logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować akumulator ciepła do ogrzewania domu zimą?

pwj 05 Sty 2014 23:01 3228 10
REKLAMA
  • #1 13142364
    pwj
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Chcę pddać pod dyskusję pomysł , który chodzi mi pogłowie już od jakiegoś czasu.
    Dotyczy on gromadzenia ciepła latem i wykorzystania go zimą.Chciałbym to zrealizować poprzez nagrzewanie zbiornika z wodą solarem a zimą ogrzewać tym ciepłem dom. Zbiornik miałby mieć ok 10% powierzchni do ogrzania w m3 izolowany styropianem 20-30 cm, odpowiednio dobrany solar, najpierw ogrzałby bojler 120l a potem przez zestaw zaworów trójdrożnych i sterowania ciepło dostarczone zostanie do zbiornika, który nazywam akumulatorem. Układ dostarczający ciepło można rozbudować i podłączyć według uznania, kominek, piec węglowy, pompę ciepła, ciepło z klimatyzacji. Myślę , że jeżeli ciepła zgromadzonego w akumularorze starczyłoby na ok miesiąc towarto powalczyć, potem gdy temperatura w akum. spadnie to może być doprowadzona powrotem do kotła CO gazowego i podgrzanie jej do żądanej temperatury nie będzie już tak kosztowne. Oczywiście na rurach z zasilających CO z akumulatora będzie zamontowany mieszacz. Proszę o opinie i uwagi
  • REKLAMA
  • #2 13142644
    pablo_belchatow
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Policz sobie najpierw o jakich objętościach zbiornika mówisz. Technicznie do wykonania ale ekonomicznie gra nie warta świeczki
  • REKLAMA
  • #3 13142930
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 13142994
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1068
    pwj napisał:
    pomysł , który chodzi mi pogłowie już od jakiegoś czasu.
    Dotyczy on gromadzenia ciepła latem i wykorzystania go zimą

Taak, rozwiązanie praktyczne i wykorzystywane przez naturę. W lecie morza i oceany się nagrzewają a w zimie oddają ciepło zmagazynowane i w okolicach jest łagodniejszy klimat. Zafunduj sobie taki zbiornik, a efekty będą widoczne. Przy mniejszych zbiornikach nieekonomiczne.
  • REKLAMA
  • #5 13143044
    k-sierra
    Poziom 22  
    Ocena: 86
    A czy przypadkiem temp. wody w zbiorniku nie zrówna się z temp. otoczenia po tych kilkudziesięciu dniach? Pompa też kilkaset zł pożre przez 5miesięcy, no chyba że też będzie słońcem napędzana.
  • #6 13143335
    rwxw
    Poziom 23  
    Ocena: 64
    pwj napisał:
    Chcę pddać pod dyskusję pomysł , który chodzi mi pogłowie już od jakiegoś czasu. Dotyczy on gromadzenia ciepła latem i wykorzystania go zimą.

Idea ze wszech miar dobra - sam korzystam z takiego rozwiązania i świetnie się sprawdza (moje rachunki za ogrzewanie niezbyt małego domu to okolice 1200zł/sezon), ale Twoje plany nie do końca, na co zwrócili już uwagę moi poprzednicy. Po pierwsze zbiornik musi być duży, czyli np. o pojemności kilkuset m3, po drugie nie można w nim przechowywać medium o zbyt wysokiej temperaturze, bo będzie to nieefektywne i ciepło mimo izolacji po prostu ucieknie. Moim zbiornikiem na ciepło jest po prostu ziemia (im bardziej wilgotna tym lepiej), którą latem słońce i wody opadowe ogrzewają do mniej więcej 18*, a w sezonie grzewczym wykorzystuję tą energię wychładzając mniej więcej 400m3 gruntu od 18*do 0*. Ten grunt nie dość, że nie traci ciepła na zewnątrz (jakby było przy Twoim pomyśle), to jeszcze zyskuje go z sąsiednich warstw i podczas opadów, więc odpada mi problem grubej izolacji, która by była tylko szkodliwa. Żeby z takiego akumulatora korzystać potrzebujesz po prostu gruntowej pompy ciepła i niskotemperaturowego ogrzewania, inaczej nie uda Ci się takiego akumulatora w sensowny sposób zrobić.
  • #7 13143359
    putas
    Specjalista - odnawialne źródła energii
    Ocena: 534
    Generalnie pomysł stary i sprawdzony, ale w warunkach domowych nierealny.
    Kiedyś w TV oglądałem program o czymś podobnym. Gdzieś na świecie, już nie pamiętam gdzie, wybudowano fabrykę na jakichś skałach. Klimat tam był taki, że latem słońce i upały, zimą zimno. Pod całą fabryką zalali w beton ileś kilometrów rur. Latem zamontowane solary nagrzewały powoli skałę i fundamenty. Chyba po drugim lecie w obiekcie mogli wyłączyć jeden z kilku dużych pieców CO. Bodajże po 3-4 latach wyłączyli drugi piec CO i zaoszczędzili kupę ton węgla w skali kilku lat.
  • #8 13171881
    pwj
    Poziom 11  
    Dzięki wszystkim za odzew niezbyt to mobilizujące ale cóż ekonomia jest nieubłagana, zbiornik chciałem wykonać albo zblachy ocynkowanej ok 40 zł za m2 albo na zamówienie z materiału z jakiego produkują pontony albo baseny. Koszt tej instalacji obliczyłem na 5-6 tys, z tym że jeden solar już mam zawory trójdrożne też zostaje koszt zbiornika izolacji nagrzewnic i sterowania, przy oszczędności 50% na ogrzaniu budynku zwróciło by się po ok4 latach ale jak piszecie zbiornik musiałby być bardzo duży ja liczyłem że starcy 15-18 m3
  • #9 13172150
    pablo_belchatow
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Zapomnij, to nie ta skala wielkości. Kiedyś czytałem o jakimś instytucie na ścianie wschodniej, który prowadził prace nad aku ziemnym. Grzał ziemię sondami zasilanymi kolektorami, a potem odbierał to pompą ciepła zimą. Aku był tak chyba ze 100 x większy . Rezultat był taki, że owszem, opłacało się to ale wskaźnik rentowności wychodził jakiś mierny, a do tego duży stopień skomplikowania konstrukcji
  • #10 13174461
    rwxw
    Poziom 23  
    Ocena: 64
    pablo_belchatow napisał:
    Grzał ziemię sondami zasilanymi kolektorami, a potem odbierał to pompą ciepła zimą.

Zadowalające rezultaty można osiągnąć samą pompą, a słońce i woda opadowa same wystarczająco naładują nasz ziemny akumulator. Jak się dobrze pomyśli to za wspomniane 5-6 tys. sporo się zrobi.
  • #11 13902674
    pwj
    Poziom 11  
    Zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik proponuje budowę akumulatora ciepła do ogrzewania domu zimą, wykorzystując energię zgromadzoną latem w zbiorniku wody podgrzewanym przez panele solarne. Plan zakłada użycie zbiornika o pojemności 15-18 m³, izolowanego styropianem, oraz systemu z zaworami trójdrożnymi. W odpowiedziach podkreślono, że pomysł jest technicznie wykonalny, ale ekonomicznie nieopłacalny, ze względu na konieczność dużych zbiorników (nawet 85 m³) oraz wysokie koszty początkowe. Zasugerowano alternatywne rozwiązania, takie jak wykorzystanie gruntowych pomp ciepła oraz naturalnych akumulatorów ciepła w ziemi, które mogą być bardziej efektywne i mniej kosztowne w dłuższej perspektywie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA