logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 205 - ucieka płyn chłodniczy po wymianie węża, podejrzenie nagrzewnicy

karamba456 19 Sty 2010 18:07 2904 9
REKLAMA
  • #1 7559428
    karamba456
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam, niedawno maiłem problem z moim peugeotem, zamarzł układ chłodzenia (ale nie do konca, w srodku powstał tak jakby śnieg) pękł górny wąż chłodnicy w czasie jazdy. Wymieniłem ten wąż, zalałem układ płynem. Niestety po wymianie ubywa płynu z układu. Nie wiem co moze byc. Podejrzewam nagrzewnice bo czasem słychac odgłos przelewajacego sie plynu przy zwiekszaniu obrotów. Blok silnika jest ok, nie przybyło oleju. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 7559605
    dq86
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    podstaw pod samochód tekturę gazetę lub coś podobnego(żebyś widział gdzie kapie) i odpal , dużo ubywa?. a odpowietrzyłeś układ po zalaniu płynem? w najgorszym przypadku może spalać płyn ale najpierw poszukaj czy nie ma gdzieś wycieku
  • REKLAMA
  • #3 7559957
    karamba456
    Poziom 10  
    Ok, dzieki. Sprawdze jutro czy gdzies wycieka. Ucieka ok 200ml / 10 km A układ odpowietrzylem tylko nie wiem czy to dobrze zrobilem. Odkręcilem taka nakretke przy wezu nagrzwnicy (jest najwyzej polozony) Pozniej odpialem zbiorniczek wyrownawczy i dałem go jeszcze wyzej. Do zbiorniczka dolewalem plynu. Chyba powinno sie odpowietrzyc.
  • Pomocny post
    #4 7560612
    dq86
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    nigdy nie podnosiłem zbiorniczka :) , ale w większości wystarczy żeby był płyn.

1.odkręcasz wszystkie odpowieczniki (dodatkowo można naciskać gumowe węże przyśpieszy sprawę , nalewasz płyn do zbiorniczka gdy zaczyna lecieć płyn z odpowiecznika zakręcasz go następnie odpalasz samochód i grzejesz czekając aż włączy się wentylator
  • REKLAMA
  • #5 7560696
    karamba456
    Poziom 10  
    Ok, spróbuje. jak sie wlaczy wentylator to co mam zrobic?
  • #6 7560712
    cordoba_2004
    Poziom 27  
    Ocena: 361
    mocowania węży sprawdź
  • #7 7560733
    karamba456
    Poziom 10  
    cordoba_2004 napisał:
    mocowania węży sprawdź

Sprawdziłem wszystkie opaski. Nie widać żeby ciekło.

Dzisiaj dolalem plynu, rozgrzalem silnik, pościskałem węże , troche powietrza wyszło. Dużo tego powietrza moze byc w układzie??
  • REKLAMA
  • #8 7565926
    karamba456
    Poziom 10  
    Od zamarzniecia przejechalem juz ok 200 km i nie ubylo ani nie przybyło oleju, czasem tylko silnik jakby traci moc.
  • #9 7565967
    dzikidzony
    Poziom 10  
    traci moc jak dokładnie w jakich momentach?
  • #10 7565997
    karamba456
    Poziom 10  
    przy podjezdzie pod górke. to jest słaby silnik ale wczesniej lepiej jechal. Teraz musze nawet redukowac do 1 zeby wyjechac. dzieje sie tak sie rozgrzeje silnik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Peugeotem 205, polegający na ubywaniu płynu chłodniczego po wymianie górnego węża chłodnicy. Po zamarznięciu układu chłodzenia i wymianie węża, płyn ubywa w tempie około 200 ml na 10 km. Użytkownik podejrzewa nagrzewnicę, ponieważ słychać dźwięki przelewającego się płynu przy zwiększaniu obrotów silnika. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnozy, w tym sprawdzenie mocowania węży, odpowietrzenie układu chłodzenia oraz obserwacja ewentualnych wycieków. Użytkownik potwierdza, że po odpowietrzeniu nie zauważył ubytków oleju, ale silnik traci moc podczas jazdy pod górę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA