Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Medion MD7212AZ, chassis EZM19K, nie włącza się

skali 22 Sty 2010 07:36 2141 4
  • #1 22 Sty 2010 07:36
    skali
    Poziom 18  

    Monitor ten miał zimny lut na wtyczce zasilającej 19V. Po przelutowaniu i podłączeniu zasilacza na monitorze ukazują się naprzemian jakieś obrazy testowe typu kolorowe pasy itp. jednak dioda (dwukolorowa) na panelu sterującym nie świeci, nie działa przycisk "power", ani po podłączeniu do komputera nie ma żadnej reakcji, mimo że np. po podłączeniu laptopa, laptop wykrywa że jest podłączony zewnętrzny monitor.
    Napięcia na U4 (8050SD)-5V, na U5 (1084-33CM)-3,3V, na U6 (1084CM)-2,5V.
    Dodam, że dioda dwukolorowa nie świeci ponieważ blokuje to procesor, bo na n.48, oraz n.49 jest 3,3V co steruje tranzystorami Q4, oraz Q7 a jeśli one przewodzą to diody nie świecą.
    Płyta w tym monitorze jest o symbolu: PCB-72120-MB41. Procesor Genesis gm2120, na nalepce SAMSUNG V1.01, LTM190E1-L03.
    Czy wygląda na to że uszkodzony jest prosesor...a może zawartość U17 (24LC32A) się wysypała, na skutek iskrzenia na wtyczce zasilającej?

  • #4 25 Sty 2010 01:58
    gradek83
    Poziom 32  

    Coś w ZSSR znalazłem ale pewnie cię nie zadowoli.

  • #5 27 Sty 2010 17:01
    skali
    Poziom 18  

    Można by powiedzieć, że ten sam problem opisywany jest na tym rosyjskim forum ale zawartość pamięci jest inna, tam jest 24c16 a u mnie 24c32 i nie wiem w których komórkach zmienić zawartość na 00.
    Podaję w załączniku zawartoś eepromu z mojego monitora, może ktoś przejrzy i podpowie co zmienić...

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME