logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustabilizować dysk zewnętrzny WD 10EAVS 1TB? Problem z gubieniem partycji

Koszmarek13 27 Sty 2010 14:33 1254 4
REKLAMA
  • #1 7600235
    Koszmarek13
    Poziom 2  
    Jak widzę, to nie jestem pierwszy z tematem tego dysku. Mój zewnętrzny dysk WD 10EAVS 1TB ma problem, który co jakiś czas powtarza się. A mianowicie, gubi postawione na nim partycje i pozostawia tylko jedną. Dane spokojnie odzyskuję tyle, że trwa to trochę. Tym niemniej boję się zostawiać na nim ważne archiwa. Mam pytanie. Czy może ktoś poradzi mi, co powinienem zrobić aby stał się stabilniejszy? Czy poszukać nowego firmwar-u, czy może nie tworzyc żadnych partycji?
  • REKLAMA
  • #2 7600400
    krzyyysztof
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Witam

Ile tych partycji tworzysz i jakie :?:
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 7601229
    Koszmarek13
    Poziom 2  
    Ostatnio utworzylem dwie, jedną 200GB i drugą o pozostałej wielkości GB, coś tam około 750GB. W pewnym momencie uciekła mi ta większa. Stało mi się to już dwa razy w przeciągu kilku miesięcy. Dane oczywiście odzyskałem, to nie problem. Jednak pozostał strach, co się stanie gdy znowu mi zniknie? Czy potem znowu będę musiał odzyskiwać dane?

Dodano po 24 [minuty]:

Nie sprawdzałem dysku SMART-em. Nie znam więc wyników takiego badania,

Dodano po 4 [minuty]:

A co do przenoszenia pomiędzy różnymi systemami Windows'a to nie robiłem tego. Pracował caly czas w XP. Chociaż faktycznie, na krótko miałem w tamtym kompie wgrany system Windows 7, ale potem wróciłem do XP. W związku z tym, mam jednak pytanie. Czy może to wpłynąć aż tak jeżeli miałbym wgrane dwa systemy, XP oraz równolegle Win7 wybierane w trakcie podnoszenia sie kompa?
  • #5 7604263
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    Można w takim przypadku przypuszczać iż dojdzie do ustawienia limitu lub zmiany partycji z MBR na GPT.

SMART umieść to będzie można więcej coś powiedzieć.
REKLAMA