logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomiar ruchu kulki w szklanej rurce - jak rozwiązać?

ghosthead 12 Sty 2010 22:47 1221 2
REKLAMA
  • #1 7527269
    ghosthead
    Poziom 2  
    Witam! Mam - jako bardzo, bardzo początkujący - do rozwiązania taki problem: potrzebuję zmierzyć prędkość poruszającej się w szklanej rurce o przekroju ok 3 mm małej kulki (pchanej przez ciśnienie powietrza). Chciałbym wykorzystać do tego zwykły stoper sportowy. Czy zastosowanie transoptora szczelinowego byłoby tu wskazane? Czy ktoś mógłby mi podsunąć pomysł jak zabrać się do zaprojektowania schematu odpowiedniego do tego pomiaru? Proszę o poradę - od czegoś muszę zacząć.
  • REKLAMA
  • #2 7527365
    zwi3rzak
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Można to właśnie zrobić na parze transoptorów szczelinowych, umieszczonych w pewnej odległości na rurce szklanej. Wzór na prędkość z podstawówki pewnie każdy zna. Drogę i czas będziesz miał dane. Transoptory można podpiąć pod mikrokontroler który będzie mierzył czas pomiędzy impulsami z transoptorów i liczył prędkość.
  • #3 7527443
    ghosthead
    Poziom 2  
    OK, tak też myślałem, tylko jak się zabrać do tego mikrokontrolera? W sumie to początkujący jestem BARDZO, czy sa jakieś gotowe schematy albo gotowe urządzenia do kupienia? Tak czy inaczej podejrzewam, ze nie da się t akich transoptorów podłączyć ot tak sobie do gotowego urządzenia, to byłoby chyba za proste. Liczę na jakies wskazówki
REKLAMA