logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czarny ekran, brak BIOS-u po włączeniu komputera, nieregularne uruchamianie

NoName_XXX 03 Lis 2014 13:22 2793 15
REKLAMA
  • #1 14097967
    NoName_XXX
    Poziom 9  
    Witam

Postaram sie opisać mój problem krótko, zwięźle i na temat.

Kilka dni wstecz w godzinach porannych chciałem włączyć komputer tak jak zwykle to robię będąc w domu ale niestety komputer się nie uruchomił tak jak bym sobie tego życzył...

Po wciśnięciu przycisku zasilania początek jest taki jak powinien, uruchamia się zasilacz po kolei wiatraki ale potem następuje specyficzny dźwięk który różni sie od prawidłowego. Temu dźwiękowi towarzyszy czarny obraz na monitorze tak jakby nie był podłączony a przede wszystkim nie startuje BIOS.
    Jestem "komputerowcem" samoukiem i sam półtorej roku temu złożyłem ten komputer od podstaw.
    Odłączanie kolejnych podzespołów, resetowanie BIOSu uruchamianie bez ramu karty graficznej jak również bez baterii nie przyniosło zmian. Dałem sobie spokój a kolejnego dnia rano z czystej ciekawości nacisnąłem POWER i komputer włączył się jak gdyby nic sie nie stało i pracował cały dzień bez zarzutu.
    Dzień potem problem wrócił i juz tak został. Kondensatory nie są spuchnięte i nie czuć żadnych dziwnych zapachów z wnętrza komputera. Kolejne odłączanie nic nie dało wiec oddałem komputer na serwis tam stwierdzili że wszystko chodzi jak należy i że za każdym razem komputer sie u nich włączył, Dzisiaj odebrałem go z salonu i problem nadal istnieje.

Osobiście obstawiam wine biosu ale te szmotki powiedziały że wszystko jest ok. Jakieś rady?

Opis sprzętu
    Procesor: AMD Phenom II Black Edition x4 965 3.4GHz Quad-Core
    Płyta główna: GIGABYTE ga-990xa-UD3
    Karta graficzna: AMD GIGABYTE Radeon HD7770 OC, 1GHz GDDR5
    RAM: GOODRAM 2x4GB DDR3
    Zasilacz: Silentium PC Deus G1 500W 80 BR
    Dysk: Seagate Barracuda 7200 1 TB

Jakiekolwiek pomysły nie przedstawione w temacie mile widziane.
    Pragne podkreślic że nie uruchamia się BIOS a pracują wiatraki i dysk.
  • REKLAMA
  • #2 14097984
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    NoName_XXX napisał:
    oddałem komputer na serwis tam stwierdzili że wszystko chodzi jak należy i że za każdym razem komputer sie u nich włączył, Dzisiaj odebrałem go z salonu i problem nadal istnieje.

Włączyli go przy Tobie? Powinieneś tego dopilnować.

NoName_XXX napisał:
    specyficzny dźwięk który różni sie od prawidłowego

Opisz lub nagraj, bo to nic nam nie mówi.
  • REKLAMA
  • #3 14097998
    NoName_XXX
    Poziom 9  
    Jak to zwykle bywa koleś zabiegany twierdził że nie ma czasu ale wymusiłem na nim uruchomienie go. Nie podpiął monitora ale z dźwięku wydanego boxa wygladało na to że działa poprawnie.

Może powiem coś więcej o tych "dźwiękach".
    Prawidłowemu uruchomieniu towarzyszy jeden krótki dźwięk który można porównać do pewnego impulsu. Od czasu kiedy pojawił sie problem dźwięk jest inny. Po jednym dłuższym około 0,5 sekundy są dwa krótkie. Zwykle po prawidłowym sygnale uruchamiał sie bios i wszystko startowało jak należy. Wina znajduje się gdzieś przed uruchomieniem systemu (dysku)

Dodano po 1 [minuty]:

Właśnie rozbieram skrzynke na części pierwsze i złoże na nowo choć raczej nie w tym tkwi problem.

Dodano po 6 [minuty]:

w międzyczasie obejrzałem kondensatory na zasilaczu i wyglądają na dobre (brak oznak wycieku lub zwiększenia rozmiarów)
  • #4 14098029
    Robert B
    Poziom 43  
    Jeżeli wszystko, co odbierasz z serwisu, jest tak przy Tobie "sprawdzane" a Ty dajesz się zbyć, że serwisant nie ma czasu, to zazdroszczę beztroski.
    Która rewizja płyty?
    Ściągnij Beep Error Codes, to znajdziesz winowajcę.
  • #5 14098032
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1584
    NoName_XXX napisał:
    Właśnie rozbieram skrzynke na części pierwsze i złoże na nowo choć raczej nie w tym tkwi problem.

Nie widzę potrzeby:
    NoName_XXX napisał:
    Po jednym dłuższym około 0,5 sekundy są dwa krótkie.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1235473.html
    BIOS AMI

1 długi, 2 krótkie – błąd karty graficznej

W transporcie mogła się obluzować w slocie. Popraw ją i sprawdź czy kod dźwiękowy się zmieni na pojedynczy (poprawny start).
  • #6 14098041
    NoName_XXX
    Poziom 9  
    Co do zbywania to masz racje nie podszedłem do tego jak należy. Z czystej ciekawości i rozsądku powinienem był zrobić inaczej no ale stało się, na przyszłość człowiek będzie uważał bardziej.

Odnośnie opisu dźwięku przed chwilą znalazłem to w książce od płyty głównej ale nie byłem przekonany czy to może być to.

Komputer złożony i nie ma poprawy. Nastąpił delikatny błąd odnośnie dźwięku 1-3 ale i tak wskazuje to na karte graficzną.

Teraz pytanie brzmi czemu w salonie 3 kolejne uruchomienia boxa były poprawne oraz jedno z kilku w domu..
  • #7 14098072
    Robert B
    Poziom 43  
    NoName_XXX napisał:
    Odnośnie opisu dźwięku przed chwilą znalazłem to w książce od płyty głównej ale nie byłem przekonany czy to może być to

A niby dlaczego nie wierzysz w instrukcję producenta urządzenia?
  • #8 14098081
    NoName_XXX
    Poziom 9  
    To nie tak.. miałem raczej na myśli poprawność swojego angielskiego i tłumaczenia na swój sposób. Gdyby nie instrukcje, poradniki etc to większość by sie zagubiła.
  • REKLAMA
  • #9 14098088
    Robert B
    Poziom 43  
    Pewnie :) My tutaj też zaczynamy od przeczytania instrukcji, bo nikt nie jest alfą i omegą.
    Co z kartą?
  • #10 14098092
    NoName_XXX
    Poziom 9  
    Według przedstawionego opisu dźwięków wychodzi na to że to błąd pamięci karty graficznej lub jej brak... .
  • #11 14098096
    safbot1st
    Poziom 43  
    NoName_XXX napisał:
    Nastąpił delikatny błąd odnośnie dźwięku 1-3

1 długi 3 krótkie – błąd pamięci RAM
    Zacznij czytać linki które wklejam - one są po polsku.
    Zrób tak:
    -nic już nie rozkłądaj i nie składaj.
    -wyjmij cały RAM
    -uruchom komputer
    -jeśli po uruchomieniu usłyszysz 1 długi i 3 krótkie sygnały włóż z powrotem RAM tak jak był (wg. instrukcji płyty) - porządznie dociśnij.
    -uruchom komputer i napisz, czy poprawnie się uruchomił (1 beep).
  • #12 14098103
    NoName_XXX
    Poziom 9  
    Nie chciałbym się czepiać ale to Ty źle przeczytałeś opisane znaki dźwiękowe.
    Błąd RAMu przedstawiają dźwięki pulsacyjne innymi słowy powtarzające sie.

Podobbno ciekawość to pierwszy stopień do piekła ale z czystej ludzkiej ciekawości wyjąłem karte i włączyłem komputer, dźwięk sie nie zmienił i opisane wyżej znaczenie dźwięku się zgadza. błąd pamięci albo brak karty.

Dodano po 26 [minuty]:

Troche poczytałem na forach o swojej karcie. Dośc często zdarza się że karty są wadliwe i nie włączają się lub wada wychodzi o pewnym okresie użytkowania.

Dziękuje wszystkim za pomoc.
    Karte w najbliższych dniach sprawdze i napisze w tym temacie dla do edukowania się

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #13 14098314
    safbot1st
    Poziom 43  
    NoName_XXX napisał:
    Nie chciałbym się czepiać ale to Ty źle przeczytałeś opisane znaki dźwiękowe.

Ja dobrze odczytałem sygnały ale dla złego BIOS - moja wina ;).
    Przyjąłem, że masz AMI, a naprawdę masz AWARD.
    NoName_XXX napisał:
    Błąd RAMu przedstawiają dźwięki pulsacyjne innymi słowy powtarzające sie.

Też. Ale również:
    1 długi - błąd pamięci
    1 długi, 2 krótkie - błąd parzystości RAM
    a pisałeś o kodzie
    NoName_XXX napisał:
    Po jednym dłuższym około 0,5 sekundy są dwa krótkie.

Czyli błąd RAM.
    NoName_XXX napisał:
    Podobbno ciekawość to pierwszy stopień do piekła ale z czystej ludzkiej ciekawości wyjąłem karte i włączyłem komputer, dźwięk sie nie zmienił i opisane wyżej znaczenie dźwięku się zgadza. błąd pamięci albo brak karty.

Jak już cytujesz, to cytuj dokładnie.
    1 długi 3 krótkie – błąd pamięci karty graficznej (!!!) lub jej brak
    a napisałeś tak, jakby to był błąd RAM lub GPU... ;)
    Skoro kartę wyjąłeś, a błąd ten sam (nr5 z listy AWARD), to wygląda rzeczywiście na wadliwą kartę gr.
    A wykonałeś to?:
    safbot1st napisał:
    W transporcie mogła się obluzować w slocie. Popraw ją i sprawdź czy kod dźwiękowy się zmieni na pojedynczy (poprawny start).

Możesz też przemyć styki karty i przedmuchać PCI-E sprężonym powietrzem.
    Ponadto po obsadzeniu nowych kart w płycie trzeba wykonać reset CMOS.
    NoName_XXX napisał:
    Troche poczytałem na forach o swojej karcie. Dośc często zdarza się że karty są wadliwe i nie włączają się lub wada wychodzi o pewnym okresie użytkowania.

Chyba nie uważasz, że wszystkie są wadliwe lub większość?
    Podłączyłeś do karty dodatkowe zasilanie 6pin?
    Czarny ekran, brak BIOS-u po włączeniu komputera, nieregularne uruchamianie
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2869870.html
  • #14 14098404
    NoName_XXX
    Poziom 9  
    To nie jest nowa karta, używałem jej 18 miesięcy... .
    bez kabla 6 pin nie uruchomi się wiatrak na grafice. Teraz wiem w czym tkwi problem. Karta albo gniazdo PCI. Nie mam jak tego sprawdzić bo znajomi albo mają za stare sprzęty albo nie pasujące płyty główne. W środe pakuje karte w pudełko i jade pogadać z właścicielem.
  • #15 14098569
    safbot1st
    Poziom 43  
    NoName_XXX napisał:
    bez kabla 6 pin nie uruchomi się wiatrak na grafice.

Nie jest to regułą. Czasem bez podłączonego kręci się wentylator.
  • #16 14099829
    NoName_XXX
    Poziom 9  
    Pojechałem specjalnie do znajomego i okazało się że to wina grafiki. Moja w jego boxie nie chodziła a jego w moim tak.
    Temat do zamknięcia i jeszcze raz dziękuje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który nie uruchamia się poprawnie, objawiający się czarnym ekranem i brakiem sygnału BIOS. Po wciśnięciu przycisku zasilania, komputer wydaje nietypowe dźwięki, co sugeruje błąd sprzętowy. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, takich jak odłączanie podzespołów i resetowanie BIOS-u, jednak problem powracał. W trakcie dyskusji zasugerowano, że dźwięki mogą wskazywać na problemy z kartą graficzną lub pamięcią RAM. Po dalszych testach i wymianie karty graficznej, ustalono, że to właśnie karta była źródłem problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA