logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak jednym przyciskiem sterować przekaźnikami/stycznikami?

mog123 25 Sty 2010 21:41 16155 7
REKLAMA
  • #1 7591717
    mog123
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam, mam do wykonania zadanie aby jednym przyciskiem wykonywać załączanie (np napięcia, oświetlenia - mało istotne) / rozłączanie. Dowolna ilość przekaźników, ale tylko jeden przycisk. Jeśli ktoś byłby na tyle miły mi to przedstawić i ewentualnie wytłumaczyć to będę bardzo wdzięczny.

PS:
    Znalazłem coś takiego, ale z racji mojej małej wiedzy w tej dziedzinie, nawet nie jestem w stanie powiedzieć czy to ten układ:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/uklad_zalaczajacy_8084.jpg

PS2:
    Mam nadzieję że teraz nie ma żadnych rażących błędów.
  • REKLAMA
  • #2 7591780
    Tomasz321
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Załączenie z podtrzymaniem
    Powinno pomóc i Google.
    Z magicznym key.
  • REKLAMA
  • #3 7591800
    mog123
    Poziom 15  
    Tak, pojedyncze naciśnięcie powoduje załączenie układu, drugie ma go wyłączyć.
  • Pomocny post
    #4 7591825
    Tomasz321
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Klik www.elektronik.edu.pl/strnaucz/strona_ss/Przekaznik.doc
  • REKLAMA
  • #5 7591842
    mog123
    Poziom 15  
    Tak, to jeszcze potrafiłem zrobić, ale zadanie polega na tym by użyć tylko jednego przycisku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 7591928
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    mog123 napisał:
    zadanie polega na tym by użyć tylko jednego przycisku.

Właśnie tak działa układ z linku w Twoim pierwszym poście.
  • Pomocny post
    #7 7591953
    punk's
    Poziom 12  
    Ocena: 28

Dodano po 52 [sekundy]:

Układ 4017 pracuje jako dwójka licząca (przerzutnik typu T), wyjście 3 zmienia stan z każdym nacisnieciem przycisku. Elementy R1, C1 zapobiegają przedostaniu się na wejście zegarowe licznika impulsów powstałych podczas drgania styków przycisku. Dioda D1 zabezpiecza tranzystor przed wysokim napieciem samoindukcji powstałym w cewce przekaznika, dioda D2 nie jest konieczna >> zabezpiecza przed odwrotnym podłaczeniem zasilania. W zasadzie wartosc elementów na schemacie moze byc zmieniana w szerokim zakresie, proponuję np. tak:
    R1-100k
    R2-5,1k
    C1-100nF
    D1, D2 -1N4007
    T1-BC547
    U1-CD4017
    Układ zalecam zasilać z napięciem od 4( bez D2 min moze byc 3V) do 18V.
    Pozdrawiam i życzę miłego lutowania

Uwaga!!! na schemacie popełniłem błąd, zamiast 2 nózki należy połączyć 4 z nóżką 15, przepraszam za komplikacje wszystkich którzy wykonali układ z negatywnym rezultatem

Dodano po 4 [minuty]:

Mikrowyłącznik
    Układ ten pozwala na sterowanie (włącznie i wyłączanie) praktycznie dowolnego urządzenia za pomocą mikroprzełącznika (dołączając do wyjścia przekaźnik). Stan pracy układu jest sygnalizowany przy pomocy diody LED. Na wyjściu układu otrzymujemy napięcie dokładnie takie jak na zasilaniu, a w zależności od niego należy dobrać rezystor R4 w zakresie 1k do 3k. Elementy D1 i R4 montujemy tylko dla układu CD4049. Na jednym układzie CD40xx można wykonać maksymalnie 3 niezależnie działające wyłączniki, w innym wypadku należy pozostałe wyjścia CD40xx połączyć tak jak na rysunku1. Schemat ideowy został wykonany dla 1 wyłącznika , pozostałe należy wykonać analogicznie do niego. Struktura wewnętrzna układu CD4049 znajduje się na rysunku2.
    R1-1k
    R2-1M
    R3-2,2M
    R4-1-3k
    C1-47n
    D1-LED
    US-CD4009,CD4049,CD4069
    WŁ - mikrowyłącznik
  • #8 7592027
    mog123
    Poziom 15  
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :) Problem można uznać za rozwiązany

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat sterowania przekaźnikami i stycznikami za pomocą jednego przycisku. Użytkownik poszukiwał rozwiązania, które umożliwiłoby załączanie i rozłączanie obwodów przy użyciu jednego przycisku. Odpowiedzi sugerowały zastosowanie układu z przerzutnikiem typu T, który zmienia stan z każdym naciśnięciem przycisku. Wskazano na elementy takie jak rezystory, kondensatory oraz diody, które są kluczowe dla stabilności układu. Użytkownik otrzymał również linki do schematów oraz wskazówki dotyczące wartości komponentów. Na koniec użytkownik podziękował za pomoc, uznając problem za rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA