Witam. Jestem posiadaczem zestawu Tonsil Fenix z sabwooferem w obudowie Band Pass, z którego nie bardzo byłem zadowolony, w przeciwieństwie do głośników. Postanowiłem uzupełnić dół pasma za pomocą subwoofera własnej konstrukcji. Miałem głośnik jak w temacie więc przystąpiłem do prób. Tu można poczytać bo szkoda jeszcze raz wszystko przepisywać
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1201730-0.html
Konstrukcja:
Obudowa z płyty wiórowej 18mm o wymiarach szerokość 40cm, wysokość 42,5cm, głębokość 43,5cm. W środku jest osobna komora na wzmacniacz. Głośnik montowany na śruby 6mm. BR o średnicy 10cm i długości 23,5 cm. Całość strojona na 38Hz. Objętość obudowy to 50 litrów po odjęciu bebechów
Napęd:
Narazie dla testów jest zainstalowane TDA7294 w mostku, ale nie mogę na nim poszaleć, ponieważ nie jest on przystosowany do pracy z głośnikiem 4 omowym. Już jedzie do mnie wzmacniacz 150W RMS na tranzystorach. Filtr aktywny kupiłem gotowy, jest to SUB4 polecam.
Panel wykonany z blachy stalowej (taką miałem) 3mm o wymiarach 30cm x 30cm. Oklejony okleiną drewnopodobną. Pod radiatorem okleina wycięta i nałożona pasta termoprzewodząca.
Pomiary:
Nie dysponuje specjalistycznym sprzętem pomiarowym, Jigiem i SW sobie nie poradziłem o czym można poczytać w poście do którego link jest podany wyżej. Podczas pracy nad tym głośnikiem dowiedziałem się trochę o zachowaniach niektórych parametrów i pomiarów rezonansu dokonałem amperomierzem, wzmacniaczem i generatorem na PC
Stała amplituda na wejściu wzmacniacza, amperomierz szeregowo z głośnikiem, częstotliwość od 10Hz do 100Hz z krokiem 5 Hz w miejscu rezonansu co 1 Hz. Oto efekt, mierzone były dwie rury Br 27 i 23,5 cm długości i 10,5cm średnicy. Oto efekt w excelu.
oś x to częstotliwość y to prąd w amperach.
Jak widać dłuższa rura ma rezonans na 35Hz, krótsza na 38Hz.
Odsłuch:
STX to głośniki chyba trochę mulaste
Koszty:
Nie chciałem kupować subwoofera gotowego więc specjalnie nie liczyłem ale myślę, że około 500PLN.
Na koniec chciałbym bardzo podziękować koledze M.B.S za okazaną cierpliwość i pomoc mi w projekcie.
Pozdrawiam i czekam na opinie.
Fajne? Ranking DIY