logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Generator impulsów prostokątnych potrzebny schemat.

Jerzy Grabalski 16 Sty 2010 14:08 1639 3
REKLAMA
  • #1 7543921
    Jerzy Grabalski
    Poziom 1  
    Witam na forum, chciałbym prosić o informacje na temat gen. imp. prostok.(jak w temacie) chodzi mi o generator do przetwornicy uwej.12dc/3x36ac400hz do żyrobusoli w opisie mam podaną czstotliwośc sześciokrotnie wyższą od f wyjściowej a więc 2,4kHz doszedłem już do schematu wzmacniaczy, schematu przesuwającego negację i teraz ów generator jaka wartośc napięcia,jak podłączyć proszę o schemat, może ktoś już to zrobił myślę,że zadziala. Dziękuje wszystkim którzy się zainteresują i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 7547865
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1050
    Jest kilka możliwości poszukaj pod hasłem ''NE555'' ,''przerzutnik astabilny'',czy ''TL494''.
    Częstotliwość trzeba dobrać na podstawie RC.
    PS.Jeśli się mylę to mnie poprawcie.
  • REKLAMA
  • #3 7556173
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 691
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Potencjometrem dostrajamy częstotliwość do 2400Hz. Kondensator obwodu czasowego typu MKS o tolerancji 5%.

Kondensator połączony do nóżki 5, może być typu MKT.

Lepiej zasilać układ napięciem stabilizowanym i wyższym niż 5V, bo wtedy jest mniejszy wpływ napięcia nasycenia tranzystora rozładowującego (nóżka 7 ) na częstotliwość.

Dla idealnie trafionego w 10n kondensatora górny rezystor powinien mieć równo 12k a dolny 24k (bez potencjometru). Potencjometr pozwala na skorygowanie częstotliwości ze względu na rozrzut wartości rezystorów i kondensatora.
    Na wyjściu (końcówka 3) jest przebieg o amplitudzie Ucc-1.5V, gdzie Ucc napięcie zasilania, czyli przy 5V, będzie to amplituda ok. 3.5V.

Równolegle do zasilania (pomiędzy nóżki 8 i 1) należy dać kondensator ceramiczny 100 n montowany blisko układu 555.
  • #4 7556663
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    Nieprzestrzeganie zasad pisowni, błędny zapis jednostek fizycznych, nieczytanie zasad działu:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
REKLAMA