Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mercedes T124 E280 1995, brak wykrzyknika przy poślizgu.

Coval1 11 Jan 2010 23:01 2069 1
    Coval1
    Level 2  
    Witam wszystkich. Jestem posiadaczem mercedesa T124 E280 kombi z 1995r od 3 miesięcy. Auto posiada ABS, ASD i NIVO, automat. Nie zapala się żółta kontrolka z wykrzyknikiem w czasie poślizgu (ruszanie na lodzie, jazda bokiem i td). Po włączeniu zapłonu kontrolka świeci, po uruchomieniu gaśnie, tak jak reszta kontrolek, dziś sprawdzałem na lodzie, most blokuje się, czyli ASD teoretycznie działa, przy ruszaniu na suchym asfalcie też mam takie wrażenie, przy wciśnięciu gazu najpierw poślizg jednego koła, za chwilę już ciągnie. ABS też działa. Porównywałem to z samochodem brata (190-ka z 1990 2,0 benzyna automat, ma ABS i ASD, bez NIVO), u niego trójkąt świeci przy każdym zerwaniu przyczepności. Jeśli ktoś ma pomysł o co tu chodzi proszę o podpowiedź, niedużo mam czasu na zajmowanie się tym tematem ale na pewno skorzystam i w miarę ograniczeń czasowych odpowiem.

Pozdrawiam wszystkich
    Coval1
    Level 2  
    Witam jeszcze raz, już rozwiązałem swój problem. Okazało się, że któryś z poprzednich właścicieli samochodu obciął kable od kontrolki ASD i podłączył ją do kontrolki ABS (w wiązce przewodów przy zegarze). Po podłączeniu kontrolki do właściwych przewodów kontrolka ASD świeciła ciągle, ale po zwarciu styków 1 i 5 zgasła, i teraz działa wszystko jak trzeba, czyli po włączeniu zapłonu wszystkie kontrolki świecą, po uruchomieniu kolejno gasną, i podczas poślizgu żółty wykrzyknik zapala się. Dzięki dla Gerri`ego, wg jego systemu próbowałem rozgryźć czemu kontrolka ASD po połączeniu z właściwymi kablami pali się, ale nie udało mi się odczytać błędów. Po zwarciu styków na 2-3 sekundy (jak w instrukcji) nic się nie działo, po przytrzymaniu ok 5-6 sekund kontrolka zgasła i system zaczął działać poprawnie. Próbowałem jeszcze raz po przejechaniu się, też nie udało mi się nic sprawdzić. Za parę dni spróbuję ponownie, jak nie zadziała to pewnie poszukam kogoś z komputerem serwisowym mercedesa, może w końcu zadziała.