logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Akumulator ciepła w pustym szambie 24m3 – czy piasek rzeczny się sprawdzi?

Ralf203 24 Sty 2010 13:00 3456 12
REKLAMA
  • #1 7583358
    Ralf203
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam
    Wpadłem na taki pomysł żeby zrobić akumulator ciepła. Kiedyś na tym forum ktoś pisał że wykorzystał pomieszczenie w piwnicy i zasypał piaskiem rzecznym i to dało mi do myślenia. W piwnicy nie posiadam wolnego pomieszczenia ale mam puste szambo które wyschło dawno temu ma ono pojemność ~24m3 wiec całkiem sporo i jej zakopane na głębokość ~1.2m wiec też nie było by wielkich strat po dobrym uszczelnieniu i ociepleniu np styropianem i kilkoma warstwami foli. w środku miało by być porozkładane kilka kilkadziesiąt metry przewodów wentylacyjnych które by pobierały ciepło wszystko to było by zasypane właśnie piaskiem rzecznym chyba że jest cos innego co jest tanie i dobrze akumuluje ciepło?
    latem nagrzanie pisaku mogło być po przez kolektory solarne a zimą dogrzewane z komina tzn jakiś system rur np miedzianych przez które było by tłoczone powietrze pobierały by ciepło z dymu. ten "wymiennik " był by umiejscowiony w czopie pieca. Bo ze wstępnych obserwacji gdy palę w piecu to ma on temperaturę tak na "oko" 50+ czasem nie da sie dotknąć.
    Może mało dokładnie opisałem to o co mi chodzi ale jak są jakieś nie jasności to postaram sie uzupełnić
    A wiec co sądzicie o takim rozwiązaniu jest to realne do zrobienia i czy wogle warte zachodu ? A może ktoś ma już podobną konstrukcje?
    Celem nie jest ogrzanie domu tylko jego dogrzanie i oszczędzenie na opale.
    Proszę o opinie
  • REKLAMA
  • #2 7583452
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1531
    Po co tak kombinować? Istnieją gotowe systemy odzyskiwania ciepła z instalacji wentylacyjnych i być może z instalacji kominowych.
  • REKLAMA
  • #3 7583981
    jekab
    Poziom 23  
    Ocena: 88
    Większą zdolność akumulacji ciepła ma woda a nie piasek
  • REKLAMA
  • #4 7584035
    elektrodom
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Wygrzanie piasku w czasie lata nie przyniesie skutków w zimie- piasek zdąży po prostu wystygnąć. Inną rzeczą jest, że gleba będzie ten zbiornik chłodzić.
    Ciepło, które byś w ten sposób uzyskał będzie niskie- woda o takiej temperaturze wpuszczona do rurek c.o. będzie temperaturę obniżać, a nie podwyższać.
    W tym zbiorniku możesz za to podgrzewać zimną wodę użytkową o te kilka stopni- zawsze jakaś oszczędność, a do zrobienia chyba o wiele łatwiejsze...
    Jeśli chcesz to szambo jakoś jeszcze wykorzystać, to proponuję odwrotnie- zimą śnieg wsypywać do niego i schłodzone powietrze do wentylacji wykorzystać...
  • #5 7587827
    Ralf203
    Poziom 11  
    Czyli mówicie że to wypali aj szkoda..
    A w układ myślałem żeby zrobić na zasadzie nadmuchu żeby wentylator pobierał powietrze z pokoju tłoczył przez układ rur w do tego pomieszczenia z piaskiem gdzie było by ogrzewane i z powrotem do pokoju. Tak myślałem że można było by wykorzystać jakiś sterownik do sterowania ogrzewaniem tego piasku i tym nadmuchem na dom żeby gdy np nie pali sie w piec to żeby wentylator który odpowiada za cyrkulacje powietrza w tym "wymienniku" w czopie nie pracował. Tak samo gdy w danym pokoju mamy określoną temperaturę lub gdy temperatura piasku była by mniejsza niż zadana to żeby wentylator ten co odpowiada za nawiew w pokoju nie pracował.
    A moim zdaniem piasek był by lepszy bo prościej można było by go odizolować od ścian żeby właśnie nie ogrzewać ziemi tylko zrobić tak jakby "termos" i trochę z niego pobierać.
    Mówicie że to nie ma sensu ale ja jeszcze trochę pożyje nadzieją może akurat ktoś trafi sie i testował podobny układ.
    A mógł by ktoś napisać jak jest ze sprawnością tych Kolektorów słonecznych bo nie miałem z nimi jeszcze do czynienia i nie wiem co one tak naprawdę dadzą rade zrobić.

Dzięki wszystkim za zainteresowanie i wypowiedzi.
  • #6 7589861
    elektrodom
    Poziom 20  
    Ja mam kolektory próżniowe- 30 rur, 28 pracuje- 2 uszkodzone. W kilka słonecznych dni potrafi zagrzać 300l wody do 70st. C. Próżniowe są o tyle dobre, że grzeją też w zimie, inne tak nie mają;). I oczywiście tylko rurowe- płaskie mają kiepską wydajność.
  • REKLAMA
  • #7 7590370
    Ralf203
    Poziom 11  
    A czy jak jest zimowa noc albo nie ma po prostu słońca to one nie oziębiają tej wody ?
    Czy to jest sterowane jakoś ?
  • #8 7590934
    elektrodom
    Poziom 20  
    Jest sterowne, pompa jest sterowana przez panel elektroniczny (są w nim jeszcze dodatkowe statystyki i takie tam). Generalnie nie chłodzi dlatego, że przekrój rurek jest zbyt mały dla obiegu wymuszonego.
  • #9 7592283
    dzikamysz
    Poziom 16  
    Ocena: 58
    Ciepło akumuluje się w gruncie typu glina lub ił. Piasek ma za dużo wolnych przestrzeni. Jest to praktykowane przy dużych instalacjach pomp ciepła. W lecie nadmiar ciepła tłoczy się w taki grunt, a zimą ciepło to się odzyskuje. Wiem że mój kolega coś takiego zrobił przy kolektorach słonecznych, jak przeliczył się i zastosował za mały zbiornik CWU. Po nagrzaniu zasobnika ciepło kieruje do jamy w ziemi pod posadzką w piwnicy. Ścianki grubo wyizolowane styropianem, i układ dwóch wężownic (jedna na górze, druga na dole). Nie wiem jak to zadziałało.
  • #10 7592801
    Ralf203
    Poziom 11  
    A w tych kolektorach czynnikiem w układzie jest powietrze??
    A jakiś drobnoziarnisty piasek by sie nadawal lub piasek a w nim na środku np jakies kamienie? Było by to jądrem tego wszystkiego moge jeszcze wykożystać szamot lecz tylko troche bo jednak cena..
  • #11 7598369
    jekab
    Poziom 23  
    Ocena: 88
    Jaki piasek? Woda i jeszcze raz woda. W 1m sześciennym wody zmagazynujecie więcej ciepła niż np. w 1 m sześciennym miedzi . Oczywiście do 100 stopni
  • #12 7599276
    Ralf203
    Poziom 11  
    Ale problem jest z odseparowaniem wody od fundamentu tu już zapewne nie wystarczy styropian i folia do tego dochodzą uszczelnienia na wejściu rur itp.
  • #13 8489943
    wnoto
    Poziom 34  
    Ocena: 744
    bufor 2m3 wody to obecnie nie problem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa stworzenie akumulatora ciepła w wyschniętym szambie o pojemności ~24m3, z wykorzystaniem piasku rzeczonego jako medium akumulacyjnego. Forumowicze sugerują, że woda ma lepsze właściwości akumulacyjne niż piasek, a także zwracają uwagę na problemy związane z chłodzeniem piasku przez glebę oraz niską efektywność takiego systemu w zimie. Proponowane są alternatywy, takie jak wykorzystanie kolektorów słonecznych do podgrzewania wody oraz systemów odzyskiwania ciepła z wentylacji. Użytkownik planuje zastosować wentylatory do cyrkulacji powietrza oraz sterowniki do regulacji temperatury. W dyskusji podkreślono również znaczenie odpowiedniej izolacji oraz zastosowania gruntów o wysokiej zdolności akumulacji ciepła, takich jak glina.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA