logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Philips 29PT8304/58 MG2,1 AA - Kineskop świeci na czerwono po włączeniu

GRIN 26 Lip 2004 21:19 2570 6
REKLAMA
  • #1 762278
    GRIN
    Poziom 30  
    Ocena: 203
    Jak w temacie Telewizor Philips 29PT8304/58 chasis MG2,1 AA
    Po włączeniu telewizora Kineskop świeci kolorem Jasno Czerwonym i widać Linie powrotów po około 20 sekundach załącza się Obraz i dzwięk i wszystko jest Oky czyli Kolory są wszystkie i ładne Obraz jest wyrazny stabilny Odchylanie H-V w normie Telegazeta Oky (Co może być przyczyną?) Proszę o pomoc

Szukałem w różnych postach i tematach w usterkach i miemogię nigdzie znaleść wyszczegulnionej takiej usterki tego typu TV
  • REKLAMA
  • #2 762325
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3356
    Wygląda na to że przywiera katoda czerwonego do grzejnika w kineskopie. Jest tylko pytanie dlaczego TV się nie wyłącza automatycznie :? . Sprawdź dla wszystkiego na dobry początek wszystkie punkty lutownicze na PK, być może coś sie dzieje koło wzmacniacza koloru czerwonego.
  • REKLAMA
  • #3 762329
    skorbi
    Poziom 27  
    Ocena: 33
    Witam.Proponuję na początek zamienić tor R z innym [np. G lub B ] na wejściu płytki kineskopu.Powinno to dać odpowiedz czy uszk.jest w torze wzm toru R [nie można wykluczyć kineskopu].Jeśli okaże się ,że uszk. nie pochodzi z toru R ani z kineskopu ,proponuję wejść w tryb serwisowy i sprawdzić warość bajtów z wartościami podanymo na kartce przyklejonej na kineskopie, lub podstawić czysty [FF] EEPROM.czekam na wynik.Pozdrawiam.SKORBI.
  • REKLAMA
  • #4 763007
    GRIN
    Poziom 30  
    Po załączeniu TV Philips 29PT8304/58
    Ekran świeci na Czerwono i widać linie Powrotów po około 20 sekundach ukazuje się obraz jest ładny kolory są wszystkie Stabilizacja H-V w normie Po około 1 minucie TV wyłącza się.
    Sprawdziłem wzmacniacze Kolorów TDA6101Q podstawiłem nowy na kolor czerwony i dalej to samo
    (Czyżby zwarcie w Kineskopie?)
    Proszę o porady

Scalono dwa tematy.(ob)
  • #5 763253
    Serwis1

Poziom 23  
    Ocena: 128
    Kineskopy philipsa są bardzo kiepskie ale dobrze by było sprawdzić go najłatwiej podłącz go do innego sprawnego tv jesli nie masz miernika do sprawdzania/regenercji kineskopów (super jest Rewo)
    Konto firmowe:
    Serwis RTV
    50-lecia Kopalni Konin 11, Kleczew, 62-540 | Strona WWW: http://rtvlg.pl
  • #6 763625
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 763738
    GRIN
    Poziom 30  
    Zrobiłem to co radził (Skorbi) poprostu wymieniłem Wzmacniacz od koloru czerwonego TDA6101Q na nowy i to samo Faktycznie pięknie reaguje na stukanie w szyjkię kineskopu Podpowiedzcie jak domowym sposobem usunąć to zwarcie Katoda czerwona do S1
    Sprawdzałem przy nagrzanym włóknie żarzenia podałem 7,9 V i faktycznie nie ma zwarcia między katodą czerwonego koloru a włóknem zarzenia Dopiska z dnia 28 Lipca wczoraj po napisaniu tego postu zabrałem się do usówania zwarcia w Kineskopie zastosowałem do tego Kondensator 2uF/250V naładowałem go w sieci 230V i podłączyłem do kineskopu od S1 do Gnd i po tym zabiegu kineskop sprawóje się narazie bardzo dobrze niema już czerwonego obrazu i lini powrotów zobaczymy czy nie powruci za parę dni narazie odpukać w suchy Kineskop dziękuje wszystkim za zainteresowanie i porady zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Philips 29PT8304/58 z podwoziem MG2,1 AA po włączeniu wykazuje problem z kineskopem – ekran świeci na jasno czerwono z widocznymi liniami powrotów, a obraz pojawia się dopiero po około 20 sekundach. Po około minucie urządzenie wyłącza się. Sprawdzono wzmacniacz koloru czerwonego TDA6101Q, który został wymieniony na nowy, jednak problem pozostał. Podejrzenie padło na zwarcie katody czerwonego koloru do włókna żarzenia w kineskopie. Zalecano sprawdzenie punktów lutowniczych na płytce kineskopu oraz zamianę torów kolorów (R, G, B) w celu diagnozy. Wskazano również na możliwość uszkodzenia kineskopu, co potwierdziło reagowanie na stuknięcia w szyjkę kineskopu. Ostatecznie zastosowano domowy sposób usunięcia zwarcia – naładowany kondensator 2uF/250V podłączono między katodę czerwonego koloru a masę, co tymczasowo usunęło usterkę i przywróciło prawidłowy obraz bez czerwonego zabarwienia i linii powrotów. Problem może wynikać z przywierania katody czerwonego koloru do grzejnika kineskopu, co jest typowe dla kineskopów Philipsa i podobnych modeli z podwoziem MG2.1.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA