach szczelinomierzem.Masz za małe luzy zaworowe niezgodne z dokumentacją i jak Ci się kaszlak zagrzeje to przy żle ustawionych szczelinach zaworowych wskutek wydłużania się trzonków zaworowych wskutek temperatury zlikwidował się luz na trzonkach zaworów i zawory pozostają otwarte i silnik zdycha aż do czasu ostygnięcia silnika i dopiero możesz odpalić zimny silnik i historia się powtarza.Pochwal się swoim sukcesem w naprawie usterki a do ustawiania zaworów w kaszlaku jest specjalny klucz.
  • REKLAMA
  • #4 7516708
    mebarth
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Jaki kuźwa specjalny klucz? ahhaha 11stka oczkowa i płaski srubokret i szczelinomierz z motosklepu.0.20 na wdechu, 0,25 na wydechu.
  • REKLAMA
  • #5 7516720
    matewn782
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    no jest to możliwe że zawory jutro je sprawdze
    ale wydaje mi się że to może być coś z modułem

Dodano po 1 [minuty]:

to wiem bo ustawialem z starym nieraz

Dodano po 3 [minuty]:

jeszcze wydaje mi sie coś pompka paliwa słabo daje ale plamowalem ten krengielit czy co to jest oglądałem krzywke na wałku rozrządu nie jest tragiczna zmieniałem pompki i nadal nic

Dodano po 2 [minuty]:

cewka była niedawno wymieniana bo niby miała to byc jej wina
  • #6 7516882
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3655
    Podejście do naprawy tragiczne. Nie wiesz, czy to wina iskry, czy paliwa i tak co Ci w rękę wpadnie to ruszasz. Nie tak!
  • #7 7516896
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 7516915
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3617
    Maluch swoim skomplikowaniem przypomina budowę cepa. Aby zlokalizować usterkę, masz do sprawdzenia trzy układy: paliwowy, elektryczny, mechaniczny. A ty nawet nie zrobiłeś tego. Kosz, bo w tej chwili jest to zbędne bicie piany.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Fiatem 126p ELX, który gaśnie po nagrzaniu silnika, co objawia się przerywaniem pracy i brakiem możliwości uruchomienia pojazdu do momentu ostygnięcia. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym niewłaściwe ustawienie luzów zaworowych, co może prowadzić do ich zatykania w wyniku rozszerzania się materiału pod wpływem temperatury. Inne propozycje obejmują sprawdzenie cewki zapłonowej, modułu zapłonowego oraz pompy paliwa. Użytkownik zauważa, że cewka była niedawno wymieniana, a także podejrzewa problemy z pompą paliwa. Wskazano na potrzebę systematycznego podejścia do diagnozy, obejmującego układy paliwowy, elektryczny i mechaniczny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA