logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezprzewodowy alarm do domu do 2000 PLN z SMS i rozbudową - co polecacie?

mmaryan 19 Sty 2010 21:34 2831 7
  • #1 7560777
    mmaryan
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam, jako że każdy przeze mnie przeczytany temat nie dotyczył ewentualnych specyfikacji sprzętu i zestawów alarmowych dla laika (prócz zawiłych instrukcji w temacie pierwszym)
    PYTAM:
    Chciałbym kupić alarm do domu cena do 2000 pln
    to co mnie interesuje:
    1. najlepiej bezprzewodowy gdyż mam kilka dni na instalację - wyjazd
    2. niska awaryjność
    3. aby był skuteczny (nie można było go złamać nazbyt łatwo)
    4. wysyłał sms z informacja o włamaniu
    5. miał możliwość założenia czujek ruchu, otwarcia okna.
    6. i oczywiście aby miał możliwość rozbudowy - czyli od firmy która dobrze stoi na rynku i rozszerza asortyment, aby w miarę możliwości jak najwięcej sprzętu było kompatybilnego.
    7. jeśli istnieje coś takiego, fajnie by było jakby centrala obsługiwała streaming video z pomieszczeń np z kamery na lokalny dysk lub serwer www.

Miło też będzie jeśli ktoś udzieli mi rady na co uważać przy instalacji systemu aby alarmu nie można było obejść.. itd

Na koniec dodam, że może moje pytania są mega laickie - ale z racji wykonywanego zawodu pojęcie o elektronice mam bardziej retrospektywne niż wytwórcze.
    Alarm kupić na allegro potrafię - pewnie bym założył i jakbym miał szczęście to wyszedłbym z tego gmerania w kablach bez szwanku.. ALE jak dobrze wiemy - WY wiecie co jest warte swojej ceny i znacie zalety.. więc oczekuje profesjonalnej rady:)
    Wiecie.. można kupić samochód i samochód..

inventco.eu - poprawiłem temat Regulamin p.11.1
  • #2 7560898
    Piotr Pajkert
    Poziom 32  
    Ocena: 141
    Witam!
    Jeżeli nigdy nie miałeś do czynienia z alarmami, to daj sobie spokój. Możesz - po podaniu planu pomieszczeń - oprzeć się na wskazówkach elektrodowiczów, ale nie masz gwarancji, że nie popełnisz błędu, który wyskoczy w czasie Twojej nieobecności. Mimo wszystko - powodzenia!
    Cześć!
  • #3 7561300
    mmaryan
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    wobec tego jesli to komus pomoze - oto szybki pogląd na sprawę.. alarm jest dla mnie musem - wlasnie mi kolejnego sąsiada obrobili i czuję sie troszke osaczony :/

Bezprzewodowy alarm do domu do 2000 PLN z SMS i rozbudową - co polecacie? Bezprzewodowy alarm do domu do 2000 PLN z SMS i rozbudową - co polecacie? Bezprzewodowy alarm do domu do 2000 PLN z SMS i rozbudową - co polecacie?
  • #4 7561928
    13rudy
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Jeśli chcesz zabezpieczyć bezprzewodowo cały do i zrobić to profesjonalnie , to pomnóż te 2 tysie razy ileś, można kupić zestawy poniżej 1 tysiąca , np jak pamiętam Jablotrona z centralą Ja-63 ,ale z dwoma czujkami chyba ( jeśli ktoś nie ma doświadczenia i chce się pobawić to jest to jedna z prostszych centralek na rynku) , ale samo powiadomienie GSM to już jakieś kilka stówek do tego, czujka dodatkowa, ruchu czy kontaktron w okno, to niecałe 200 zł za sztukę , czyli na cały dom błyskawicznie przekroczysz 2 tys. Należy sobie przy tym zdawać sprawę , że nie ma gotowych zestawów alarmowych , każda z central wymaga konfiguracji i chcąc to zrobić po raz pierwszy to dolicz koszty telefonów do serwisu producenta , bo zazwyczaj instrukcje są lakoniczne , bo pisane dla fachowców. Streaming video to raczej nie jest zadanie centrali alarmowej , a rejestratora video, ew. kamery IP.
  • #5 7562130
    delfinum
    Poziom 16  
    Ocena: 35
    Tak jak koledzy piszą. 2 tysiące może nie wystarczyć. Co do sprzętu ja polecam Abaxa z satela + jakaś integra daje duże możliwości konfiguracji. Jak to jest pierwszy system kolegi to poprawne skonfigurowanie i zaprogramowanie może okazać się bardzo czasochłonne. Ciężko powiedzieć jednoznacznie co jak gdzie , czego unikać itd. Pewne rzeczy wychodzą w tak zwanym praniu więc ciężko jednoznacznie coś doradzić.
  • #6 7563230
    yasiu.brzeg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 194
    Tańszym rozwiązaniem jest elmes ale i w tym wypadku nie zmieścisz się w 2000zł. U Ciebie wychodzi:

Parter - 6 czujek
    1 Piętro - 5 czujek
    2 Piętro - 6 czujek

Do tego odbiornik, centrala + ekspander, wyjca, manipulator (co najmniej jeden), obudowa, przewody, akumulator, moduł gsm i inne elementy. Później po podłączeniu trzeba zaprogramować całość (czujki, centralę, moduł).

Szczerze samemu w kilka dni nie dasz rady (łącznie z zamówieniem). Instalator zrobi to w jeden dzień ale nie za takie pieniądze.

Na szybko wydasz pieniądze ale nie będziesz miał skutecznego systemu.
  • #7 7563421
    darek_wp
    Poziom 28  
    Ocena: 193
    1. Do 2 tyś z takimi wymogami to dołóż jeszcze min 3 tyś
    2. Skuteczność systemu = dobry sprzęt + doświadczenie instalatora
    3. Streaming to już osobny temat budowy CCTV
    4. Porady forumowiczów nie zastąpią dośwadczonego instalatora na miejscu.
    5. Alarm bezprzewodowy nie oznacza że będzie mniej pracy i da się zrobić szybciej.
    pozdrawiam
  • #8 7571465
    raczek1967
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Napco ma fajne beprzewodówki a odbiorniki są w manipulatorach
    Z tego co wiem centrala+moduł gsm + manipulator to około 1500 zł

Moderowany przez inventco.eu:

naruszenie regulaminu p.2

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zakupu bezprzewodowego systemu alarmowego do domu w budżecie do 2000 PLN. Użytkownicy zwracają uwagę, że taki budżet może być niewystarczający na skuteczny system, który spełnia wszystkie wymagania, takie jak niska awaryjność, możliwość rozbudowy oraz funkcja powiadamiania SMS o włamaniu. Rekomendowane są marki takie jak Jablotron, Abax, Satel oraz Napco, które oferują różne modele central alarmowych. Użytkownicy podkreślają, że instalacja systemu wymaga doświadczenia, a samodzielne skonfigurowanie może być czasochłonne i skomplikowane. Wskazano również, że streaming wideo to osobny temat, który nie jest typowo obsługiwany przez centrale alarmowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA