logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW e36 320i - brak prądu do pompy paliwa, przekaźnik działa, co sprawdzić?

Chłodzin 27 Sty 2010 19:20 35823 14
REKLAMA
  • #1 7601862
    Chłodzin
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam
    Mam taki problem, przyjechałem do domu samochodem było wszystko w porządku lecz następnego dnia już nie odpalił. Zauważyłem, że podczas przekręcania kluczyka nie słychać pompy paliwa. Dostałem się do niej i co się okazało, że nie dochodzi do niej prąd. Bezpiecznik sprawdziłem jest ok. W kostce przekaźnika jest prąd także przekaźnik charakterystycznie "cyka". Co mogło się stać?

NR kostki V23134-K59-X170
    SIEMENS
  • REKLAMA
  • #2 7601892
    glosny83
    Poziom 28  
    Ocena: 485
    Srawdż przekażnik i sprawdż czego brakuje + czy- przy kostce od pompki.
  • #3 7601935
    Chłodzin
    Poziom 10  
    no właśnie w tym problem że przy kostce nie ma w cale prądu, jeszcze spróbuje sprawdzić przekaźnik, bo jeżeli to nie on jest winny to co może być jeszcze nie tak?
  • #4 7602002
    glosny83
    Poziom 28  
    Ocena: 485
    Przekażnik jest sterowany z komputera upewnij się czego brakuje przy wtyczce od pompki plusa czy minusa.
  • #5 7602046
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2103
    Jedziesz po kolej od strony pompy i szukasz nap. gdzie znikneło. Pompa ma swój przekaźnik sterowany z ECU (chyba masą) i z tym powinien byc bezpiecznik. Ponadto szeregowo jest jeszcze wył. inercyjny ( zabezpieczenie w czasie wypadku), ale nie pamietam gdzie on sie znajduje w tym aucie.
    Może jakieś odcięcie się "uaktywniło". Kiedys szukałem takiej przerwy w sunny w obwodzie pompy i po kilku godzinach znalazłem nieźle zakamuflowany miniaturowy wył. o zdolnosci łaczeniowej góra 3A, który się upalił po kilku latach uzywania u nowego własciciela, który nawet o nim nie wiedział...
  • REKLAMA
  • #6 7602241
    Chłodzin
    Poziom 10  
    dzięki za informacje
  • #7 7616398
    Chłodzin
    Poziom 10  
    sprawdziłem i sprawa wygląda tak: po zmostkowaniu na gnieździe przekaźnika od pompy, pompa zaczyna dzialać ale mimo wszystko auto nie pali. Przekaźnik byl sprawdzony u elektronika i jest dobry..., więc co teraz sprawdzić?
    Zauważyłem, że po włączeniu zapłonu słychać dziwne buczenie pod maską-nie wiem czy to jest normalne, ale nie wiem skąd to dochodzi.
  • REKLAMA
  • #8 7617546
    Piotr520
    Poziom 24  
    Ocena: 242
    Co do buczenia to może być słychać zawór powietrza dodatkowego(krokowy)szczególnie jak dotyka do obudowy silnika.Skoro nie pali i nie podaje napięcia na przekaznik paliwa to sprawdz czy jest iskra może coś z czujnikiem wału.
  • #9 7651232
    Chłodzin
    Poziom 10  
    A więc tak auto zaprowadzilem do mechanika, wszystko bylo sprawdzone(czujnik położenia walu, itp)na komputerze pokazuje tylko czasami bład nie dogrzewania sądy lambda. Auto postało trochę w cieplym garażu i odpalilo. Wymieniłem jeszcze filtr paliwa. Dzisiaj wsiadam do samochodu, odpalił moze na 2s i zgasł-znowu nie chce odpalić.
    Wygląda na to jakby coś zamarzało, co to może być? Pod maską słychać jakieś buczenie, może jakiś elektrozawór? Gdy było wszystko ok nie było słychać buczenia.
  • REKLAMA
  • #10 7655506
    rm23
    Poziom 13  
    Ocena: 60
    czy przypadkiem to buczenie z pod maski słychać po przekręceniu kluczyka w pozycji ON? jeśli tak to czy słychać je przez chwilkę czy non-stop?
  • #11 7817866
    ..:gaco:..
    Poziom 1  
    Ocena: 4
    Witam!
    Podepne sie pod temat gdyz mam podobny problem co w temacie tylko w BMW 316. Jakis czas temu pojechalem po cos tam do slkepu auto zgasilem i poszedlem jak wrocilem to bunia postawila mi oczy w slup, nie pali. Krece i krece i nic to hol do domu.W domu sie okazalo ze nie dziala pompka paliwa popatrzylem styki na przekazniku pare razy walnalem w zbiornik i o dziwo pali. Na drugi dzien to samo masakra pompki nie slychac przy mostkowaniu przekaznika napiecie na kostce jest ale wraz pompka nie dziala to ja wyjalem i po podlaczeniu na krotko chodzi. Wsadzilem ja spowrotem zaczela chodzic ale tylko na pare minut i znowu problem. Czasem przy sprawdzaniu ja na krotko sie tnie jak walne w nia czyms to dziala czyli czas minal tej pompki wsadzilem druga strzal i chodzi. za dwie godziny wsiadam zeby gdzies jechac krece i znowu to samo. To mozliwe ze druga tez padla? Przekaznik niby pyka ale przy mostkowaniu tez nie dziala na prad dochodzi. myslalem ze problem moze lezec miedzy kostka to pompki a sama pompka bo przewody byly lutowane. dzisiaj operacja z miernikiem mnie czeka moze gdzies na stykach gubi napiecie i nie daje takiego jakiego trzeba a jak wszystko bedzie ok to juz nie wiem co moze byc. Jesli ktos jeszcze wieco mozna sprawdzic, odpiac, podlaczyc to prosze pisac bede bardzo wdzieczny
  • #12 8382371
    fantasta
    Poziom 29  
    Ocena: 100
    Witam.

Mam podobny problem z e36 320i M50.
    Tylko że nawet po zmostkowaniu w gnieździe przekaźnika na złączce pompy nie ma napięcia.
    Jak to wygląda kabelkologicznie? Masa skąd jest brana? bo domyślam się ze przekaźnik załącza (+)
    Gdzie występowały podobne usterki na przewodach o ile takie występowały. Gdzieś przy progu, pod fotelem? Jakaś podpowiedz gdzie zacząć szukać ;)
  • #13 8748090
    radomirp
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam podepne się do tematu mam problem taki że nie dochodzi mi prąd do pompki paliwowej w zbiorniku napewno nie dochodzi mi + i takie pytanie czy mozna podłaczyć + bezpośrednio ze stacyjki czy steruje tym coś innego? auto to BMW 316.
  • #14 8748230
    Piotr520
    Poziom 24  
    Ocena: 242
    Raczej da sie kolego ale nie powinno się tego robić ze względu na to że gdybyś miał jakiś poważny wypadek to pompa paliwa mimo iż silnik zgaśnie nadal będzie pracować dopóki kluczyk nie zostanie cofnięty.Przekaznik sprawdziłeś i bezpiecznik pompy.
  • #15 8748332
    radomirp
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    nie dzisiaj juz odpuszcze bo ciemno i pada ale jutro zobacze zaraz rano dzieki za odp

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z BMW e36 320i, polegający na braku zasilania do pompy paliwa. Po sprawdzeniu bezpiecznika i przekaźnika, stwierdzono, że nie ma prądu przy kostce pompy. Użytkownicy sugerują sprawdzenie połączeń elektrycznych, w tym masy oraz ewentualnych uszkodzeń w instalacji. Wskazano również na możliwość wystąpienia dodatkowych zabezpieczeń, takich jak wyłącznik inercyjny. Po zmostkowaniu przekaźnika pompa działa, ale auto nadal nie odpala, co może sugerować problemy z czujnikiem wału lub innymi komponentami. Użytkownik zauważa dziwne buczenie pod maską, co może wskazywać na problemy z elektrozaworem. W końcu, po wizytach u mechanika, auto odpaliło, ale problem powrócił, co sugeruje możliwość zamarzania paliwa lub uszkodzenia pompy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA