logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć działający firmware MooseDT-SD1A-2D-8-16-23MB.ISO?

Wojtek(KeFir) 24 Sty 2010 06:08 3113 8
REKLAMA
  • #1 7582066
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 559
    Witam!

Ściągnąłem firmware w wersji ISO ze strony seagate, jednak okazuje się, że obraz nie zawiera biosu, tylko jakiś program, co pokazuje numery dysku, w dodatku jest niebootowalny. Nie wiem, czy to celowe działanie, czy błąd ze strony obsługi strony.

Tak czy siak, potrzebuję działający firmware w wersji ISO dla tego dysku. Konkretnie:

MooseDT-SD1A-2D-8-16-23MB.ISO

Jakoś nikt nie wpadł na to, żeby ten plik zmirrorować, i wszystkie linki jakie znalazłem odnoszą się do strony seagate. Czy może ktoś ma ten plik i mógł by go wkleić na forum?
  • REKLAMA
  • #3 7584085
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Czytałem ten temat już kilka razy. Dysk jest sprawny, został naprawiony. Teraz widać na nim dane, można z niego normalnie korzystać. Obecny firmware to SD81. Windowsowy flaszer podaje, że dysk jest zgodny z firmware SD1A, ale nie może sflaszować, bo wersja SD81 mu nie pasuje.

Ten link, który podałeś to właśnie to uszkodzone archiwum.

Wewnątrz jest plik readme.txt i DriveDetect.exe. Dodatkowo obraz nie jest samo-bootujący. Po nagraniu na płytkę, oczywiście brak reakcji przy rozruchu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 7584115
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Kolego albo mnie albo tobie się żuca na oczy bo plik jest ok i bootuje się. więc coś robisz źle.
    Załączniki:
    • MooseDT-SD1A-2D-8-16-32MB.zip (1.44 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 7584294
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Gdzie znaleźć działający firmware MooseDT-SD1A-2D-8-16-23MB.ISO?

Tak wygląda plik z Twojego ZIPa, otworzony przez UltraISO.

PowerISO pokazuje jako Niebootowalna, a ten już jako Bootowalna.

Edit:

OK! Nagrałem ten obraz na płytę, i okazało się, że jednak działa! Ciągle jednak nie wiem jak nagrało się coś czego nie ma... . Dysk poprawnie działa, wyświetla bios SD1A. Czyli mamy pełny sukces!

Jednak jedna sprawa mnie dziwi, a w zasadzie dwie.

1. Bios widzi ten dysk jako LBA. Zaś drugą 500 tylko, że *320AS widzi jako CHS. Oba dyski z serii 11, oba z biosem SD1A.
    2. HDtune pokazuje ilość keszu w *320AS jako "n/a". Jednak dysk działa poprawnie.
  • #6 7584534
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Kolego a kto powiedział że otwierają ISO widzisz to co jest w sektorze BOOT. Proszę sobie zauważyć w Ultra ISO coś takiego jak wyodrębnij Boot sektor. Wydobądź plik bootujący potem go otwórz.

Tylko nie wiem po co.
  • REKLAMA
  • #7 7584685
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Eh. Człowiek całe życie się uczy.
  • #8 7585720
    lpm11
    Poziom 22  
    Ocena: 37
    Całe życie się człowiek uczy. Więc..
    Powiedzcie mi, może to głupie pytanie.. ale co daje zmiana biosu/firmware dysku twardego?
  • REKLAMA
  • #9 7585786
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    W tym konkretnym przypadku to, że dysk ci nie zniknie nagle z biosu, ani nie okaże się, że ma 0B pojemności.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał działającego firmware w formacie ISO dla dysku MooseDT-SD1A-2D-8-16-23MB, ponieważ pobrany plik z strony Seagate okazał się uszkodzony i niebootowalny. W odpowiedziach podano link do innego pliku, który również został uznany za uszkodzony. Po dalszych próbach, jeden z uczestników potwierdził, że nagrany obraz działa poprawnie, mimo wcześniejszych wątpliwości co do jego zawartości. Dyskusja dotyczyła również znaczenia aktualizacji firmware, która może zapobiec problemom z rozpoznawaniem dysku przez BIOS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA