logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 205 - stukanie przy dodawaniu gazu po wymianie zawieszenia i przegubów

hagi81 11 Cze 2011 23:13 1385 6
REKLAMA
  • #1 9601719
    hagi81
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Miałem problem z lekkim stukaniem podczas skrętu, więc zacząłem wymieniać : 1) odboje i osłony, 2) oba wahacze, 3) końcówki drążków kierowniczych, 4) na przegubach wymieniłem osłony i na jednym od strony skrzyni biegów, musiałem wymienić łożyska.
    Mogę śmiało powiedzieć, że problem się nasilił ale teraz jest tylko odczuwalny podczas dodawania gazu.
    Na luzie nic nie słychać i gdy jadę i tylko podtrzymuję obroty tak aby nie stracić prędkości to też jest ok?
    Proszę o wsparcie, sam naprawiam a mechanikiem nie jestem i już nie wiem co mam zrobić? :?:
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 9601882
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3623
    Po pierwsze, radzę zajrzeć do książek, od Słownika Ortograficznego bym zaczął na twoim miejscu.
    Po drugie, radzę w kolejności przez ciebie dowolnie wybranej, wymienić resztę auta, a nuż się uda.
    Co to są łożyska na przegubach?
  • REKLAMA
  • #3 9601905
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 2344
    To może zrób tak: wsiądż do samochodu, uruchom silnik, włącz pierwszy bieg pojedż na miejsce, gdzie będziesz mógł jeżdzić w kółko i skręć maksymalnie kierownicą w lewo i powoli jeżdzij w kółko dodając i ujmując gazu. Tą samą czynność przeprowdż w prawą stronę i nasłuchuj, czy w ów czas występują jakieś stukania, pukania. Spostrzeżenia opisz tutaj. Bo, z tego co tutaj opisałeś ciężko cokolwiek podpowiedzieć.
  • REKLAMA
  • #4 9602373
    hagi81
    Poziom 11  
    ok sprawdze i napisze ale wydaje mi się że stuka z prawej strony a przy skręcie kierownicy przestaje ?

Dodano po 4 [minuty]:

a łożyska na przegubach są od strony skrzyni biegów , a dokładniej są osłonięte metalową osłoną , jest to taka nasadka z wystającymi trzema bolcami na których są osadzone trzy łożyskaAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Dodano po 2 [godziny] 24 [minuty]:

jednak jest ten stukot przy skręcie w PRAWO !!!
  • REKLAMA
  • #5 9603105
    Błażej
    Sprawdź przeguby zewnętrzne!
  • #6 9604241
    hagi81
    Poziom 11  
    ok , przy max skręcie w prawo nic nnie słychać , jak jade i lekko skręce w prawo i w między czasie dodaje gazu wtedy troszkę stuka , i myślę że to może łożysko w dolnej łapie co trzyma silnik jest tam też poduszka silnika , jest jedna pół oś i ona przechodzi przez ta w/w łapę i tak jest zwykłe łóżysko może ono stukać pozdrawiam
  • #7 9604247
    Błażej
    Więc skoro wiesz lepiej, to po co pytasz?
    Wątek pozbawiony sensu. Kosz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z stukaniem w Peugeot 205, które nasiliło się po wymianie części zawieszenia, w tym odbojów, wahaczy i końcówek drążków kierowniczych. Stukanie jest odczuwalne głównie podczas przyspieszania, a nie na luzie. Po dalszych analizach, użytkownik zauważa, że dźwięk występuje przy lekkim skręcie w prawo, co sugeruje możliwe problemy z łożyskiem w dolnej łapie silnika lub przegubami zewnętrznymi. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie przegubów oraz łożysk, a także wykonanie testu jazdy w kółko, aby lepiej zdiagnozować problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA