logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bramka Voip Siemens SX541 ADSL - nie świeci się dioda ONLINE

Bodziodhk 15 Sty 2010 07:52 4012 21
REKLAMA
  • #1 7537848
    Bodziodhk
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Mam pytanie do kolegów posiadam ruter siemens sx541 firmware:1.27b boot-code 0.69.6 Annex A - działający na neostradzie pewnego dnia przestał łączyć się z neostradą nie świeci lampka online, nie wiem co jest tego przyczyną czy ktoś mógłby pomóc w temacie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 7550549
    Bodziodhk
    Poziom 11  
    Dziękuje kolego za linki, ale czytałem je i nic nie wniosły do tematu dlatego pozwoliłem sobie napisać ten post licząc, że ktoś mi pomoże lub poda może jakiś inny soft.
    Droga koleżanko jeśli mogłabyś pomóc to chętnie skorzystam, służę poradą prawną w zamian za pomoc jakbyś potrzebowała.
  • #4 7551468
    greggy
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Już się uporałeś kolego z tym dołączeniem do Neo?
  • #5 7551495
    Bodziodhk
    Poziom 11  
    Niestety nie i co najgorsze nie wiem jak się za to zabrać. Pewnie będę musiał oddać do serwisu.
  • #6 7551518
    greggy
    Poziom 13  
    A potrafisz się zalogować do routera i - jesli tak - to sprawdzałeś parametry połączenia internetowego? Mogę Ci podac te, które u mnie śmigają bez zarzutu.
  • REKLAMA
  • #7 7551556
    Bodziodhk
    Poziom 11  
    Tak potrafię tylko na tych ustawieniach co do tej pory działało nie chce a nic nie robiłem- nagle przestało chodzić i nie wiem dlaczego, ale jak masz jakieś inne to chętnie poproszę. Dziękuje.
  • #8 7551596
    greggy
    Poziom 13  
    A jesteś pewien, że masz sygnał ADSL? Czy nie wpiąłeś się przypadkiem przez filtr? Czy dioda ADSL świeci? Jeśli tak, to po jakim czasie od resetu się zapala?
    Masz PPPoA, VC MUX, VPI 0, VCI 35? Nie zmieniałeś niechcący usera i hasła? Płacisz TPsie regularnie?
  • #9 7551719
    Bodziodhk
    Poziom 11  
    Zapala się bardzo szybko nie świeci tylko online.
  • #10 7552685
    greggy
    Poziom 13  
    A 'online' miga, czy nie świeci ?
  • REKLAMA
  • #11 7552728
    Bodziodhk
    Poziom 11  
    Wogóle nie świeci
  • #13 7938024
    Bodziodhk
    Poziom 11  
    Mam drugą prośbę, bo z pierwszą nikt sobie nie poradził. Proszę o link do softu pod netie dla tego modelu na łączach TP, z góry serdecznie dziękuje.
  • #15 7938303
    Bodziodhk
    Poziom 11  
    O oprogramowaniu sprawdzonym do SX541 aby odpalić internet Netii na łączu TPSA.
  • #16 8015997
    greggy
    Poziom 13  
    Bodziodhk napisał:
    Mam pytanie do kolegów posiadam ruter siemens sx541 firmware:1.27b boot-code 0.69.6 Annex A - działający na neostradzie pewnego dnia przestał łączyć się z neostradą nie świeci lampka online, nie wiem co jest tego przyczyną czy ktoś mógłby pomóc w temacie.

A jaki masz dzisiaj stan - adsl świeci? online już świeci? Domniemam, że skoro chcesz próbować innego softu, to masz ciągle jakiś kłopot.
  • #17 8016346
    Bodziodhk
    Poziom 11  
    Adsl świeci online nie.
  • #18 8256681
    wektor
    Poziom 11  
    Z moim Simensem stało się tak samo. Świeci dioda ADSL, nie świeci ONLINE. Po całym dniu grzebania przy routerze żeby wykluczyć awarię łącza internetowego podłączyłem na próbę modem SAGEM FAST który dostałem kiedyś za 1zł w promocji Neostrady. Internet zadziałał. Podłączyłem znowu router Siemensa i ku mojemu zdziwieniu bez żadnego grzebania router wystartował, dioda ONLINE świeci, internet działa.
  • #19 8296365
    snip7
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    U mnie również działał bez zarzutu ale nagle cały czas się resetuje ADSL tzn. zrywa łącze (dioda online gaśnie) i ponownie synchronizuje adsl i po chwili online znowu świeci i jest net. Takie sesje połączenia trwają od 3minut do nawet 5-10h.
    Nie wiem co jest przyczyna ale po podłączeniu liveboxa nie przerywa... ja jednak potrzebuje mieć podłączonego Siemensa a liveboxa chcę w końcu oddać bo szarpią mnie za dzierżawę 8,50zł/miesiąc

...dodam że ludzie z tpsa nie potrafili odpowiedzieć na problem - bo skoro livebox działa to dla nich ok

Czy ktoś wie co może być przyczyną?
  • #20 8647723
    cyklonz
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    nie wiem czy to pomoze bo watek jest dosc stary ale przyczyna moze byc sam router simensa dla ktorego sygnal jest zbyt slaby i gubi synchro. Jak daleko mieszkasz od centrali ??
  • #21 8842038
    STARYKANGUR
    Poziom 2  
    Mam te same problemy - sx541 dość często zrywa mi połączenia,tj-2-3 razy dziennie. Być może jest to właśnie wina zbyt słabego sygnału (od centrali mieszkam jakieś 1,5 km i chociaż nie jest to daleko ,ale tpsa twierdziło że mamy jakieś kable starego typu czy coś podobnego).
    Czy na taką dolegliwość jest jakiś sposób ?- proszę o jakąś poradę
  • #22 8842971
    greggy
    Poziom 13  
    Mam SX541 na annex A (oryginał) i zerwania zdarzają się sporadycznie, nie częściej niż raz w miesiącu. Ale też nie ściągam na umór, więc mogę mieć niepełny obrazek. Natomiast VoIP nie zdarzyło się żeby się zwiesił.
    Annex A jest dopasowany sprzętowo (impedancyjnie) do linii i pasma dla Annex A.
    Poza tym przez ustawienia kraju zmienia się dopasowanie impedancyjne dla linii ADSL. Polecam oryginał annex A.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z routerem Siemens SX541, który przestał łączyć się z Neostradą, co objawia się brakiem świecenia diody ONLINE. W odpowiedziach poruszane są różne aspekty diagnostyki, takie jak sprawdzenie sygnału ADSL, ustawień połączenia (PPPoA, VC MUX, VPI, VCI) oraz ewentualnych problemów z sygnałem z centrali. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, wskazując, że router może mieć problemy z synchronizacją, a także sugerują sprawdzenie innego oprogramowania. Wskazano również, że podłączenie innego modemu (SAGEM FAST) rozwiązało problem, co sugeruje, że przyczyna może leżeć w samym routerze. Dodatkowo, niektórzy użytkownicy zauważają, że problemy z zrywaniem połączenia mogą być związane z odległością od centrali oraz jakością kabli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA