logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pav. dv6500 - ciemność na mon. zew. i samoczynny restart

khyz 24 Sty 2010 02:43 2433 13
REKLAMA
  • #1 7582031
    khyz
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Laptop HP DV6500, zbita matryca, najprawdopodobniej po przejściach. Po włączeniu nie wyświetla nic na monitorze zewnętrznym. Do tego momentu wszystko jest ok. - najprawdopodobniej trzeba zrobić reballing grafiki. Problem w tym, że po włożeniu płyty instalacyjnej napęd zaczyna dziwnie mielić, kontrolka pracy dysku nie reaguje i komputer po chwili restartuje. Po restarcie jest to samo. Wszystko kończy się, gdy "na czuja" wchodzę do biosu (f10) - wtedy przerywam pętle i komputer pracuje (tzn. świecą się kontrolki, nie wyłącza się)
    Na dysku twardym nie ma systemu.
    Nie ma innych objawów, tzn. beepów.

To normalne, czy po prostu płyta główna jest uszkodzona poważniej niż początkowo myślałem?

Podejrzewam, że to problem standardowy, ale szukam już od pół godziny jakiś konkretnych odpowiedzi i nie mogę nic znaleźć.
  • REKLAMA
  • #2 7582623
    jabu74 - ekspert
    Poziom 19  
    Ocena: 7
    Jak dasz rade to odlacz calkowicie tasme uszkodzonego ekranu i podlacz monitor zewnetrzny.
  • #3 7583245
    khyz
    Poziom 10  
    Przed chwilą odłączyłem całkowicie matryce i podłączyłem monitor zewnętrzny, ale niestety dalej nic nie wyświetla. Próbowałem też z odłączonym konwerterem.

Kontrolka dysku miga tylko przy włączeniu i gaśnie. Mija jakieś dwadzieścia sekund i laptop restartuje się.

Zastanawia mnie jeszcze, czy może mieć znaczenie to, że do kontrolek przy listwie maskującej nie dochodzi zasilanie. (Najprawdopodobniej gdzieś uszkodziła się tasiemka). Wcześniej tego nie było i objawy były takie same, ale nie wiem, czy nie stanowi to jakiegoś dodatkowego problemu... Wiem, że to już "teoria spiskowa", ale nie zaszkodzi spytać.

Dodano po 1 [godziny] 37 [minuty]:

Na dysku zainstalowałem system, lecz to nie pomogło.
  • REKLAMA
  • #4 7585482
    Sylwester
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Witam .

Tasiemki łączące płytę główną z listwą maskującą nie mają wpływu na pracę grafiki - więc obraz powinien być niezależnie od sprawności tych tasiemek. Opis usterki jaki przedstawiłeś sugeruje niesprawność układu grafiki MCP67M-A2 lub mostka północnego MCP67D-A3 jeśli masz dodatkowy układ grafiki( nie kontaktują kulki pod układem bądź sam układ jest niesprawny ) .W modelach 6500 występuje nowocześniejszy układ niż w poprzednikach DV6000.Zakładam że posiadasz model zbudowany na chipset-ach Nvidia i procesorze AMD

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 7586657
    khyz
    Poziom 10  
    Tak, są w nim podzespoły AMD i Nvidii.
    Dziękuje. To już coś konkretnego.
    Przed chwilą rozkręciłem go na części pierwsze i dokładnie przyjrzałem się wszystkim układom. Stwierdzam z przykrością, że grafika i mostek były już najprawdopodobniej naprawiane.

Muszę popytać, czy ktoś w ogóle będzie chciał to naprawić.
    Później umieszczę jakieś informacje, co z tego wyszło.
  • REKLAMA
  • #6 7586698
    KamilSz
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Delikatnie dociśnij chipset graficzny i zobacz czy obraz wskoczy potem to samo zrób z mostkiem może to pomoże Ci w identyfikacji problemu
  • #7 7587415
    khyz
    Poziom 10  
    Dzięki za kolejną radę. Później napiszę, czy udało mi się coś osiągnąć.
  • #8 7613517
    khyz
    Poziom 10  
    Niestety próby dociśnięcia podzespołów nic nie dały.
  • #9 7614001
    KamilSz
    Poziom 17  
    czy mostek grafika i cpu grzeją się po włączeniu ?
  • Pomocny post
    #10 7614026
    Sylwester
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    W tych modelach rzadko udaje się uzyskać pozytywną pracę układów poprzez ich dociśnięcie , z reguły jest to spowodowane klejem który dostaje się w przestrzeń między kulką a pad-em na płycie ( niektórzy mają teorię że chipset jest wadliwy i wraca do normalnej pracy po jego podgrzaniu) . Niestety możliwości reballing-u są mocno ograniczone przez czerwony klej zastosowany naokoło całego układu BGA. Jeśli masz trochę wiedzy i praktyki -możesz spróbować "wygrzać " płytę . Efekt będzie raczej krótkotrwały - zdecydowanie w tych modelach trzeba wymienić kulki pod układem na nowe i oczywiście oczyścić i płytę i układ z kleju . Najczęściej awarii ulega połączenie mostka , grafikę zostawiłbym na koniec
  • #11 7614218
    khyz
    Poziom 10  
    Dziękuję.
    Postaram się zrobić, co się da.
    Najprawdopodobniej kupię inną, sprawną, płytę, ale tą również postaram się naprawić. Myślę, że z "wygrzaniem" płyty mogę sobie nie poradzić, ponieważ nigdy wcześniej tego nie robiłem, ale sprawdzę, na czym dokładnie to polega i spróbuje. Ostatecznie zawsze zostaje serwis - myślę, że naprawa mostka będzie tańsza od naprawy BGA.

Przyznam, że jestem naprawdę zaskoczony poziomem porad, które otrzymałem.

Jeśli chodzi o grzanie się układów, to owszem - grzeją się. Nie mogę być pewien, czy ich temperatura odpowiada tej, którą powinny mieć, ponieważ nie mam zbyt dużego doświadczenia, a laptop podtrzymuje tylko BIOS, co raczej go obciąża. Oprócz tego może być tak, że jeden z układów nie pracuje, lecz ogrzewa go "moduł" chłodzący, który działa jednocześnie na, co najmniej, dwóch układach (mostek i grafika).
  • #12 7614689
    KamilSz
    Poziom 17  
    Sylwester napisał:
    W tych modelach rzadko udaje się uzyskać pozytywną pracę układów poprzez ich dociśnięcie

jest to jednak w jakimś procencie metoda na sprawdzenie który układ jest uszkodzony po to żeby nie stawiać kulek na obu na raz:)

khyz napisał:

Oprócz tego może być tak, że jeden z układów nie pracuje, lecz ogrzewa go "moduł" chłodzący, który działa jednocześnie na, co najmniej, dwóch układach (mostek i grafika).

rozumiem że gdy to wszystko sprawdzałeś to nawet układu chłodzenia nie zdjąłeś.....
  • #13 7616676
    khyz
    Poziom 10  
    Początkowo ściągnąłem, ale trochę bałem się o procesor, więc płytę odpaliłem tylko na kilka sekund, a to chyba zbyt mało żeby znacznie zmieniła się temperatura układów. Tym bardziej, że płyta była już lekko rozgrzana. Wydawało mi się, że procesor grzeje się szybciej i mocniej od pozostałych układów, a nie chciałem go przegrzać.
    Rozumiem, że się mylę, więc zrobię to jeszcze raz, lecz tym razem bez chłodzenia...
  • #14 7619139
    khyz
    Poziom 10  
    Sprawdziłem bez chłodzenia - grafika grzeje się mniej od mostka, ale też jest ciepła.
    Próby delikatnego dociśnięcia układów po raz kolejny nic nie dały.
    Na razie to tyle.
    Próbę naprawy podejmę dopiero po sesji...

Podsumowanie tematu

✨ Laptop HP DV6500 z uszkodzoną matrycą nie wyświetla obrazu na monitorze zewnętrznym, a po włożeniu płyty instalacyjnej następuje samoczynny restart. Użytkownik podejrzewa problem z grafiką, sugerując reballing. Po odłączeniu matrycy i podłączeniu zewnętrznego monitora problem nie ustępuje. Użytkownik zauważa, że kontrolki dysku nie działają prawidłowo, a zasilanie do kontrolek listwy maskującej nie dochodzi. Odpowiedzi sugerują, że problem może leżeć w uszkodzeniu układu graficznego MCP67M-A2 lub mostka północnego MCP67D-A3. Użytkownik rozważa naprawę, ale obawia się o skuteczność reballingu z powodu zastosowanego kleju. Wskazówki obejmują dociśnięcie układów oraz możliwość "wygrzania" płyty, jednak efekty mogą być krótkotrwałe. Użytkownik planuje dalsze próby naprawy po sesji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA