logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 205 - Gaśnie na jałowym, brak reakcji obrotomierza, co sprawdzić?

skolaszczecin 07 Lut 2010 17:13 2042 7
REKLAMA
  • #1 7658221
    skolaszczecin
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam mam ponownie problem. Samochód normalnie rozgrzany, chodzi sobie na jałowym po czym sam potrafi zgasnąć i nie chce potem odpalić. Musze odczekać albo krecic go po 13 razy .... Alternator wymieniony, ładowanie jest.

Zauważyłem tez ze po przekręceniu stacyjki normalnie sie lampki świecą jednak jak dodaje gazu i go kręcę to wskazówka od obrotka sie nie rusza ....
    Normalnie zawsze jak go kręcę to chodzi sobie góra i dól w pewnym małym zakresie ... jakieś sugestie?
  • REKLAMA
  • #2 7658250
    prologos
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    moduł zapłonu sprawdź.
  • REKLAMA
  • #3 7658277
    skolaszczecin
    Poziom 15  
    a jest jakis sposób by sprwdzic go czy jest sprawny czy nie?
  • REKLAMA
  • #4 7658296
    prologos
    Poziom 16  
    może być ciężko bo traci kontakt na ciepło miałem tak w p605 gasł w najmniej oczekiwanym momencie a później nie odpalał aż ostygł. Wymieniłem i było ok. Ale może elektryk samochodowy ma jakis sposób .
  • #5 7658321
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 7658349
    skolaszczecin
    Poziom 15  
    a czy oprócz tego może byc cos jeszcze np cewka?

odkręcę tez wszystkie połączenia masowe i przeczyszczę ale czy to by byla tego wina bo normalnie caly dzien mogę jeździć i uruchamiać to nic sie nie dzieje lecz od czasu do czasu albo rano właśnie potrafi zgasnąć i kicha trzeba albo mocno i długo kręcić albo chwile odczekać ...
  • Pomocny post
    #7 7658360
    prologos
    Poziom 16  
    mój tak robił co jakiś czas - nawet pojechałem na Słowację i wróciłem a czasem mu odbiło i lipa - metoda z pukaniem wydaje sie bardzo trafiona
  • #8 7674628
    skolaszczecin
    Poziom 15  
    ok można zamknąć, faktycznie wymieniłem moduł na nówkę i problem jak reka odjał :P

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Peugeot 205, który gaśnie na jałowym biegu i nie reaguje na obrotomierz. Po wymianie alternatora, samochód nadal ma trudności z uruchomieniem, co wymaga wielokrotnego kręcenia rozrusznikiem lub odczekiwania. Użytkownik sugeruje, że problem może dotyczyć modułu zapłonowego lub cewki. Inni uczestnicy dyskusji proponują sprawdzenie modułu zapłonowego poprzez jego stuknięcie podczas pracy silnika oraz czyszczenie połączeń masowych. Po wymianie modułu na nowy problem został rozwiązany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA