Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Diora WS442 - stały sygnał na wyjściu i to duży

wovo 17 Jul 2004 19:49 2036 11
Relpol
  • #1
    wovo
    Level 12  
    Mam następujący problem. Mam stary wzmacniacz Diory WS442. W sumie nie zależy mi na nim o góle ale szkoda żeby leżał i nie grał. Problem polega na tym że przy podłączeniu wszystkiego i włączeniu wzmacniacza od razy głośnik zostaje wepchnięty lub wciągnięty (zależnie od polaryzacji podłączenia) i zaczyna się palić - i to momentalnie. Tak dzieje sie z oboma kanałami.
    W jednym z kanałów wymieniłem tranzystory mocy na nowe i dzieje się tak samo. Nic się nie pali, nic nie dymi, bezpieczniki trzymią ale na wyjściu pojawia sie stały i to duży prąd! Niewiem co jest. myślałem że jeśli zachowują siętak oba kanały to może to jest wina zasilania. Kondensator raczej jest sprawny. Trafo też, wymianiłem mostek na 100% sprawny i po właczeniu trafo zaczyna buczeć i strasznie sięgrzać. Wszystko polutowałem dokładnie, nie było przebić , zwarć. nie mam pojęciaą co jest temu wzmacniaczowi. Jeślilsi ktoś z Was wie co mu jest to prosze o odpowiedź
  • Relpol
  • #2
    micho a
    Level 35  
    jeśli trafo sie bardzo szybko grzeje to musi albo samo jest walnięte albo gdzieś dalej jest zwarcie a prąd stały ... spróbuj pokręcić rezystorem od symetrii i pare pytań
    1.czy tranzystory końcowe sie grzeją ?
    2. czy mostek prostowniczy sie grzeje?
    3.czy tranzystory sterujące są na 100% sprawne ?
    odłącz końcówke mocy i powiedz czy trafo dalej sie grzeje i buczy jeśli tak odłącz cały zasilacz jeśli nadal sie grzeje to na 100% wina trafa
  • #3
    CKsrv
    Level 32  
    Trudno się ciebie czyta. Popraw się.

    Wymontuj wszustkie 4 tranzystory (moga to być BD911/912, 2N... lub BDP) mocowane do radiatora. Pomiędzy nimi a radiatorem powinny być przekładni izolacyjne i tulejki pod śrubki. Tranzystory sprawdz miernikiem (sposób znajdziesz na elektrodzie). Tak samo zrób z ich driverami (BD139/140). Odpall bez tych tranzystorów i sprzwdz napięcia zasilania (powinno być ok. ± 38V).
    Tyle na początek.
    Jest dużo info na elektrodzie o tym wzmacniaczu i jego schemat. PoSZUKAJ
    Powodzenia.
  • #4
    wovo
    Level 12  
    Trafo jest na 100 sprawne a co do grzania to nic prócz podłączonego głośnika się niegrzeje, wszystko wieci tak jak ma i gdyby nie ten dziwny sygnał to wzmaczniacz byłby jak dobry
  • #6
    CKsrv
    Level 32  
    micho a - ty raczej nie znasz tego modelu lub mylisz go z innym. Nie ma on nic takiego "rezystora od symetrii" o którym piszesz.
  • #7
    micho a
    Level 35  
    :arrow: cksrv domyślam się że ta diora jest zasilana symetryczxnie no więc musi być jakiś rezystor od regulacji napięcia na wyjściu ja sądze że kiedyś widziałem schemat tego wzmaka ale chyba jednak sie mylę :oops:
  • #8
    janusz27
    Level 30  
    witam
    nie jestem do końca pewien ale skoro tranzystory są dobre i cała reszta półprzewodników także to może winne są elektrolity tam idą chyba 47u, 220u i 100u
    Pozdrawiam Janusz
  • #9
    denooky
    Level 20  
    :arrow: micho a, rozwiazanie o ktory wspominasz jest bardzo rzadko spotykane, a juz na pewno nie w polskim sprzecie audio. Jesli juz to wszelka japonszczyzna i inne tego typu.

    Powodem wystepowania napiecia stalego, raczej na pewno nie sa elektrolity. Uszkodzone sa polprzewodniki i/lub rezystory, ktore to czesto ze starosc przestaja przewodzic, mimo ze na oko sa cale. Szczegolna uwagle zwrocilbym na R527/528.
    Mostek, ktory wymieniles zapewne byl dobry, bo to wszystko nie jest wina zasilacza.
    Nie zawsze od razu udaje sie usunac usterke, wymieniajac wszystkie tranzystory. Czasem trzeba troche posiedziec i pokombinowac. Pozdrawiam
  • #10
    micho a
    Level 35  
    :arrow: denooky a ws303 widziałeś scemat ? ja miałem tego wzmaka i tam właśnie ten rezystor którym powinno być ustawione 0v na wyj był ogniskiem zapalnym bo był zanieczyszczony przez co paliły sie głośniki od impulsów napięcia stałego rzedu 20-30v nawet :( wymieniłem wyregulowałem i było wporzo :) widziałem wiele schematów i często są tam te oporniki do regulacji nap stałego na wyj a w książce m.feszczuka wzmacniacze elektroakustyczne ten opornik jest nazwany regulatorem symetrii :) a w chinszczyżnie najczęściej są te !@#$ stk więc nie ma żadnych regulacji

    PS jeśli dobrze pamiętam w pw3015 też był reg symetrii ale pewnie w ws442 nie ma więc sory za zły trop :oops:
  • #11
    CKsrv
    Level 32  
    Ale 303 to jest quasikomplementarna końcówka i tam jest taka regulacja. Z tematu wnioskuję iż sprawa dotyczy 442 - pełny komplementarny.
    Trzymajmy się tematu. Sam zainteresowany nie wiele pisze o swoich poczynaniach.
  • #12
    icewind44
    Level 12  
    Zapewne roznorodnośc poruszanych tu tematów onieśmieliła go do robienia czego kolwiek ze swoim sprzetem. A co do tego problemu to był już ze 3 razy !!!!! >Szukaj<