logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 29PT825B/00 - Zielone linie powrotów i śnieżenie obrazu

zabex 16 Lip 2004 23:53 3822 28
REKLAMA
  • #1 747154
    zabex
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Witam Wszystkich!!!!!!

Problem dotyczy widocznych zielonych linii powrotów.
    Napięcie na G2 ok.
    W tle widać delikatne śnierzenie obrazu.

Proszę o pomoc bo już nie wiem co mam dalej z tym zrobić.......

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 747223
    PAYALNIK
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Sprobowac zamienic zielona katode z czerwona i zobaczyc wynik.Jesli biez zmian to do wymiany
    kineskop.
  • #3 747340
    tomcio
    Poziom 26  
    Ocena: 82
    Znając te tv z kinolem 29 pewnie wymienić kinol.
    Zrób co kolega pisze, będziesz coś wiedział.
  • #4 748089
    zabex
    Poziom 22  
    Zamieniłem te 2 katody i nadal jest to samo.
    Dzięki Wam za pomoc.
    Mam jeszcze jedno pytanko....
    3 można zrobić cosik z tym kinolem???

Pozdrawiam!!!!
    Nie pisz slagiem <zdzich42>
  • #5 748451
    zabex
    Poziom 22  
    Dzięki z pomoc......
    mam jeszcze jedno pytanko .......
    można jakoś uratować ten kinol ???????????????????????

Wiem, że pytanie jest banalne,ale może wiecie co z tym paskudą zrobić :)
  • #6 748555
    skorbi
    Poziom 27  
    Ocena: 33
    Witam.Proszę dokładnie opisać objawy.Widzę tu pewną nieścisłość.Kolega podaje,że widać powroty na zielonym tle i lekko przebija śnieżek.Z tego wynika,że brak jest treści obrazu i grafiki [OSD].Jest to chassis FL 4.27 .Wydaje mi się ,że za wcześnie postawiono na uszkodzony kineskop.Czekam na odpowiedz.Pozdrawiam.SKORBI.
  • #7 749113
    zabex
    Poziom 22  
    Dokładny objaw uszkodzenia jest taki:

-brak OSD
    -śnieży ale tylko od połowy w dół
    -przy podłączonej antenie śnieżenie ginie, obraz jest czysty(sama zieleń i linie powrotów)

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 749229
    skorbi
    Poziom 27  
    Witam.Proszę na początek podstawić czysty [FF ] EEPROM ,lub zaprogramowany [ jest na Elektrodzie do chassis FL4.26 ].Czekam na wynik .Pozdrawiam.SKORBI.
  • #9 751564
    zabex
    Poziom 22  
    Witam!!!

Niestety nie bawiłem się jeszcze w programowanie tych kostek. :cry:

Zrobiłem sobie ala programatorek (schemat z.......?) i jakoś mi to nie działa.

Jeżeli mata cosik fajnego co działa na100% (schemat + program) będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam!

P.S. Mam Icprog i wydaje mi się że jest ok ale ten schemacior.
    ..........
    Pisałem wyżej nie pisz slangiem, ostrzeżenie <zdzich42>
  • #10 752484
    skorbi
    Poziom 27  
    Witam.Czasami używam również IC-PROG 1.05A i myślę że w tym przypadku jest wystarczający .Wystarczy wpisać w każdą komórkę "FF" i wstawić pamięć .Powinna się zainicjalizować .Następnie należy wejść w SM i skorygować ustawienia .Jeśli potrzeba podeślę schemat programatora.Pozdrawiam.SKORBI.
  • #11 752605
    zabex
    Poziom 22  
    Witam!

Podstawiłem zawartość pamięci ale efekt jest ten sam.
    Proszę o dalsze wskazówki.

Pozdrawiam!!!
  • #12 754038
    skorbi
    Poziom 27  
    Witam.Proszę podać napięcie na nóżce 15 matrycy [ TDA 4680 ].Pozdrawiam.SKORBI.
  • #13 754229
    zabex
    Poziom 22  
    Witam !!!

Podałem to napięcie i nadal bez zmian.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #14 754449
    skorbi
    Poziom 27  
    Witam.Zle się zrozumieliśmy .Prosiłem o podanie napięcia na nóżce 15 układu scalonego TDA4680 ,czyli matrycy.Należy zmierzyć je woltomierzem [np. 2,4V lub 0,8V ].Proszę też podać czym było mierzone- np. miernikiem cyfrowym , Lavo , itp. Czekam na odpowiedz.Pozdrawiam.SKORBI.
  • #15 754459
    zabex
    Poziom 22  
    Witam.

Napięcie wynosi 4,7V.
    Mierzone miernikiem cyfrowym Metex M3888

Pozdrawiam.
  • #16 754491
    skorbi
    Poziom 27  
    Witam ponownie. Do nóżki 15 matrycy TDA4680 dochodzi poprzez diodę sygnał kontroli abl. , oraz dzielnik napięcia złożony z rezystorów chyba 120K i 150K .Jeden y tych rezystorów [nie pamiętam który , bo piszę bez schematu, z pamięci ] jest podpięty do masy ,a drugi do +zasilania matrycy. Proszę wylutować tę diodę Wtedy napięcie na nóżcr 15 matrycy powinno wynosić 2,4V .Czy pojawia się prawidłowy śnieg[obraz] ,oraz czy ukazuje się TXT i grafika. Czekam na odpowiedz.Pozdrawiam.SKORBI.
  • #17 754591
    zabex
    Poziom 22  
    Witam.

Po usunięciu diody napięcie spadło do 4,2V ale nadal bez zmian.

Pozdrawiam.
  • #18 754615
    skorbi
    Poziom 27  
    Witam.Proszę wlutować diodę spowrotem pamiętając o jej biegunowości.Na dzisiaj proponuję zakończyć.Jutro przyniosę schemat i powalczymy -od ok. 21-szej.Pozdrawiam.SKORBI.
  • #19 756281
    zabex
    Poziom 22  
    Witam. Dostałem dzisiaj Grundig-a z identycznym kineskopem, podmieniłem go i Philips działa prawidłowo.
    Nie posiadam jednak pilota do niego a mój uniwersalny nie obsłóguje kodu dostępu do zmiany kanałów (programy i głośność tylko).
    Mam zamiar podać napięcie na głowice w celu uzyskania jakiegokolwiek programu, ale nie posiadam schematu i nie wiem która to nóżka.
    Proszę o poradę.
    Pozdrawiam.
  • #20 756312
    skorbi
    Poziom 27  
    Witam.Więc wszystko jasne z kineskopem.Głowica jest z syntezą ,więc zmiana kanałów wymagałaby ingerencji w głowicę, co odradzam.Pilot można zamówić do tego chassis np. piloty.com.pl Pozdrawiam.SKORBI.
  • REKLAMA
  • #21 756335
    zabex
    Poziom 22  
    Witam. Jest jeszcze jeden problem, a mianowicie taki, że przez cały czas słychać szum i nie za bardzo wiem jak podłączyć fonie równoległą do niego.
    Pozdrawiam.
  • #22 756454
    skorbi
    Poziom 27  
    Witam.Niedawno podobnego przestrajałem. [FL2.16 ].Dołączyłem generator 1MHz z firmy MJM [ tylko taki ] Zasilanie wziąłem z rezystora niedaleko głowicy , a we/wy dopiąłem do ceramika w mod. głowica-p.cz . Zrobiłem to bez wylutowywania głowicy ,odchylając tylko ekran[należy to robić przy wyłączonym odbiorniku,bo odchylony ekran może zewrzeć któreś z napięć koło głowicy.Fonia jest dobra na antenie kablowej.Pozdrawiam.SKORBI.
  • #23 756766
    zabex
    Poziom 22  
    Witam.
    Ja to chyba mam pecha :cry:
    Philips chodził około godziny. Zgasł i uszkodzeniu uległ wzmacniacz R.
    Po włączeniu obraz robi się coraz jaśniejszy aż zaczynają być widoczne linie powrotów poczym świeci bardzo jasno i wyłącza się.
    Co teraz? Proszę o pomoc.Pozdrawiam.

P.S. Fonia działa prawidłowo(przestroiłem)
  • #24 757777
    skorbi
    Poziom 27  
    Witam.Objaw sugeruje brak napięcia zasilającego wzmacniacze wizyjne - ok.+200V na płycie kineskopu.Proszę sprawdzić czy jego brak nie zostałspowodowany zwarciem TDA6111 w końc. R.Pozdrawiam.SKORBI.
  • #25 757875
    zabex
    Poziom 22  
    Witam. Wymieniłem wszystkie wzmacniacze tak dla pewności(mam ich sporo). Napięcie +200 jest. Wymieniłem także matryce i nadal nic. Obraz cały czas po włączeniu robi się coraz jaśniejszy z tym że po wymianie tych układów wygląda to troszkę inaczej. Po włączeniu nie widać treści obrazu ani OSD, potem zaczynają być widoczne linie powrotów następnie obraz się rozmywa i rozszerza, aż staje się cały jasny i matowy poczym wyłącza się. Trafopowielacz? Pozdrawiam.
  • #26 757884
    skorbi
    Poziom 27  
    Witam.Układy TDA6111 do normalnej pracy potrzebują jeszcze napęcia +12V -nóżka 2 .Prosze jeszcze sprawdzić sygnał SSC [sandcastle ].Pozdrawiam.SKORBI.
  • #27 757924
    zabex
    Poziom 22  
    Witam. Zanim wziąłem się za wymiane tych wzmacniaczy okazało się, że barak jest tego napięcia i uszkodzeniu uległ rezystor. teraz mam to napięcie.Pozdrawiam.
  • #28 758067
    skorbi
    Poziom 27  
    Witam Ale nie wiem czy to już wszystko jest O'K.Pozdrawiam.SKORBI.
  • #29 758951
    zabex
    Poziom 22  
    Witam. Niestety objawy są cały czas takie same. Dodam jeszcze, że napięcie na S2 zaraz po starcie jest prawidłowe i chwile potem drastycznie rośnie - ponad 1KV (nie wiem ile bo miernik nie posiada większego zakresu pomiarów). Dodam jeszcze, że wszystkie napięcia na trafopowielaczu rosną.Proszę o wskazówki.Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telewizora Philips 29PT825B/00, w którym pojawiają się zielone linie powrotów oraz śnieżenie obrazu, szczególnie od połowy ekranu w dół, a także brak wyświetlania OSD. Przy podłączonej antenie śnieżenie zanika, lecz obraz pozostaje zielony z liniami powrotów. Wstępne próby obejmowały zamianę katod kineskopu (zielona i czerwona) bez poprawy, co sugeruje uszkodzenie kineskopu. Zalecano również wymianę kineskopu, co potwierdziła podmiana na kineskop z Grundiga, po której telewizor działał prawidłowo. Próbowano także resetu pamięci EEPROM (wpisanie wartości FF) i sprawdzenia napięć na nóżce 15 układu TDA4680 (matrycy), gdzie napięcie było wyższe niż oczekiwane (4,7 V zamiast około 2,4 V). Usunięcie diody w obwodzie napięcia matrycy nie przyniosło poprawy. W trakcie diagnozy pojawiły się problemy z wzmacniaczem R i napięciami zasilającymi (+200 V na kineskopie), które zostały zweryfikowane i częściowo naprawione (wymiana wzmacniaczy, naprawa rezystora). Napięcie na trafopowielaczu rośnie do ponad 1 kV, a obraz po włączeniu stopniowo rozjaśnia się, pojawiają się linie powrotów, rozmycie i rozszerzanie obrazu, aż do wyłączenia telewizora. Sugerowano sprawdzenie sygnału SSC oraz napięcia +12 V na nóżce 2 układu TDA6111. Dodatkowo omawiano kwestie programowania pamięci EEPROM za pomocą IC-PROG oraz problemy z pilotem i fonia. Ostatecznie uszkodzony kineskop został wymieniony, co rozwiązało problem z obrazem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA