logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ocena projektu subwoofera z głośnikiem STX GDN 27-150-4 SC i wzmacniaczem TDA7294

Chawek 16 Lip 2004 19:36 2607 7
REKLAMA
  • #1 746680
    Chawek
    Poziom 18  
    Ocena: 60
    Witam!
    Chce zbudować subwoofer, po dlugich godzinach spędzonych przy WinISD i wielu symulacji z różnymi głośnikami wybrałem jeden firmy STX mianowicie model GDN 27-150-4 SC, czytałem gdzieś na elektrodzie że jest to jeden z niewielu głośników tej firmy o który warto zaczepić uwagę. Poniżej podaję link do pliku z symulacją w WinISD (stwierdziłem ze nie ma sensu wszystkiego wypisywac skoro możecie obejrzeć gotową symulację :) ).

http://www.insurgents.net/~chawek/pliki/STX%20GDN%2027-150-4%20SC.WID

Prosiłbym o wasze opinie na ten temat, czy warto robić takiego suba, jak to zagra itp. Sub bedzie uzupelnieniem kolumn podłogowych Tonsil Altus 300. Napędzał będzie to wzmak na TDA7294 lub 7293 w/g projektu MDCS, jeszcze nie wiem który i tutaj również mile widziane porady. Sygnał będzie płynął z amplitunera Sony STR-DB840QS z wyjścia na aktywny subwoofer.
    Proszę również o radę na temat umieszczenia głośnika, myślałem zeby umieścić go w dolnej sciance (tak aby promieniował w podłogę) a otwór bass reflex na przedniej sciance. Nie wiem tylko czy nie bedzie mi sie za mocno trzęsło wszystko od basu, na podłodze mam panele więc podłoga raczej podatna na trzesienie :)

Z góry dziękuje za zainteresowanie tematem.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 746710
    ADAMM_85
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Ten link nie działa. Jeżeli idzie o STX to podobno gra głośno, potrzebuje dużych wzmaków, a jakość taka sobie. Parametry warto pomierzyć samemu, gdyż te producenta nie są wiarygodne, ale jak za te pieniądze to chyba można kupić. Może pomyśl o STK4048. Tda 7293 podobno szajsowaty jest, to już lepiej 7294. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 746803
    Chawek
    Poziom 18  
    Link musi działać, u mnie działa, spróbuj kliknac prawym i "zapisz element docelowy jako".

Poniżej jest link do stronki z danymi technicznymi tego głośnika

http://www.stx.pl/glosnik.php?nr=85

Cena tego głośnika to 73zł więc bardzo przystępna, jak juz pisałem wyżej czytałem pozytywne opinie na temat tego przetwornika.
  • REKLAMA
  • #4 746888
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 385
    Kupilem kiedys STX GDN27-150-8SW imialbyc do bass reflexu ale po pomiarasz nic sie nie zgadzalo fs duzo wyzsze a Qts=0,7! W skyni ledwo od 50hz chodzil do subwofera na pewno sie nie nadaje.
    STX od dawna nie odswierzal stronki www a na pewno cos w glosnikach zmienili. Wiem ze teraz szykuja sie u nich nastepne zmiany. Trzeba poczekac co z tego bedzie. Glosnika nie polecam.
  • REKLAMA
  • #5 747303
    cywa
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Proponuje Ci zrobic suba na Tesli ARN 312 , poczyta opinie na elektrodzie o tym glosniuku nie znajdziesz zlego slowa ;]
    p.s
    mam do sprzedania taki glosnik w dobrej cenie , prawie nowy kontakt cywex(_at_)wp.pl

pozdrawiam
  • #6 772157
    Nap5teR
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Jak już jest temat, to nie będę rozpoczynał nowego. Co sądzicie o subie na 2 Alphardach WH 656? Bo mam 2, nie mam co z nimi zrobić. I tak wiem że to tandeta, ale zrobię, a potem opchnę jakiemuś ciciowi:D
    zawsze coś z tego mogę mieć:)
    Proszę o opinię.
  • #7 779764
    Chawek
    Poziom 18  
    irek2 napisał:
    Kupilem kiedys STX GDN27-150-8SW imialbyc do bass reflexu ale po pomiarasz nic się nie zgadzalo fs duzo wyzsze a Qts=0,7! W skyni ledwo od 50hz chodzil do subwofera na pewno się nie nadaje.
    STX od dawna nie odswierzal stronki www a na pewno cos w glosnikach zmienili. Wiem ze teraz szykuja się u nich nastepne zmiany. Trzeba poczekac co z tego bedzie. Glosnika nie polecam.

Napisałem do firmy STX z prośbą o podanie danych technicznych głośnika, którym jestem zainteresowany, otrzymałem odpowiedź że aktualne dane są na stronie internetowej STX. Czytałem jakiś czas temu że z STX warto się interesować tylko głośnikami z serii SC (z membraną z impregnowanej celulozy) a reszta to szajs, ten który Ty kupiłeś ma membranę z włókna węglowego więc to podobno szajs :)

Miałem nadzieję że ktoś miał styczność z tym głośnikiem i napisze swoje spostrzeżenia :/
  • #8 780915
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 385
    Jasne. Bo kolor membrany ma najwieksze znaczenie! :) W zakresie basu to akurat zadna roznica. Glosniki roznia sie tylko membranami magnes cewka zawieszenie jest takie samo. Zobacz na date aktualizacji stony STX-a i pomysl ile przez ten czas zmienili dostawcow czesci. Wg mnie dane sa nieprawdziwe. Wspolpracuje zawodowo z firma STX i wlasnie zachodza w niej pewne zmiany. Nie wiem jakie ale obiecali mi niesamowite glosniki i czekam czekam czekam...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy oceny projektu subwoofera z głośnikiem STX GDN 27-150-4 SC oraz wzmacniaczem na układzie TDA7294 lub TDA7293 według projektu MDCS. Autor wybrał głośnik STX GDN 27-150-4 SC po symulacjach w WinISD i pozytywnych opiniach, jednak pojawiły się wątpliwości co do wiarygodności parametrów producenta oraz jakości głośników STX, zwłaszcza poza serią SC. Użytkownicy zwracają uwagę, że głośniki STX mogą mieć niezgodności parametrów, a jakość jest przeciętna, wymagają mocnych wzmacniaczy. Zalecane jest samodzielne pomiarowanie parametrów. Wzmacniacz TDA7294 jest preferowany nad TDA7293 ze względu na lepszą jakość. Pojawiły się też sugestie alternatywnych głośników, np. STK4048 lub Tesla ARN 312, które mają lepsze opinie. Dyskutowano także o umiejscowieniu głośnika w obudowie subwoofera, z propozycją montażu w dolnej ściance, aby promieniował w podłogę. Ogólnie, projekt jest możliwy do realizacji, ale wymaga ostrożności co do doboru komponentów i weryfikacji parametrów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA