logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

czarny ekran piszcznie biosu - zintegrowana karta graficzna

missyrnz 27 Sty 2010 00:32 4290 17
REKLAMA
  • #1 7598402
    missyrnz
    Poziom 11  
    Witam serdecznie. Po włączeniu kompa występuje u mnie czarny ekaran i piszczenie biosu Ciągly dźwięk - błąd pamięci RAM lub pamięci karty graficznej. Wyczyściłam wszytsko sprężonym powietrzem - sloty, wiatraki, obudowe od procesora, wyciągnełam i wsadziłam ram - to samo. Po dołożeniu innej karty graficznej coś zaskoczyło i uruchomił się startowy ekran systemu ale brakowalo mu jakiegoś boota`a no to zrobiłam restart no i znowu to samo. Restart biosa poprzez wyciągnięcie bateryjki również robiłam, metloda prób i błędów pod postacią odpinania i podpinania wszystkiego i odpalania ponownie kompa ale również zawiodła. Jestem zdesperowana po 5 godzinach walki ze sprzętem tak więc proszę o jakąkolwiek pomoc z waszej strony:)
    Dodam tylko że mam kartę graficzną zintegrowaną stąd pewnie mój problem i coś pewnie z płytą główną nie styka.

Czekam na pomoc!!!!

Pozdrawiam Agata
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7598422
    oneeye
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Strasznie to chaotycznie napisane :) .

Po kolei.

Jakie to są dźwięki ? O jednej długości ? Ile ich jest ?
    O tej samej długości to raczej ram, o różnej to raczej grafika, w zależności jeszcze od biosu ale strzelam. W Twoim przypadku to raczej wina grafiki skoro po zamontowaniu drugiej grafiki komputer wstał. To coś o "BOOT" to zapewne dlatego iż odpięłaś dysk.
  • #3 7598447
    missyrnz
    Poziom 11  
    Ciągły powtarzający się dźwięk. A z bootem masz racje odpielam jeden dysk no ale po podpięciu znowu było to samo - czarny ekran i piszczenie. Teraz nawet gdy wkladam inna karte dzwiekowa jest to samo. Sorki za chaotyzm:P Desperatka:P
    Jestem pewna, że to przez tą kartę graficzną, tylko nie wiem jak rozwiązać problem skoro ona jest zintegrowana a ja nawet nie mogę wejść do biosu aby ją w jakikolwiek sposób wyłączyć...
  • Pomocny post
    #4 7598481
    oneeye
    Poziom 13  
    Ojej, teraz się karta dźwiękowa pojawiła ? :D

Jeden dłuuugi dźwięk, przerwa i od nowa ?
    Zdejmij wentylator procesora, sprawdź połączenia procesora z podstawką (nóżki, pady), czy pasta jest i w jakim stanie .

Podstaw inne ramy jeśli to są np. 3 długie dźwięki i przerwa.

Przy okazji napisz co to za sprzęt. Jaki procesor przynajmniej.
  • #5 7598485
    missyrnz
    Poziom 11  
    [quote="oneeye"]Ojej, teraz się karta dźwiękowa pojawiła ? :D

Jeden dłuuugi dźwięk, przerwa i od nowa ?
    Zdejmij wentylator procesora, sprawdź połączenia procesora z podstawką (nóżki, pady), czy pasta jest i w jakim stanie .

Podstaw inne ramy jeśli to są np. 3 długie dźwięki i przerwa.

Przy okazji napisz co to za sprzęt. Jaki procesor przynajmniej.[/quote

karta graficzna zintegrowana(sorki) - stąd problem. Wentylator ok, procek ok, pasta nie istotna. Ramy sprawdzone. Procek jakis Amd 4 rdzeniowy(sorki nie chce mi sie szukac po knigach) Dzwiek biosu taki jak wystepujacy podczasz bledu ramu lub karty graficznej - dłuższy powtarzający się co 3 sek. cały czas:)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 7598501
    oneeye
    Poziom 13  
    Pasta jest istotna. :)

Zdobądź inne ramy. Podstaw.

Czy sprawdzasz na zintegrowanej czy na zewnętrznej grafice ? Jeśli na zintegrowanej, zamontuj zewnętrzną i zrób clear cmos'a. Oczywiście wszystko inne jest od płyty odpięte ?
  • Pomocny post
    #7 7598504
    pp1964
    Poziom 24  
    Ocena: 124
    Witam.
    Cytat:
    pasta nie istotna

Ciekawe.
    Cytat:
    Ramy sprawdzone

Jak?
    Długi powtarzający się sygnał z BIOSu - RAM.
    Jaka płyta?

Wyjąć wszystkie panele RAM, włączyć - powinien być ciągły sygnał, wyłączyć.
    Włożyć jeden RAM(najlepiej w nieużywane gniazdo), włączyć i tak wszystkie panele RAM.
  • #8 7599655
    missyrnz
    Poziom 11  
    Okej ramy tak jak pisaliscie sprawdzalam, nadal to samo z prockiem wydaje mi sie ze jest okej - owszem pasta jest wysuszona ale z praktyki wiem ze komputer inaczej sie wtedy zachowuje - zreszta dodanie pasty rowniez nie pomoglo. Uwazam ze problem siedzi w tej zintegrowanej karcie graficznej i pytanie: Jeśli na zintegrowanej, zamontuj zewnętrzną i zrób clear cmos'a.

Tzn?? sorki ale specjalistką nie jestem:P to znaczy co mam konkretnie zrobic??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 7599870
    entermen
    Poziom 32  
    Ocena: 133
    Bardzo czesto jest tak, że wystarczy włożyc tylko zewnetrznę grafike i komputer sam na niej będzie pracował. Jeśli chcesz to możeesz wejśc do biosu i ustawić, żeby bios jako pierwszą kartę wykrywał ta na agp.
    Clear cmos możesz zrobić poprzez zworkę na płycie głównej. Najczęściej są to trzy piny z których dwa trzeba połączyć na krótką chwilę. Jak będziesz robiła tak jak pisze to wyjmij na ten czas wtyczkę z gniazdka tak, żeby komputer był odpięty od zasilania dlatego, że po wyłączeniu komputera w kondenstorach nadal jest trochę prądu.
    Sposób z baterią też jest dobry.
  • #10 7599969
    missyrnz
    Poziom 11  
    Okej doszukalam sie clear cmosu:) Wyjelam bateryjke( z odlaczonym zasilaniem) zostawilam na piec minut z podpieta zewnetrzna karta graficzna - wlozylam spowrotem odpalam i znow to samo, bez rezultatu. A żadnej zaworki od cmosu nie mam...
  • Pomocny post
    #11 7599992
    Draks_Maxim
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Takie moze i glupe pytanie ale zasilacz sprawdz, czy napewno masz podpiete wszystkie przewody ( atx 24 pin ) i te dwa 4 pinowe. Ostatnio znajomy przez glupote nie podpiol wlasnie jednego z 4 pinowcow i mial ten sam problem. Co do grafiki jak wlorzysz zew np na PCI-E to twoja plyta powinna automatycznie " zaakcpetowac " ja i obraz puszczac przez karte z PCI-E, jezeli to nie pomoze to sprawdz na innej plycie wtedy bedziesz miala odpowiedz co jest nie tak.
  • #12 7600259
    missyrnz
    Poziom 11  
    wyczyscilam caly zasilacz w srodku i wszystko co mozliwa poodpinalam i podpielam spowrotem sprawdzalam rowniez na innym zasilaczu a karty graficzne podpinalam trzy rozne ktore na starym kompie smigaja bez zarzutu. dołączam filmik i zdjęcie mojej karty głownej.

czarny ekran piszcznie biosu - zintegrowana karta graficzna

http://www.youtube.com/watch?v=YgzSt0B1myo
  • Pomocny post
    #13 7600672
    oneeye
    Poziom 13  
    Świetny fimik :).

Stawiam na uszkodzenie płyty, skoro ramy jak piszesz są ok. Bios zgłasza brak lub uszkodzoną pamięć, z tym że problem może występować po obu stronach, albo same kości albo kontroler na płycie. W Twoim przypadku raczej to drugie. A nie grzał Ci się ten większy radiator nadmiernie ?? Spróbuj go (z umiarem) nacisnąć i przytrzymaj w momencie uruchamiania komputera. Byle płyta przy naciskaniu nie dosięgła obudowy od spodu płyty :) Możliwe że przy kombinowaniu zabiłaś kości ładunkiem elektrostatycznym.
  • #14 7601252
    missyrnz
    Poziom 11  
    Radiator nie grzał nadmiernie i zrobiłam tak jak mówiłeś, również bez rezultatów, podejrzewama ze poprostu płyta gdzieś padła i już niE odżyje:) nie jest tak zle taka sama plyta kosztuje 80 zl wiec pikus. Dzieki wszystkim za pomoc:) No chyba ze zna ktos magiczny sposob zeby ja podnieść:):P??
  • Pomocny post
    #15 7601496
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Koleżanko, przede wszystkim należy zdemontować płytę główną z obudowy. Gruntownie ją przeczyścić, wykonać pomiar napięcia na bateryjce CMOS. Po dokładnym oczyszczeniu i sprawdzeniu slotów i banków pamięci, zamontować TYLKO procesor na niej i głośniczek systemowy. Przeprowadzić próbę uruchomienia na biurku, zwierająca piny power śrubokrętem. Po takim "zabiegu" poinformować o sygnałach, które otrzymałaś. Następnie dokładać pamięć i kartę graficzną i sprawdzić czy obraz pojawi się na monitorze. Filmik jest trochę niewyraźny, zrób dokładne zdjęcia płyty głównej, albo sprawdź dokładnie stan kondensatorów elektrolitycznych na niej i zasilaczu.

Na chwilę obecną nie sądzę, aby była konieczność wymiany płyty głównej. Diagnostykę trzeba przeprowadzić z należytą dokładnością, a nie tak chaotycznie jak to uczyniłaś.
  • Pomocny post
    #16 7601853
    stroggo81717
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    Pomiar należy robić miernikiem i trzeba to umieć:

Jak mierzyć
    Dlaczego mierzyć tak, a nie programem

Jeśli znasz kogoś, kto ma miernik, pożycz i pomierz. Jeśli jest to za trudne, poproś tego kogoś, kto ma miernik, żeby pomierzył za ciebie. Pamiętaj o zasadach pomiaru z pierwszego linku!
  • Pomocny post
    #17 7606765
    entermen
    Poziom 32  
    Ocena: 133
    Jeśli masz mozliwość sprawdź na karcie grafiki na złączu pci.
  • REKLAMA
  • #18 9346108
    missyrnz
    Poziom 11  
    Witam. Problem rozwiązany i przepraszam ze tak dlugo nie odpisywalam. oneeye miales racje - kontroler na płycie się przepalił i komputer "piszczał". Ostatecznie serwis zajął się sprawą i komuterek śmiga do dzisiaj. Dzieki wielkie za pomoc. Pozdrowionka chłopaki :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z czarnym ekranem i ciągłym piszczeniem BIOS-u po włączeniu komputera, co sugeruje błąd pamięci RAM lub karty graficznej. Po próbach czyszczenia komponentów, wymiany RAM-u oraz podłączenia zewnętrznej karty graficznej, problem nadal występuje. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną jest zintegrowana karta graficzna lub płyta główna. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki, w tym sprawdzenie połączeń, wymiana RAM-u, oraz wykonanie resetu CMOS. Ostatecznie, po dalszej diagnostyce, stwierdzono uszkodzenie kontrolera na płycie głównej, co zostało naprawione przez serwis.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA